Ga naar de inhoud
De Belgian Lions waren een maatje te klein voor Turkije.
De Belgian Lions waren een maatje te klein voor Turkije.

Belgian Lions zijn niet opgewassen tegen sterk Turkije op EK basketbal

 di 6 september 2022 15:23
EK basketbal
België
Turkije
einde
6
q1
20
24
q2
17
17
q3
22
16
q4
19
63
score
78

Na de stunt tegen Spanje staan de Belgian Lions weer met de voeten op de grond op het EK basketbal. In hun 4e groepsmatch waren de Belgische mannen een maatje te klein voor een sterk Turkije. De match van woensdag tegen Bulgarije wordt beslissend voor de volgende ronde. "Het 1e quarter heeft de match bepaald", analyseerde bondscoach Dario Gjergja de wedstrijd.

Na de onverwachte overwinning tegen Spanje had België tegen Turkije een eerste kans om een ticket af te dwingen voor de volgende ronde, maar een makkelijke opdracht zou dat niet worden. Turkije heeft een van zijn sterkste selecties in jaren en bovendien stonden de Turken op scherp na het verlies tegen Georgië.

 

Turkije begon dan ook bijzonder gefocust aan de match, terwijl bij België maar weinig overbleef van alle goeie dingen die de Lions tegen Spanje getoond hadden.

De Turkse NBA-toppers Korkmaz en Sengun - vooral die laatste was outstanding - drukten hun stempel in aanval en verdediging en een zoekend België kwam in een dramatisch 1e quarter aan slechts 6 punten.

Maar de Lions toonden dit EK al meermaals een enorme mentale weerbaarheid en knokten zich ook nu weer in de wedstrijd. Onder impuls van een uitstekend ingevallen Bratanovic, die zijn eerste minuten maakte op dit EK, knabbelde België aan de Turkse bonus van 19 eenheden. Bij de rust was het verschil nog 7 punten.

Na de pauze slaagden de Belgen er jammer genoeg niet in om de positieve lijn van het einde van de 1e helft door te trekken. Turkije zette weer een tandje bij en het was vooral de oppermachtige Sengun (24 punten, 8 rebounds en 6 assists) die met een glansprestatie telkens weer de Belgische hoop de kop indrukte.

De schade beperken, meer zat er niet meer in voor de Belgian Lions, die uiteindelijk met een verschil van 15 punten de boot in gingen: 63-78. Door de winst is Turkije zo goed als zeker van de volgende ronde, België zal het woensdag zelf moeten afmaken tegen Bulgarije.

België: Bratanovic 15, Vanwijn 11, Lecomte 8, Libert 7, Tabu 6, De Zeeuw 5, Obasohan 4, Gillet 3, Bako 2, Bleijenbergh 2, Mwema en Tumba 0.

Bondscoach Gjergja: "1e quarter heeft de match bepaald"

Was de wedstrijd na dat pijnlijke 1e quarter eigenlijk al gespeeld? Bondscoach Dario Gjergja vond van wel. "We konden geen ritme vinden, vooral in de laatste 5 minuten van het 1e quarter waarin we een 13-4 incasseerden. Dat 1e quarter heeft de wedstrijd bepaald", was de analyse van Gjergja.

"We zijn wel verschillende keren wat teruggekomen, maar nooit echt. We bleven telkens wat hangen. Turkije pakte telkens uit met een run, mentaal is dat erg zwaar."

De bondscoach benadrukte dat hij niet ontgoocheld was in de prestatie van zijn team. "Op één speler na heeft Turkije allemaal spelers die in de NBA of in de EuroLeague spelen. Dat is heel indrukwekkend en dan moet je realistisch zijn. Het was een verdiende zege voor Turkije."

"We hebben Larkin wel kunnen afstoppen, maar we vonden geen antwoord op het sterke insidespel van de Turken. Hun grote jongens maken samen 47 punten. Onder de ring hebben zij ons veel pijn gedaan."

Bulgarije is een heel uitgebalanceerd team en heeft met Vezenkov een van de beste 3 power forwards in Europa. We zullen hen moeten respecteren.

Bondscoach Dario Gjergja over de tegenstander van woensdag

Gjergja had ook lof voor jonge snaken Vrenz Bleijenbergh en Haris Bratanovic. Die laatste kwam de vorige 3 matchen niet in actie, maar was vandaag de topschutter. "Zij zijn de toekomst en ze hebben getoond dat we op hen kunnen rekenen. Daar ben ik heel blij om."

België zal de klus nu moeten klaren tegen Bulgarije en dat wordt geen eitje, waarschuwde Gjergja. "Met Vezenkov hebben ze een van de beste 3 power forwards in Europa. Het is een heel uitgebalanceerd team, met vleugels die goed kunnen shotten en grote jongens die veelzijdig zijn in verdediging."

"Bulgarije verloor zijn eerste 3 matchen dit EK, maar ze hebben altijd meegedaan, behalve tegen Spanje. Het is een tegenstander die we zullen moeten respecteren", is Gjergja op zijn hoede.

Topschutter Bratanovic: "Blij met deze kans"

  • Haris Bratanovic: "Het was moeilijk voor mij na 3 wedstrijden niet te spelen, maar ik had vooraf al tegen de coach gezegd dat ik klaar zou zijn wanneer ze me nodig hebben. Dat heb ik vandaag getoond. Ik ben blij dat ik deze kans gekregen heb."

    "We zijn met te weinig energie gestart en onze shots vielen niet in het begin van de wedstrijd."

    "We willen naar de volgende ronde gaan. Ik denk dat we sowieso een kans hebben tegen Bulgarije en dan gaan we er tegenaan gaan."

  • Maxime De Zeeuw: "We misten energie en dan is het moeilijk tegen een ploeg als Turkije. Turkije was sterker dan wij, maar met meer energie hadden we er misschien een andere wedstrijd van kunnen maken. Het was een complete offday vandaag. Ik heb geen idee hoe dat komt."

    "We moeten nu snel de knop omdraaien, want morgen hebben we een belangrijke wedstrijd, de belangrijkste van het toernooi. Morgen moeten we winnen. Positief blijven."

    "Bulgarije is te kloppen, maar dat zullen we moeten tonen op het veld. We gaan er alles aan doen om te winnen, zodat we niet hoeven te rekenen."

belgian lions op ek basketbal

1/8e finales
Slovenië België 88-72

poulefase

programma groep a
01/09 België Georgië 79-76
03/09 Montenegro België 76-70
04/09 Spanje België 73-83
06/09 België Turkije 63-78
07/09 Bulgarije België 80-89
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Spanje 5 4 1 +63 9
2. Turkije 5 3 2 +25 8
3. Montenegro 5 3 2 +3 8
4. België 5 3 2 +1 8
5. Bulgarije 5 1 4 -48 6
6. Georgië 5 1 4 -44 6

De top 4 stoot door naar de 1/8e finales. Het EK wordt georganiseerd in Duitsland, Georgië, Italië en Tsjechië. De Belgian Lions spelen hun poulewedstrijden in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Turkije - België

15:21

Bekijk het 4e kwart van de Lions tegen Turkije

15:20

Nog 5 seconden zijn er te spelen en toch neemt Dario Gjergja nog een time-out. De Belgische bondscoach denkt aan het doelsaldo, dat mogelijk nog een rol kan spelen in de eindafrekening. De Kroaat tekent een laatste play uit die de Belgen hopelijk nog iets oplevert.

15:19

Bleijenbergh is naar de kant voor verzorging, dus is het Tabu die de vrijworpen mag nemen. De guard scoort 2 op 2.

15:17

Turkse elleboog

In de slotseconden van de wedstrijd krijgt de Turk Hazer nog een onsportieve fout voor een vuil elleboogje in het gelaat van Bleijenbergh, die naar de vrijworplijn mag.

Daarna is het balbezit ook nog voor België, maar veel verschil zal dat niet meer maken. Het verschil is te groot.

15:12

Bleijenbergh vindt de vrijstaande Bratanovic onder de ring. De jonge center kan makkelijk binnen leggen. Een lichtpunt deze match.

15:10

Lions delen nog cadeautje uit in het slot

15:08

Het vat is af bij de Lions. De Belgische foutjes worden genadeloos afgestraft door Turkije, dat inmiddels weer een bonus van 20 punten opgebouwd heeft met nog ruim 2 minuten te gaan.

15:06

Vanwijn doet er nog een driepunter bij maar achterstand blijft

15:06

Sengun blijft de Belgische defensie teisteren. Wat een sterke wedstrijd van de center van de Houston Rockets. Hij zit nu aan 22 punten, 7 rebounds en 6 assists.

15:02

Daar is de 5e Turkse fout, met nog dik 5 minuten te gaan in het 4e quarter. Bleijenbergh profiteert meteen en verzilvert zijn 2 vrijworpen.

15:00

Bratanovic dicht de kloof even tot 12 punten

14:59

Bratanovic is NBA-speler Sengun te slim af onder de ring en legt 2 makkelijke punten binnen. Met 12 punten is de jonge Oostende-center de Belgische topschutter deze match.

14:57

Vroeg in het 4e quarter zit Turkije al aan 3 ploegfouten. Als de Belgen erin slagen om er nog twee Turkse foutjes uit te persen, kunnen ze misschien proberen om vanaf de vrijworplijn nog wat puntjes vanaf te doen.

14:54

Bratanovic smeert Sanli onder de ring zijn 4e fout aan. Mocht de sterke beer van Barcelona naar de bank verdwijnen, zouden we zeker niet klagen.

14:52

Bekijk het 3e kwart van de Lions tegen Turkije

14:51

Nog 10 minuten

De Belgian Lions beginnen zo dadelijk aan het 4e quarter met een achterstand van 12 punten. Dat is niet onoverkomelijk, maar in zijn beste momenten oogt Turkije wel enorm sterk.

Het wordt dus lastig om nog iets te rapen, maar als we opnieuw de Lions van het einde van de 1e helft te zien krijgen, heeft Turkije nog geen gewonnen spel.

14:49

Na lang beraadslagen hebben de scheidsrechters besloten om Sengun een technische fout te geven. Wellicht heeft hij iets gezegd in een duel met Tabu, die daarvoor een fout kreeg.

Tabu gooit de vrijworp van de technische fout binnen en zorgt zo voor 47-59. Er staat nog 0"3 op de klok. Turkije neemt een time-out. Zij willen in minder dan een seconde nog scoren en tekenen daar een plannetje voor uit. Larkin komt niet tot een shot.

14:47

Vanwijn gooit een knappe driepunter binnen en knabbelt zo nog wat aan de Turkse voorsprong, die nog 13 punten bedraagt.