Wat een stunt! Topland Servië gaat voor de bijl tegen Belgian Lions

WK-kwalificatie Belgian Lions

België 
Servië 
einde
73
69

De Belgian Lions zijn perfect begonnen aan hun kwalificatiecampagne voor het WK basketbal in 2023. In Bergen verraste België Servië met 73-69. Dankzij de 2 overwinningen in het begin van de campagne is het WK geen verre droom meer.

 • Sleutelmoment: Na de verplichte "lichtpauze" brengen Bako en Van Rossom de vlam in de pan met een alley oop, een dunk en een driepunter. De Belgen dichten de kloof en gaan op en over Servië.
 • Man van de Match: Sam Van Rossom, terug bij de Belgian Lions na enkele jaren afwezigheid, nam de regie in handen in het slotquarter. Hij dirigeerde België naar de stuntzege.
 • Statistiek: Jean-Marc Mwema werkte af aan 100 procent. Hij maakte 11 cruciale punten: 3 driepunters en een lay-up zonder misser.

Belgian Lions boeken knappe zege tegen Servië in de WK-kwalificatiecampagne

Het venijn zit in de staart in België-Servië

Drie quarters lang moesten de Belgian Lions de wet van de sterkste ondergaan tegen Servië, de nummer 6 van de wereldranglijst. Onder leiding van tovenaar Teodosic leken de Serviërs alles onder controle te hebben.

 

Maar na een onderbreking door een probleem met het licht in de zaal in Bergen zakte het Servische blok als een pudding in elkaar. Sam Van Rossom dirigeerde, Ismael Bako dunkte en Jean-Marc Mwema schoot met scherp.

 

De Servische voorsprong smolt als sneeuw voor de zon en in de slotfase was het al België wat de klok sloeg. Van Rossom nam het heft in handen en forceerde de beslissing met een rake driepunter en een cruciale score vanaf de vrijworplijn: 73-69.

 

België staat met 2 zeges aan kop in groep A van de WK-kwalificatie. De zege tegen Servië is vooral een bonus voor de volgende ronde, want die punten worden meegenomen.

"Ik moet België feliciteren, het is een verdiende zege"

"We hebben een ongelooflijke tweede helft gespeeld", zo reageerde bondscoach Dario Gjergja. "We wilden de hele match in de buurt van Servië blijven, en we wisten dat we problemen gingen hebben met Milos Teodosic."

 

"In het laatste kwart hebben we het ritme gevonden. We hebben een ongelooflijke tweede helft gespeeld. De spelers hebben het geen seconde laten hangen. Deze zege is nog mooier dan die tegen Litouwen (in de voorronde voor EuroBasket 2022, nvdr.)."   

 

Sam Van Rossom blonk uit met 20 punten. "We zijn er 40 minuten in blijven geloven, dat was de sleutel in deze match", reageerde de spelmaker. "Bij de rust stonden we achter (29-41) en tegen een team als Servië wisten we dat we niet binnen twee minuten zouden terugkeren. We begonnen goed na de pauze, en dat heeft ons vertrouwen gegeven."

 

Svetislav Pesic, bondscoach van Servië, was groots in de nederlaag. "Ik moet België feliciteren, het is een verdiende zege. We hadden de match onder controle gedurende een bepaalde tijd, waarna we te veel balverlies leden."

 

"Daardoor kwam onze tegenstander opnieuw in de match. Ze kregen vertrouwen met enkele makkelijke baskets", zegt Pesic. "We wisten dat België veel intensiteit in de defense zou steken, met veel druk. Het begin van het vierde kwart was fataal voor ons. We moeten hier lessen uit trekken."

Bekijk de hoogtepunten van de Belgische comeback

Van Rossom: "Altijd leuk om naar de Lions terug te keren, zeker als het wedstrijden zijn zoals vandaag"

Statistieken van de Belgian Lions

  punten rebounds assists
Sam Van Rossom 20 4 3
Ismael Bako 14 11 5
Jean-Marc Mwema 11 6 4
Retin Obasohan 10 3 2
Hans Vanwijn 6 4 1
Pierre-Antoine Gillet 5 2 0
Alexandre Libert 5 0 2
Thomas Akyazili 2 0 0
Andy Van Vliet 0 2 0
Quentin Serron 0 1 0

Uitslagen en stand

1e voorronde

programma groep A  
Slovakije België 57-83 verslag
België Servië 73-69 verslag
België Letland 65-66 verslag
Letland België 68-63 verslag
België Slovakije 102-59 verslag
Servië België 73-74 verslag
stand in groep A
    M W V +/- ptn
1. Letland 6 5 1 +53 11
2. België 6 4 2 +68 10
3. Servië 6 3 3 +9 9
4. Slovakije 6 0 6 -130 6

De top 3 stoot door naar de tweede kwalificatieronde. De resultaten van de 1e ronde worden meegenomen naar de 2e groepsfase, waarin 12 Europese landen zich kunnen plaatsen voor het WK.

WK-kwalificatie

 1. 17 uur 23. België wint! . Van Rossom zet maar een van zijn vrijworpen om, maar de Serviërs kunnen geen mirakel meer verrichten in 12 seconden. Zo winnen de Belgian Lions met 73-69. .
 2. 17 uur 21. Bizar tafereel: Van Rossom gooit zijn eerste vrijworp binnen, maar die telt blijkbaar niet. Gjergja had al een time-out aangevraagd. De spanning is te snijden. .
 3. 17 uur 19. Servië heeft nog maar 6 punten gemaakt in het vierde quarter. Dat quarter bepaalt de winnaar. Rik Samaey.
 4. 17 uur 17. Wat een slotfase. Van Rossom brengt de Belgen op de rand van een stunt: 72-69. De Serviërs zijn het noorden helemaal kwijt en lijden balverlies. Nog 12 spannende seconden. .
 5. 17 uur 17. Van Rossom knalt levensbelangrijke driepunter binnen.

  Van Rossom knalt levensbelangrijke driepunter binnen

 6. 17 uur 15. België is redelijk dicht bij een stunt. Het kan echt. commentator Kris Meertens.
 7. 17 uur 14. Met nog minder dan 2 minuten op de klok vindt coach Gjergja het tijd voor een rustmoment. Hij neemt een time-out en geeft duidelijke richtlijnen. .
 8. 17 uur 13. Knappe driepunter van Mwema, jammerlijk balverlies van Obasohan.

  Knappe driepunter van Mwema, jammerlijk balverlies van Obasohan

 9. 17 uur 12. Mwema neemt over van Bako en Van Rossom. De man die zijn 100e interland speelt gooit opnieuw een driepunter door de ring en zet België op 69-67. .
 10. 17 uur 10. België op voorsprong! Mwema gaat zijn man voorbij langs de baseline en werkt beheerst af. België staat zowaar op voorsprong: 66-65. Zit een stunt er nog in? .
 11. 17 uur 10. Mwema brengt de Belgen op voorsprong diep in het 4e kwart.

  Mwema brengt de Belgen op voorsprong diep in het 4e kwart

 12. 17 uur 08. Van Rossom neemt de match in handen. Hij temporiseert in de aanval en versnelt daarna op het juiste moment. Twee punten erbij en 64-65. .
 13. 17 uur 06. De Servische coach ziet zich net als in het derde kwart verplicht om in te grijpen. Dankzij een score van Van Rossom nadert België tot op 3 punten en dus komt er een Servische time-out. .
 14. 17 uur 06. Bako doet er nog een monsterdunk bovenop.

  Bako doet er nog een monsterdunk bovenop

 15. 17 uur 04. Alley oop van Bako! Sam Van Rossom vindt Bako eindelijk onder de ring en de center werkt de alley oop af met een heerlijke dunk. En even later is Bako er opnieuw met een krachtige dunk: 60-65. .
 16. 17 uur 04. Geweldige alley oop-dunk van Bako.

  Geweldige alley oop-dunk van Bako

 17. 17 uur 03. Na enkele minuten zonder score, is het Bako die de eerste punten van het slotkwart maakt: 56-63. .
 18. 17 uur . Probleem opgelost. Na een kleine opwarming zijn de spelers klaar voor het laatste kwart. Kunnen de Belgen nog iets doen aan hun achterstand? .
 19. 16 uur 55. Oeps! Plots valt het licht uit in de zaal.

  Oeps! Plots valt het licht uit in de zaal

 20. 16 uur 52. En plots gaat het licht uit... er is blijkbaar een probleem met de lichten of de elektriciteit, want plots is het veld maar half verlicht. Het spel ligt even stil. .