Ga naar de inhoud

Belgian Lions beginnen WK-voorrondes met klinkende zege in Slovakije

Slovakije
België
einde
11
q1
15
24
q2
21
11
q3
25
11
q4
22

De Belgian Lions zijn goed begonnen aan de kwalificaties voor het WK basketbal. De Belgische mannen wonnen hun eerste groepsmatch met ruim verschil op het veld van Slovakije.

Ruim verslag van vlotte zege van Belgian Lions tegen Slovakije

Lions walsen over Slovakije na de rust

Voor de start van de WK-kwalificaties konden de Belgian Lions opnieuw rekenen op sterkhouders Sam Van Rossom en Ismael Bako, die de vorige campagnes ontbraken door clubverplichtingen.

Toch was de start van de Belgen aarzelend, maar eenmaal het goeie ritme gevonden werd, was snel duidelijk dat dit Slovakije geen partij zou zijn voor België.

Een sterke Libert en regisseur Van Rossom zorgden voor een eerste kloofje, maar toen Slovakije overschakelde naar een zoneverdediging haperde de Belgische machine. Dankzij een sterk 2e quarter van de thuisploeg was het verschil bij de rust toch slechts één puntje.

In een betere 2e helft zetten de Belgian Lions de puntjes op de i. De verdediging werd aangeschroefd en in aanval werden de juiste opties gevonden. Zo slopen de Belgen mondjesmaat naar een ruime en verdiende overwinning: 57-83. Zondag nemen de Lions het in Bergen op tegen groepsfavoriet Servië.

Schutters België: Libert 17, Van Rossom 14, Obasohan 12, Vanwijn 10, Van Vliet 7, Bako 6, Gillet 6, Akyazili 5, Mwema 4, Kesteloot 3

Libert: "Sterke verdediging was de sleutel"

"We zijn heel blij dat we deze campagne kunnen openen met een overwinning", reageert topschutter Alex Libert. "We wisten dat het hier niet simpel zou worden, maar we waren goed voorbereid in de paar dagen die we samen konden trainen."

"In de laatste minuten van de 1e helft hadden we het een paar minuten lastig. Na de rust hebben we karakter en inzet getoond. Dat zijn onze troeven."

"Onze sterke verdediging was vanavond de sleutel. Zeker in de 2e helft hebben we meer agressiviteit getoond in de defensie. Soms waren we wat overhaast in aanval, dat kan nog beter."

WK-kwalificatie

 1. 19 uur 49. Bekijk het vierde kwart van Slovakije-België.

  Bekijk het vierde kwart van Slovakije-België

 2. 19 uur 46. Lions winnen met ruim verschil. Het zit erop. De Belgian Lions winnen hun eerste wedstrijd in de WK-voorronde met 57-83 in Slovakije. Zondag wacht een eerste écht test, voor eigen volk tegen Servië. .
 3. 19 uur 45. Bij 55-83 en nog twee seconden te gaan, begaat Akyazili een onnodige fout op een Slovaakse driepuntpoging. Daar kan bondscoach Gjergja allerminst mee lachen. .
 4. 19 uur 40. De wedstrijd kabbelt naar zijn einde toe. De zege van de Lions is al lang binnen, rest de vraag met hoeveel punten verschil. Het staat 53-77 met nog 2 minuten te gaan. .
 5. 19 uur 32. De Belgen hebben het goeie ritme weer te pakken en Slovakije is stilgevallen. Bij 50-68 hebben de Lions hun maximale voorsprong beet. .
 6. 19 uur 30. Na bijna 3 minuten in het 4e quarter scoort Obasohan de eerste Belgische punten van het laatste kwart. De kloof is 13 punten: 50-63. .
 7. 19 uur 26. De Belgen lijken niet goed wakker bij het begin van het slotkwart. Slovakije begint met een 4-0, bondscoach Gjergja grijpt meteen naar een time-out. .
 8. 19 uur 20. Nieuwe four-point play. In de 1e helft tekende Mwema al eens voor een four-point play, nu is het aan Libert. De Belgische topschutter gooit een driepunter en een bonusvrijworp binnen en zo sluipen de Belgen naar een 43-59-voorsprong. .
 9. 19 uur 17. Bekijk het derde kwart van Slovakije-België.

  Bekijk het derde kwart van Slovakije-België

 10. 19 uur 15. Op het einde van het 3e quarter hebben de Belgen een maximale voorsprong van 14 punten. Kris Meertens.
 11. 19 uur 13. Gillet was al ijzersterke bezig in verdediging en nu valt ook zijn eerste driepunter binnen. Nu wordt het opletten, want eenmaal de Oostende-speler in de flow zit, durft hij er wel eens een paar op rij binnen te knallen. .
 12. 19 uur 11. Krajcovic is de gevaarlijkste man bij de Slovaken en gooit al zijn 4e driepunter op 5 binnen. Het is dankzij hem dat Slovakije min of meer in het spoor van de Lions blijft. .
 13. 19 uur 10. Sterke Van Rossom. Sam Van Rossom demonstreert waarom hij al jaren Europese top is. Na een knappe drive en een slimme spin-move legt hij twee puntjes binnen: 38-46 halfweg het 3e quarter. .
 14. 19 uur 05. Alley-oop van Obasohan naar Bako.

  Alley-oop van Obasohan naar Bako

 15. 19 uur 04. Prima start van de Lions. De Belgen zijn scherp uit de kleedkamer gekomen en openen de 2e helft met een 6-0. De Slovaken moeten al vroeg in het 3e quarter naar een time-out grijpen om het Belgische ritme te breken. .
 16. 18 uur 45. Bekijk het tweede kwart van Slovakije-België.

  Bekijk het tweede kwart van Slovakije-België

 17. 18 uur 44. Rust. De Belgen vinden maar moeizaam een oplossing voor de Slovaakse zoneverdediging, tot Sam Van Rossom een driepunter binnenknalt. Helaas voor de Belgen gooit de thuisploeg vlak voor de zoemer van de rust ook nog een bom binnen. Zo is het verschil na de 1e helft miniem: 35-36. .
 18. 18 uur 39. Slovakije sluipt dichterbij. Het loopt even wat minder voor de Belgian Lions en Slovakije is genaderd tot op 27-31. Dario Gjergja grijpt naar een time-out. .
 19. 18 uur 37. De Slovaken blijven toch enigszins in de buurt. Zo blijft het gevaarlijk. Kris Meertens.
 20. 18 uur 31. Deze Belgian Lions zijn duidelijk een maatje te groot voor Slovakije, dat halfweg het 2e quarter 11 punten in het krijt staat en een time-out neemt. Een opvallend rustige Dario Gjergja geeft wat defensieve instructies mee aan zijn Lions. .