Ga naar de inhoud

De Ketele sluit omnium als 13e af, Brit Matthew Walls volgt Viviani op

 do 5 augustus 2021 11:38

Kenny De Ketele heeft nooit echt kunnen meespelen om de medailles in het omnium, zeg maar de meerkamp van het baanwielrennen. Matthews Walls kon in de afsluitende puntenkoers zijn koppositie met succes verdedigen. Titelverdediger Elia Viviani moest nu tevreden zijn met brons, Jan-Willem van Schip viel buiten de prijzen.

Volle focus op de ploegkoers nu voor Kenny De Ketele. In het omnium kwam onze landgenoot er niet aan te pas, hij speelde op geen enkel moment mee voor de medailles.

 

Het omnium in Tokio beloofde een zware wedstrijd te worden. Voor de eerste keer werden alle vier de onderdelen achter elkaar afgehaspeld met slechts een korte pauze tussen de onderdelen door.

 

De scratch opende het omnium en meteen waren de toppers op de afspraak. De Brit Matthew Walls, de regerende wereldkampioen Benjamin Thomas en de Nederlander Van Schip onderscheidden zich van de rest en namen een kleine voorsprong.

 

De Ketele eindigde het eerste nummer op een 11e plaats. Vooral Elia Viviani miste zijn start van het omnium en stond na het eerste onderdeel op een 13e plaats.

 

In de tempo race zagen we opnieuw dezelfde namen voorin, de top drie liep zo verder uit. Ook De Ketele schoof wat op naar een 7e plaats. 

 

In de daaropvolgende afvalkoers kon titelverdediger Elia Viviani zijn sprintersbenen laten spreken. De Italiaan versloeg de Brit Walls en nam zo het maximum van de punten. Onze landgenoot De Ketele liet zich te snel verrassen en eindigde op een 10e plaats.

Goud voor Walls, brons voor titelverdediger Viviani

In de afsluitende puntenkoers deed Viviani een ultieme gooi naar het podium. Walls verstevigde al redelijk snel zijn eerste plek met een bonusronde. Maar vervolgens was het vooral Viviani die voor het nodige vuurwerk zorgde.

 

De Italiaan sprong van de zesde naar de tweede plaats in de puntenkoers en schopte zo Van Schip van het podium. Viviani leek lang op weg naar het zilver te zijn, maar dat was buiten de Nieuw-Zeelander Campbell Stewart gerekend.

 

Campbell begon als zevende, maar jumpte in de puntenkoers nog naar het zilver in het omnium. En zo moest Viviani uiteindelijk tevreden zijn met het brons. Het goud ging naar de oppermachtige Brit Matthew Walls.

Bekijk hier de afsluitende puntenkoers:

De Ketele: "Ik reed twee tanden groter dan normaal"

"Ik koop er weinig mee met mijn 13e plaats, maar ik neem wel enkele goede zaken mee. Heel het omnium voelde ik mij goed en tussen de onderdelen recupereerde ik enorm goed", zegt een tevreden De Ketele.

 

"Ik reed hier twee tanden groter dan normaal. Ik was iets te klein begonnen, maar dat was het grootste verzet dat ik ooit gereden heb. Dat zegt veel over het niveau hier."

 

"In de tempo race vond ik mijn ritme, maar in de afvalkoers maakte ik een klein foutje", geeft De Ketele toe. "Ik had zelfs niet door dat ik eruit lag. In de puntenkoers kreeg ik echt geen vrijheid.  Blijkbaar hadden sommigen hun koers op mij afgestemd."

 

"Ik hoopte stiekem op een top 8, maar we nemen een goed gevoel mee naar zaterdag. De wedstrijden vandaag waren voor mij iets te kort, ik ben niet explosief."

 

"In de ploegkoers heb ik Ghys die mij in gang kan trekken, dat ligt mij beter."

Omnium Kenny De Ketele
  uitslag stand
scratch 20 ptn (11e) 11e
tempo race 28 ptn (7e) 7e
afvalling 22 ptn (10e) 10e
puntenkoers 0 ptn (13e) 13e
programma Kenny De Ketele
donderdag 5 augustus omnium 13e verslag
zaterdag 7 augustus  ploegkoers (met Robbe Ghys) 4e verslag

omnium met Kenny De Ketele

11:40

Brit Walls wint goud in het omnium, De Ketele eindigt als 13e na de puntenkoers

11:38

De Ketele 13e in omnium

Kenny De Ketele speelde eigenlijk geen rol van betekenis in het laatste onderdeel en pakte nul punten. De Ketele zakt zo wat terug naar plaats 13 in het klassement.

11:35

Brit Walls pakt het goud in het omnium!

Viviani moet nu in de sprint winnen om zijn zilver te verdedigen, maar het is op. Campbell pakt de bonusronde en pakt het zilver over van de Italiaan. Viviani neemt het brons.


De eerste plaats van Walls kwam in het laatste onderdeel nooit echt in gevaar. Hij rijdt autoritair naar de olympische titel.

11:35

Campbell blijft wat hangen. Kan hij nog een gooi doen naar een medaille?

11:33

Walls lost Viviani niet. Hij nestelt zich in het wiel van de Italiaan en lijkt op weg te zijn naar het goud.

11:32

Thomas moet de kastanjes uit het vuur halen. Campbell bedreigt zijn bronzen medaille.

11:31

Ook Campbell geeft zijn kans op een medaille nog niet op. Hij staat vijfde en probeert een aanval op te zetten.

11:30

Viviani neemt alweer vijf punten in de sprint. Hij doet een gooi naar zilver, het goud lijkt niet meer mogelijk.

11:27

Viviani nestelt zich opnieuw in een kopgroep van zeven. In de achtergrond zien we De Ketele de achtervolging inzetten. In zijn wiel brengt hij Van Schip met zich mee. 

11:26

De Brit Walls loopt nog wat verder uit. Hij heeft nu 145 punten. Viviani volgt op plek twee met 115 punten. Thomas heeft er 114.

11:24

De Ketele haalt enkele vluchters terug, maar voor de rest zien we onze landgenoot niet echt in beeld. Spaart hij zich voor de ploegkoers?

11:24

De Ketele blijft voorlopig zonder punten achter en zakt naar plaats 12.

11:23

Viviani jumpt naar de 2e plaats en schopt Van Schip van het podium. 

11:21

Viviani en co komen op een bocht van het peloton. In het peloton is het Van Schip die tempo maakt. De Italiaan doet een goede zaak in het klassement.

11:19

We zien voor een eerste keer De Ketele in beeld. Hij zet zich op kop van het peloton om het kopgroepje met Viviani terug te halen.

11:18

Viviani wil een bonusronde. Kluge met de reactie. Viviani staat voorlopig 8e in het klassement.

11:17

Thomas springt over Van Schip naar het zilver. De Fransman heeft nu twee puntjes voorsprong.

11:16

De Nieuw-Zeelander heeft ook wel zin in extra puntjes. Hij neemt een goede voorsprong en kan weer helemaal meedoen voor de medailles. Het kan snel keren.