Ga naar de inhoud

Gabriella Willems haalt halve finale op WK judo, maar blijft toch met lege handen achter

 wo 22 mei 2024 16:50

Matthias Casse kon geen WK-medaille bemachtigen en ook Sami Chouchi, Vicky Verschaere en Gabriella Williems konden een dag later niet in de prijzen vallen in Abu Dhabi. Willems bereikte wel de halve finales in de -70 kg, maar verloor die en daarna ook de kamp om het brons. Ze zette wel een grote stap richting de Spelen.

Belgen op 22/05
mannen -90 kg Sami Chouchi out in R3
vrouwen -70 kg Gabriella Willems 5e plaats
  -78 kg Vicky Verschaere out in R1

WK judo: woensdag 22/05

08:30

Willems emotioneel: "Ik wilde achteraf geen spijt hebben"

Met een 5e plaats op het WK zette Willems een grote stap richting Parijs. Ze werd na haar competitiedag overmand door emoties.

"Het was een moeilijke maand", reageerde Gabriella Willems (26). In augustus liep ze een kruisbandletsel op, nadat ze in het voorjaar al haar schouder geblesseerd had. Ze stonden maandenlang aan de kant. 

Tokio 2020 miste ze door een zware knieblessure, nu is het een race tegen de klok voor Parijs 2024. "Zonder voorbereiding werkte ik toernooien af en telkens waren er teleurstellingen. Dit WK was mijn laatste kans om me te kwalificeren voor de Spelen."

"Na alles wat ik heb meegemaakt, kwam ik zonder verwachtinge naar hier. Ik wilde alleen maar mijn uiterste best doen, zodat ik achteraf geen spijt kon hebben."

De nummer 31 van de wereld klopte onderweg o.a. de Oostenrijkse vice-olympische kampioene Michaela Polleres (IJF-4). "Ik had tegen Polleres 6 keer op rij verloren, waarvan de laatste keer 3 weken geleden op de Grand Slam van Dushanbe. Maar hier besloot ik mijn tactiek helemaal om te gooien. En het lukte."

"Daarna ging ik in de kwartfinale op instinct voorbij de Russische Taimazova (IJF-11), red.). In de halve finale stuitte ik op een sterke en explosieve Française Gahie (IJF-10), red.). Gezien de gebrekkige voorbereiding, de blessures en de kwalificatiedruk heb ik het maximale gegeven."

De 5e plaats is voor Willems haar beste resultaat ooit op een WK, als juniore pakte ze eens brons in 2017. Ze stijgt fors op de olympische ranking en lijkt zo zeker van haar plaats in Parijs. Het worden haar eerste Olympische Spelen.

"Soms wil je iets zo graag, dat je te veel nadenkt over het resultaat en te weinig over de weg daar naar toe", stelt Willems. "Mijn doel was fysiek 100 procent te herstellen, na het maandenlange blessureleed. Ik wil iedereen bedanken voor de steun in de moeilijke periode."

22/05/24
16:11

Geen medaille voor Willems

Net geen medaille voor Gabriella Willems. Tegen de Japanse Shiho Tanaka, de nummer 14 van de wereld, moest ze al snel een uchi mata incasseren, wat haar een waza-ari in het krijt zette.

Willems moest nu aanvallen, maar ze vond weinig gaatjes in het pantser van de Japanse. Integendeel, Tanaka vond in het grondgevecht een opening om Willems in een wurgklem te zetten. Het was meteen einde verhaal.

Dat zorgt ervoor dat Willems afsluit met een 5e plaats. Ze verzamelt wel heel wat punten, die haar doen stijgen op de cruciale olympische ranking.

14:20

Willems kampt om brons

Gabriella Willems strijdt straks voor een bronzen medaille op het WK judo. In de halve finales moest onze landgenote het hoofd buigen tegen de Française Marie Eve Gahie, het nummer 10 van de wereld, met ippon.

13:39

Gabriella Willems naar halve finales!

Gabriella Willems mag dromen van een medaille op het WK judo. In haar kwartfinale rekende ze af met Madina Taimazova. Onze landgenote, het nummer 31 van de wereld, counterde een aanval van de Russin en scoorde een ippon.

Het levert Willems niet alleen een plekje op in de halve finales, ze doet ook een uitstekende zaak met het oog op de olympische kwalificatie. 

In de halve finales kampt Willems tegen de Française Marie Eve Gahie, het nummer 10 van de wereld.

13:14

Gabriella Willems in kwartfinales

Gabriella Willems is uitstekend bezig op het WK judo. In de klasse tot 70 kg vloerde ze eerst de Taipeise Yu-Jung Liao met ippon. Ook tegen de Duitse Giovanni Scoccimarro was ze na een minuut al klaar.

Tegen de Oostenrijkse Michaela Polleres, het nummer 4 van de wereld, volstond een waza-ari om door te stoten naar de kwartfinales. Daarin neemt ze het op tegen het nummer 11, de Russin Madina Taimazova. 

13:10

Verschaere en Chouchi uitgeschakeld

Voor Vicky Verschaere zat het WK in de klasse tot 78 kg er al na één ronde op. Ze moest geblesseerd opgeven in haar eerste kamp tegen de Montenegrijnse Jovana Pekovic.

Sami Chouchi (-90kg) won zijn eerste twee kampen en leek zijn hand uit te steken naar een olympisch ticket. Met een zege in zijn 3e ronde was hij zeker van de halve finales, maar dat lukte niet tegen de Kirgiziër Erlan Sherov. Tegen het nummer 9 van de wereld deed een 3e bestraffing Chouchi de das om.