Ga naar de inhoud
deel deze aflevering

Het Formule 1-seizoen zit er sinds afgelopen weekend op en het was er eentje waarin de overmacht van Red Bull versmachtend was: liefst 21 van de 22 GP's werden gewonnen door de Oostenrijkse renstal. Zal ook volgend jaar gedomineerd worden door Red Bull? Sporza Daily gaat op zoek naar het antwoord met F1-commentatoren Gert Vermersch en Kris Wauters.

Met 19 op 22 verdient wereldkampioen Max Verstappen dit jaar de grootste onderscheiding. Aan de universiteit is 86 procent nét te weinig voor felicitaties van de jury, maar die krijgt de Nederlander toch van Gert Vermersch en Kris Wauters.

 

"Zelfs toen het kampioenschap al lang beslist was, is hij de perfectie blijven nastreven én vinden. Dat heeft op mij nog het meeste indruk gemaakt", zegt Vermersch, die daarin wordt bijgetreden door collega Wauters.

 

"Het niveau waarop Verstappen een heel seizoen lang gereden heeft, was hallucinant hoog. Nagenoeg elk rondje was perfect. Hij was op geen foutje te betrappen. Ongelooflijk."

Het niveau waarop Verstappen een heel seizoen lang gereden heeft, was hallucinant hoog.

Kris Wauters

Max Verstappen haalde ruim het dubbele van de WK-punten die ploegmaat Sergio Perez wist te behalen. Veelbetekenend, vindt het commentaarduo. "Ik geloof vast en zeker dat ze allebei over hetzelfde materiaal beschikken", zegt Wauters, die ook Verstappens aandeel in de ontwikkeling van de wagen benadrukt.

 

"De beste rijder gaat de ontwikkeling van de auto meer sturen. Naarmate het seizoen vorderde, is de Red Bull op die manier beter geworden voor de rijstijl van Verstappen en misschien iets minder goed voor de rijstijl van Perez."

 

De verklaring voor het verschil tussen de 2 Red Bulls is voor Vermersch dan ook simpel: "De man die achter het stuur zit. Verstappen is ook gewoon heel goed in meedenken over hoe je de auto beter kunt maken."

Ik heb de indruk dat ze bij Ferrari al meer richting 2026 aan het werken zijn.

Gert Vermersch

Alleen in Singapore werd de hegemonie van Red Bull dit jaar doorbroken, toen Carlos Sainz de overwinning meegraaide. In 2024 verwachten Wauters en Vermersch meer uitdagers voor Red Bull.

 

"En daarvoor kijk ik vooral richting Mercedes. Ik heb de indruk dat ze bij Ferrari al meer richting 2026 aan het werken zijn, wanneer er weer nieuwe regels komen. Ik denk dat ze er bij Mercedes vanaf volgend jaar weer willen staan."

 

Vermersch benadrukt ook dat het verschil kleiner is dan het dit seizoen leek. "Er zijn 7 verschillende rijders 2e geworden, van 4 verschillende teams. En wat je ook vaak ziet richting het einde van de huidige regels is dat het allemaal dichter bij elkaar komt."

Zodanig foutloos presteren als team is een mirakel. Het zou me verwonderen als Red Bull dat opnieuw kan doen.

Kris Wauters

Ook het salarisplafond speelt een rol in die nivellering. "Alle teams strijden nu met dezelfde wapens. Je ziet dat het veld dichterbij kruipt. En de zwakste teams krijgen ook meer tijd in de windtunnel, waardoor ze meer kunnen ontwikkelen op vlak van aerodynamica."


Maar kunnen de andere teams dan ook effectief Red Bull gaan bedreigen in 2024? "Of ze naast de Red Bull van Verstappen kunnen komen, dat valt nog af te wachten", meent Vermersch.


"Zodanig foutloos presteren als team is een mirakel", vindt Wauters. "Het zou me verwonderen als ze dat opnieuw kunnen doen. Maar ik ben wel overtuigd dat Verstappen volgend jaar opnieuw de voornaamste titelkandidaat zal zijn."

WK F1 2023
DatumGrote PrijsWinnaarKlassement
05/03
Grote Prijs van Bahrein
Max Verstappen
Max Verstappen
19/03
Grote Prijs van Saudi-Arabië
Sergio Perez
Max Verstappen
april 2023
02/04
Grote Prijs van Australië
Max Verstappen
Max Verstappen
30/04
Grote Prijs van Azerbeidzjan
Sergio Perez
Max Verstappen
mei 2023
07/05
Grote Prijs van Miami
Max Verstappen
Max Verstappen
28/05
Grote Prijs van Monaco
Max Verstappen
Max Verstappen
juni 2023
04/06
Grote Prijs van Spanje
Max Verstappen
Max Verstappen
18/06
Grote Prijs van Canada
Max Verstappen
Max Verstappen
juli 2023
02/07
Grote Prijs van Oostenrijk
Max Verstappen
Max Verstappen
09/07
Grote Prijs van Groot-Brittannië
Max Verstappen
Max Verstappen
23/07
Grote Prijs van Hongarije
Max Verstappen
Max Verstappen
30/07
Grote Prijs van België
Max Verstappen
Max Verstappen
augustus 2023
27/08
Grote Prijs van Nederland
Max Verstappen
Max Verstappen
september 2023
03/09
Grote Prijs van Italië
Max Verstappen
Max Verstappen
17/09
Grote Prijs van Singapore
Carlos Sainz
Max Verstappen
24/09
Grote Prijs van Japan
Max Verstappen
Max Verstappen
oktober 2023
08/10
Grote Prijs van Qatar
Max Verstappen
Max Verstappen
22/10
Grote Prijs van de Verenigde Staten
Max Verstappen
Max Verstappen
29/10
Grote Prijs van Mexico
Max Verstappen
Max Verstappen
november 2023
05/11
Grote Prijs van Brazilië
Max Verstappen
Max Verstappen
19/11
Grote Prijs van Las Vegas
Max Verstappen
Max Verstappen
26/11
Grote Prijs van Abu Dhabi
Max Verstappen
Max Verstappen