Ga naar de inhoud

Remco Evenepoel en Nafi Thiam kronen zich tot Sportman en -vrouw van het Jaar

 vr 6 januari 2023 20:41
Nafi Thiam (archieffoto) en de aanwezige Remco Evenepoel zijn de grote winnaars van het sportgala.
Nafi Thiam (archieffoto) en de aanwezige Remco Evenepoel zijn de grote winnaars van het sportgala.

Wereldkampioenen boven op het Sportgala. Remco Evenepoel kroonde zich voor collega Wout van Aert tot “Sportman van het Jaar”. Nafi Thiam pakte voor de vierde keer de titel “Sportvrouw van het Jaar”. Ook Cian Uijtdebroeks (belofte), de Belgian Tornados (ploeg), Roger Lespagnard (coach) en Michèle George (paralymiër) vielen in de prijzen op het gala van de Belgische sportpersbond.

overzicht van de winnaars
Sportman van het Jaar Remco Evenepoel (wielrennen)
Sportvrouw van het Jaar Nafi Thiam (atletiek)
Ploeg van het Jaar Belgian Tornados (atletiek)
Coach van het Jaar Roger Lespagnard (atletiek)
Belofte van het Jaar Cian Uijtdebroeks (wielrennen)
Paralympiër van het Jaar Michèle George (dressuur)
Orde van Verdienste BOIC Roger Lespagnard (atletiek)

Evenepoel: "Deze trofee is van de voorbije 2 jaar"

Sportman van het jaar
1. Remco Evenepoel (wielrennen) 1065 punten
2. Wout van Aert (wielrennen) 617 punten
3. Bart Swings (schaatsen, skeeleren)
464 punten

Volgens zijn vrouw Oumi maken ze wel plaats voor een zoveelste prijs. Topfavoriet Remco Evenepoel lost zijn favorietenrol in en is de "Sportman van het Jaar" 2022. De ultieme bekroning van een wonderseizoen, waarin hij Luik-Bastenaken-Luik, de Vuelta en het WK won.

 

Collega Wout van Aert eindigt tweede op ruim 400 punten, olympisch schaatskampioen Bart Swings is derde.

"Na een mooi Belgisch sportjaar is dit een hele eer", reageerde de 22-jarige coureur in Kinepolis Antwerpen met de glazen trofee met gouden spetters binnenin in zijn handen. "Al had ik het Bart Swings evenzeer gegund, olympisch goud heb ik nog niet kunnen verwezenlijken."

"Deze trofee is voor mij ook een van de voorbije 2 jaar. Er was eerst het jaar van de wederopstanding en de opbouw na mijn val in Lombardije en dan het jaar van de bevestiging en alle overwinnningen."

De youngster moest zijn voornaamste kwaliteit op de fiets geven: "Mijn mentaliteit. Ik stop nooit, het is nooit genoeg. Ik geef altijd het maximum." Waarna hij iedereen die hem in dit jaar heeft bijgestaan en geholpen bedankte.

Sportvrouw van het jaar
1. Nafi Thiam (atletiek) 947 punten
2. Lotte Kopecky (wielrennen) 720 punten
3. Loena Hendrickx (kunstschaatsen) 359 punten

Nummer 4 voor Nafi Thiam. De wereldkampioene en Europees kampioene zevenkamp komt naast Justine Henin met een vierde trofee "Sportvrouw van het Jaar".

 

Met 227 punten voorsprong houdt ze Lotte Kopecky af, de derde plaats is voor Loena Hendrickx.

Thiam was niet in Antwerpen, want op stage in Zuid-Afrika. Vandaar stuurde ze een zonnig filmpje: "Ik vind het heel jammer dat ik niet bij jullie kan zijn. Ik wil jullie bedanken, want het is een grote eer om Sportvrouw van het Jaar te zijn."

"2022 was een geweldig jaar, maar natuurlijk wil ik meer. Er zijn nog heel wat uitdagingen en grote doelen. Ik werk hard om die hopelijk op een dag te bereiken."

Belofte van het jaar
1. Cian Uijtdebroeks (wielrennen) 475 punten
2. Nina Sterckx (gewichtheffen) 455 punten
3. Gilles-Arnaud Bailly (tennis) 429 punten

Amper 20 punten bedraagt het verschil. Wielrenner Cian Uijtdebroeks (19) kroont zich nipt tot "Belofte van het Jaar" door gewichthefster Nina Sterckx af te houden. Uijtdebroeks won dit seizoen onder meer de Ronde van de Toekomst.

 

Ook tennistalent Gilles Arnaud Bailly eindigt trouwens dicht bij de hoofdprijs met 429 punten.

"Ik had dit zelf niet verwacht, dus ik vind het geweldig dat ik hier na het gala weer een interview mag komen doen", klonk een blije en spontane Uijtdebroeks bij onze reporter. "Ik besefte het gewoon niet. Het was net alsof ik een hartstilstand kreeg: ik zat in de stoel en bleef ook gewoon zitten. Ik wist niet wat er gebeurde."

Het is een bewijs dat het heel snel gaat voor het jonge koerstalent. "Inderdaad. In mijn hoofd ben ik zelf nog de Cian van de nieuwelingen zeg maar, die nu in een keer tussen de profs mag rijden. Ik supporterde deze avond ook mee voor de andere atleten en wielrenners."

"Dat heb ik ook in een wedstrijd. Als ik Van Aert of Evenepoel zie rijden, denk ik "wauw". Ik beleef een droom en ik vind het geweldig."

Ploeg van het jaar
1. Belgian Tornados (atletiek) 640 punten
2. Union Saint-Gilloise (voetbal) 525 punten
3. Belgische wielerploeg WK 390 punten

Brons op het WK, zilver op het EK en goud op het WK indoor: die prestaties leverden de Belgian Tornados de titel "Ploeg van het Jaar" op.

 

De snelle mannen troeven een voetbalploeg af. Niet de Rode Duivels, wel seizoensrevelatie Union Saint-Gilloise. De Belgische wielerploeg die goud veroverde met Remco Evenepoel eindigt derde.

"Vooraf maak je altijd een analyse van wat mogelijk is en niet, ik denk dat de wereldtitel indoor het minst te verwachten was. De andere twee waren wel binnen de verwachtingen", namen Christian Iguacel en Alexander Doom de prijs in ontvangst.

Coach van het jaar
1. Roger Lespagnard (atletiek) 592 punten
2. Jacques Borlee (atletiek) 420 punten
3. Sven Vanthourenhout (wielrennen) 325 punten

Bekroning op een veelbewogen jaar voor Roger Lespagnard. Hij wint voor de derde keer de trofee "Coach van het Jaar" als stille kracht achter de wereldtitel van Nafi Thiam. Ze besliste in oktober wel om na 14 jaar de samenwerking met Lespagnard stop te zetten.

"Ik wil Nafi bedanken, want zonder haar stond ik hier niet. Als zij Sportvrouw van het Jaar is, zal ik het wel verdienen", knipoogde hij. "Dit is de kroon op mijn carrière."

Hij kwam nog even terug op hun breuk: "Ik was verrast. Ik verwachtte het niet, maar dat is het leven. Ik denk dat Nafi nog olympisch, Europees en wereldkampioen kan worden. Het belangrijkste is dat ze hard blijft werken en positief blijft."

De 75-jarige coach kreeg ook de Orde van Verdienste van het BOIC, die een persoon huldigt die zich uitzonderlijk ingezet heeft voor de olympische beweging in België. En  hij gaf vanavond mee dat hij zal blijven training geven.

Paralympiër van het jaar
1. Michèle George (para-dressuur) 469 punten
2. Ewoud Vromant (para-wielrennen) 435 punten
3. Laurens Devos (para-tafeltennis) 433 punten

Acht jaar na de eerste is er nu nummer twee voor Michèle George. De veelwinnaar in het para-dressuur - dit jaar 2 keer de beste op de Wereldruiterspelen - is de "Paralympiër van het Jaar".

 

In een bijzonder spannende stemming houdt ze Ewoud Vromant (34 punten minder) en Laurens Devos (36 punten minder) af.

"Aan de top komen is fantastisch en leuk, maar aan de top blijven is des te moeilijker. Ik geloof ook voor de komende jaren in heel mooie dingen. Ik wil aan iedereen deze boodschap meegeven: je moet erin geloven, er zijn moeilijke momenten, maar de sport is het beste medicament. Je moet in je dromen geloven en altijd positief blijven."

Sportgala 2023

20:45

Het is een eer om deze prijs te winnen. Ik had het Bart Swings evenzeer gegund.

Laureaat Remco Evenepoel
20:42

Remco Evenepoel!

Sportspress.be-voorzitter Dominique Delhalle maakt de laureaat bij de mannen bekend. De wereldkampioen en winnaar van de Vuelta, Luik-Bastenaken en de Clasica San Sebastian gaat Wout van Aert en Bart Swings vooraf.

Evenepoel kreeg 1.065 punten, Van Aert 617, Swings 464.

20:42

De stemming is geheim

BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive wil zijn keuze niet bekendmaken
20:38

BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive geeft zijn indrukken over de Sportman van het Jaar. De ex-tafeltennisser, in zijn tijd nummer 1 van de wereld, was zelf de laureaat in 1994.

20:37

Nominatiefilmpje Sportman van het Jaar

20:36

Nafi Thiam!

Thiam, de wereld- en Europese kampioene in zevenkamp afgelopen zomer, is de Sportvrouw van het Jaar. Ze is op stage in Zuid-Afrika, maar stuurde een bedankingsfilmpje. "Dit is een eer!"

Ze ging Lotte Kopecky met bijna 200 punten vooraf, Loena Hendrickx eindigde op drie.

20:28

Nafi Thiam, Loena Hendrickx of Lotte Kopecky? Dominique Monami, ex-tennisster en zelf laureate in 1998, komt even haar idee over de Sportvrouw van het Jaar toelichten. Zelf heeft ze voor Kopecky gekozen.

20:28

Nominatiefilmpje Sportvrouw van het Jaar

20:26

Roger Lespagnard is Coach van het Jaar

De man die 14 jaar Nafi Thiam naar alle successen leidde, afgelopen jaar nog naar de wereld- en Europese titel in de zevenkamp, is de Coach van het Jaar. Hij gaat een andere atletiekman, Jacques Borlée, en wielerbondscoach Sven Vanthourenhout vooraf.

20:21

Nominatiefilmpje Coach van het Jaar

20:16

Belgian Tornados Ploeg van het Jaar

De 4x400m-atleten troeven de WK-wielerploeg en Union af. Ze werden wereldkampioen indoor en pakten brons op het WK, zilver op het EK. De Borlées zijn op stage in Zuid-Afrika, maar spraken een filmpje in.

20:13

Nominatiefilmpje Ploeg van het Jaar

20:08

Orde van Verdienste van BOIC: Roger Lespagnard

De Orde van Verdienste van het BOIC is een jaarlijkse prijs voor een persoon die bijzondere verdiensten heeft in de sport en die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de olympische beweging in België.

De trofee werd in het leven geroepen in 2013, waarbij de gewezen wielrenner Eddy Merckx als eerste laureaat werd aangeduid.

Voor het eerst wordt de prijs op het Sportgala uitgereikt: hij gaat naar Roger Lespagnard, jarenlang de coach van dubbel olympisch kampioene Nafi Thiam.

20:07

Roger Lespagnard met zijn "olympisch diploma"

20:06

Ik wil iedereen bedanken, maar ook mijn paard. Die krijgt morgen geen extra portie haver, maar wel een extra wortel.

Michèle George
20:04

Michèle George is beste paralympiër

20:03

Michèle George is Paralympiër

De Belgische dressuuramazone klopt Ewoud Vromant en Laurens Devos. Ze pakte 2 keer goud op de Wereldruiterspelen.

20:01

Nominatiefilmpje Paralympiër van het Jaar