Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
11695
2
Coco Gauff
7988
3
Aryna Sabalenka
7788
4
Elena Rybakina
5973
5
Jessica Pegula
4625
6
Markéta Vondroušová
4503
7
Jasmine Paolini
4068
8
Zheng Qinwen
4005
9
Maria Sakkari
3980
10
Ons Jabeur
3748

Caroline Garcia bekroont droomjaar met eindzege WTA Finals

 di 8 november 2022 07:48
Caroline Garcia pakte haar 4e trofee van het jaar.

Caroline Garcia (WTA 6) heeft haar droomjaar afgesloten met de prestigieuze eindzege op de WTA Finals. De Française haalde het in twee sets (7-6, 6-4) van de Wit-Russissche Aryna Sabalenka, die nummer 1 Iga Swiatek had verrast in de halve finales.

WTA Finals
Aryna Sabalenka (3, 7)
Caroline Garcia (22, 6)
einde
64
set 1
77
4
set 2
6

Een half jaar geleden stond ze nog net in de top 50. Wie had toen gedacht dat Caroline Garcia zich nog zou plaatsen voor de WTA Finals, een toernooi met de beste 8 speelsters van de wereld. 

 

Met WTA-titels in Bad Homburg, Warschau en Cincinnati - eentje op elke ondergrond - graaide ze nog net haar ticket voor de WTA Finals in Texas weg en daar maakte ze gretig gebruik van. 

 

Tegen Sabalenka, die nummer 1 van de wereld en topfavoriete Iga Swiatek had uitgeschakeld, werd het nochtans een spannende finale. De Wit-Russische kraakte in de eerste set pas in de tiebreak na een dubbele fout. In de 2e set volstond de eerste en enige break voor Garcia om de titel te veroveren.

 

De Française bekroont zo haar comebackjaar. Ze brak in 2017 door met twee WTA 1.000-titels in Wuhan en Peking, maar zou een jaar later alweer uit de top 10 tuimelen. Na een reeks van vervelende blessures stond ze in juni in de top 50 op de WTA-ranking. Maar met een agressievere speelstijl maakte ze een steile klim op de taart waar ze nu een kers op heeft gezet.

 

"Veel gigantische blijdschap", zo vatte Garcia haar vreugde samen na de finale. "Het was een intense finale. Ik ben blij met het werk dat we hebben neergezet dit jaar. Dit is mijn mooiste titel uit mijn carrière."

 

Garcia volgt op de erelijst de Spaanse Garbine Muguruza op. Ze is nog maar de 2e Française die de WTA Finals kan winnen na Amélie Mauresmo in 2005.

Bekijk hier de hoogtepunten van de finale:

WTA Finals

07:20
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
07:20

Caroline Garcia wint WTA Finals

De Française Caroline Garcia (WTA 6) heeft voor het eerst in haar carrière de WTA Finals  gewonnen. In de Dickies Arena in het Amerikaanse Fort Worth (Texas) won ze de finale met 7-6 en 6-4 van de Wit-Russin Aryna Sabalenka (WTA 7).

Sabalenka had in de halve finales nog de Poolse nummer 1 van de wereld Iga Swiatek uitgeschakeld, maar kon geen vervolg breien aan die stunt. De 29-jarige Garcia heeft nu een elfde titel op de teller. Ze was dit jaar al de beste in Bad Homburg, Warschau en Cincinnati.

Garcia volgt op de erelijst de Spaanse Garbine Muguruza op. Ze is nog maar de 2e Française die de WTA Finals kan winnen na Amélie Mauresmo in 2005.

07/11/22
07:41
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
07:41
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
07:41

Sabalenka stunt tegen Swiatek

Iga Swiatek kan dan toch nog verliezen. De Poolse nummer 1 van de wereld, die 15 zeges op een rij boekte tegen speelsters uit de top 10, verloor verrassend haar halve finale op de WTA Finals. De Wit-Russische Aryna Sabalenka, de nummer 7, haalde het in drie sets: 6-2, 2-6, 6-1.

Swiatek, de winnares van de US Open en Roland Garros, gaf in de beslissende set 5 spelletjes op een rij weg en verloor zo voor het eerst dit seizoen van Sabalenka, die ze al 4 keer eerder had geklopt in 2022.

Na een indrukwekkend seizoen met 67 overwinningen en een reeks van 37 matchen ongeslagen kan Swiatek zo toch niet de kers op de taart zetten op de WTA Finals. 

Sabalenka neemt het in de finale op tegen Carolina Garcia, die pas de 2e Française kan worden op de erelijst na Amélie Mauresmo in 2005.

07:34
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
07:34

Caroline Garcia plaatst zich voor finale

De Française Caroline Garcia (WTA 6) heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de WTA Finals. Tegen de Griekse Maria Sakkari (WTA 5), die nog geen set had verloren in de groepsfase, haalde ze het met 6-3 en 6-2. Voor Sakkari was het al de 3e nederlaag op een rij tegen Garcia.

06/11/22
08:42

Française Garcia is de laatste halvefinaliste

Caroline Garcia heeft zich als laatste geplaatst voor de halve finales van de WTA Finals in het enkelspel. De Française rekende in haar laatste groepsmatch af met de Russin Daria Kasatkina: 4-6, 6-1 en 7-6. In de halve finales neemt Garcia het op tegen de Griekse Maria Sakkari, de ongeslagen primus in de andere poule.

In dezelfde groep als Garcia kan ook Iga Swiatek een perfect rapport voorleggen. De nummer 1 van de wereld won haar laatste poulematch met 6-3 en 6-0 van de jonge Amerikaanse Coco Gauff. Swiatek neemt het in haar halve finales op tegen Aryna Sabalenka.

08:41
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
08:39
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
05/11/22
08:58

Sakkari neemt Sabalenka mee naar halve finales

Maria Sakkari heeft de poulefase van de WTA Finals afgesloten met een perfect rapport.

De Griekse won ook haar 3e wedstrijd. Dankzij een 6-2 en 6-3-overwinning tegen Ons Jabeur deed ze bovendien ook Aryna Sabalenka een cadeautje, want door Jabeurs nederlaag in 2 sets was de Wit-Russische ook zeker van een plek in de halve finales.

Sabalenka neemt het in de halve finales op tegen nummer 1 Iga Swiatek, die al zeker is van de groepswinst in de andere poule. Sakkari weet pas later waar ze aan toe is. Zijn neemt het op tegen Daria Kasatkina of Caroline Garcia.

08:12
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
08:12
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
04/11/22
07:07
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
07:02

Swiatek zonder setverlies naar halve finales

Slechts één speelster uit de top 10 kon Iga Swiatek dit seizoen al verslaan: Caroline Garcia, de nummer 6 van de wereld. De Poolse nummer 1 wou dan ook wraak en zette de Française met duidelijke 6-3, 6-2-cijfers opzij. Swiatek pakte 8 spelletjes op een rij en stoot zonder setverlies door naar de halve finales.

Voor Coco Gauff, de jongste deelneemster op de WTA-Finals, eindigde haar debuut in mineur. Na twee nederlagen in het dubbelspel verloor ze ook haar tweede enkelpartij. Tegen Daria Kasatkina begon de 18-jarige Amerikaanse goed met een 4-1-voorsprong, maar uiteindelijk verloor ze met 7-6 en 6-3. In tranen zwaaide ze het thuispubliek uit.

Kasatkina en Caroline Garcia strijden nu nog om het laatste ticket voor de halve finales in hun groep.