Ga naar de inhoud

Geen nieuw goud, wel 8e plaats voor Koen Naert: "Ontgoocheld, maar kan mij niets verwijten"

 ma 15 augustus 2022 13:45

Koen Naert heeft zijn kunststukje van 4 jaar geleden in Berlijn niet kunnen overdoen. De titelverdediger op het EK marathon had geen superdag en moest tevreden zijn met een 8e plaats. Dat was ook de topnotering voor Hanne Verbruggen in de marathon bij de vrouwen.

In 2018 beleefde Koen Naert in Berlijn zijn gloriedag door verrassend de Europese marathontitel in de wacht te slepen. 4 jaar later stond Naert even verderop in Duitsland opnieuw aan de start, nu wél met medaillehoop.

Nicolaï Saké en Soufiane Bouchikhi offerden zich in het eerste deel van de marathon volledig op om Naert uit de wind te zetten. Maar na een versnelling van de Israëliërs vielen de eerste maskers af, ook bij Naert.

Hij kon daarna wel opnieuw aanpikken, maar de geschiedenis herhaalde zich bij een nieuwe versnelling. Naert zocht zijn eigen tempo, wat hem nog een 8e plaats opleverde.

In de strijd om het goud leek Maru Teferi uit Israël te triomferen. Maar Richard Ringer, die al een tijdje aan de rekker had gehangen, vond onderaan in zijn tank nog een sprankeltje energie voor een fabelachtige eindsprint. De vele fans in München werden gek toen hij vlak voor het lint Teferi nog voorbijsnelde.

Naert: "Ontgoocheld, maar kan mezelf niets verwijten"

"Ik ben niet naar hier gekomen om achtste te worden, maar er waren er zeven beter vandaag. Punt", luidt de nuchtere conclusie van Koen Naert.

"Ik vond het heel zwaar, met die vele tempowissels. Ik heb echt op de tanden moeten bijten om die top 8 nog te halen. Ik kan mijzelf niets verwijten. Ik zal ermee moeten leren leven."

 

"Voor mij had het wel nog wat warmer mogen zijn. 5 graden hadden al een verschil kunnen maken. Als het iets extremer is, kom ik beter tot mijn recht in vergelijking met andere atleten."

 

Naert denkt dat het eigenlijk al is misgelopen in het voorjaar. "Door mijn gemiste voorjaar ging na 35 kilometer plots het licht uit. We dachten dat we die achterstand hadden weggewerkt door een goeie voorbereiding, maar blijkbaar niet. Toch weer iets bijgeleerd."

Verbruggen wordt 8e, Gorissen 13e, Verhoeven 33e

Bij de vrouwen stond met Mieke Gorissen iemand aan de start die een maand geleden ook al de marathon op het WK had gelopen. Deze keer zou ze niet de beste Belgische worden. Ze moest vroeg lossen, maar kon door zich niet te vergalopperen toch nog 13e eindigen.

De verrassing van de dag was Hanne Verbruggen, die tot diep in de wedstrijd nog meedeed om de medailles. Pas op een paar kilometer van het einde trapte ze op haar adem. Ze zakte nog een paar plaatsen weg, naar de 8e plek.

 

Astrid Verhoeven werd als derde Belgische uiteindelijk 33e. Daarmee eindigt België ook vierde in de landencompetitie op deze marathon.

Gerelateerd:
Belgische deelnemers marathon
Hanne Verbruggen vrouwen 8e (2u29'44")
Mieke Gorissen vrouwen 13e (2u31'48")
Astrid Verhoeven vrouwen 32e (2u40'03")
     
Soufiane Bouchikhi mannen DNF
Koen Naert mannen 8e (2u11'28")
Nicolai Saké mannen DNF

EK marathon

14:14

Koen Naert na zijn 8ste plaats: "Het weer had wat extremer mogen zijn"

13:43

Naert is 8e

Koen Naert heeft nog enkele lopers voor hem kunnen inhalen met de finish in zicht. Zo eindigt hij net in de top 8. De titelverdediger zal ongetwijfeld meer verwacht hebben.

13:42

Bekijk de zinderende finale in de mannenmarathon

13:41

Sensatie: Duitser Ringer wint nog na eindsprint

De fans in München worden gek. Richard Ringer, die een paar keer moest lossen, is vanuit de achtergrond nog opgerukt in de slotfase. Teferi leek zegezeker, maar Ringer had nog wat over op het einde en verovert alsnog het goud.

13:40

De Israëliër Maru Teferi steekt zijn hand uit naar het marathongoud. De strijd om zilver gaat tussen de Duitsers Petros en Ringer.

13:30

Naert ontgoochelt

Koen Naert is de man met de hamer tegengekomen. Hij zal zijn titel niet verdedigen en moet nog knokken om de top 10 te halen.

13:25

Dit ziet er niet al te veelbelovend uit voor Koen Naert. Maar er kan nog veel gebeuren op het einde in een marathon.

Marc Willems
13:23

De Spanjaard Lamdassem geeft er nu een lap op. Koen Naert blijft in het groepje zitten, met het groepje (genaturaliseerde) Israëliërs.

13:17

België 4e in landenklassement bij de vrouwen

Er wordt ook een landenklassement opgesteld bij de marathon en bij de vrouwen wordt dat gewonnen door Duitsland. De Belgen eindigen hier, dankzij de 8e plaats van Verbruggen en de 13e plaats van Gorissen op de 4e plaats. Ook Astrid Verhoeven is overigens gefinisht, als 32e in 2u40'03".

13:15

Koen Naert kan toch weer aansluiten. Er zijn nog 10 lopers overgebleven die kans maken op de medailles.

13:13

Zeker nog geen reden tot paniek. Naert wou zich niet opblazen door met die versnelling mee te gaan.

Marc Willems
13:12

Naert past!

Onder een verschroeiend tempo van de Israëliërs moet Koen Naert de rol lossen. Een tijdelijk dipje? In ieder geval geen geweldig goed teken.

13:06

Mieke Gorissen (13de): "Shit, Hanne is achtste!"

13:06

Hanne Verbruggen gelukkig met 8ste plaats: "Maar nu snoep, chips en frieten!"

13:05

Bekijk de finale van de vrouwenmarathon

13:02

Mieke Gorissen is 13e

Mieke Gorissen heeft nog heel wat loopsters opgeraapt in het tweede deel. Ze is uiteindelijk gefinisht als 13e, in 2u31'48". Niet vergeten dat ze een maand geleden ook al de marathon op het WK heeft gelopen.

13:00

8e plaats voor Verbruggen

Hanne Verbruggen heeft nog wat plaatsen prijsgegeven in de laatste, zware, kilometers, maar een 8e plaats is toch ook knap. Met 2u29'44" blijft ze ook onder de 2,5 uur.

12:58

Het is afzien tot de finish voor de vrouwen, maar de Poolse Lisowska houdt het vol, voor de Kroatische Parlov Kostro. De Nederlandse Brinkman wint de millimetersprint tegen de Duitse Dattke.