Geen nieuw goud, wel 8e plaats voor Koen Naert: "Ontgoocheld, maar kan mij niets verwijten"

  Koen Naert heeft zijn kunststukje van 4 jaar geleden in Berlijn niet kunnen overdoen. De titelverdediger op het EK marathon had geen superdag en moest tevreden zijn met een 8e plaats. Dat was ook de topnotering voor Hanne Verbruggen in de marathon bij de vrouwen.

  In 2018 beleefde Koen Naert in Berlijn zijn gloriedag door verrassend de Europese marathontitel in de wacht te slepen. 4 jaar later stond Naert even verderop in Duitsland opnieuw aan de start, nu wél met medaillehoop.

  Nicolaï Saké en Soufiane Bouchikhi offerden zich in het eerste deel van de marathon volledig op om Naert uit de wind te zetten. Maar na een versnelling van de Israëliërs vielen de eerste maskers af, ook bij Naert.

  Hij kon daarna wel opnieuw aanpikken, maar de geschiedenis herhaalde zich bij een nieuwe versnelling. Naert zocht zijn eigen tempo, wat hem nog een 8e plaats opleverde.

  In de strijd om het goud leek Maru Teferi uit Israël te triomferen. Maar Richard Ringer, die al een tijdje aan de rekker had gehangen, vond onderaan in zijn tank nog een sprankeltje energie voor een fabelachtige eindsprint. De vele fans in München werden gek toen hij vlak voor het lint Teferi nog voorbijsnelde.

  Naert: "Ontgoocheld, maar kan mezelf niets verwijten"

  "Ik ben niet naar hier gekomen om achtste te worden, maar er waren er zeven beter vandaag. Punt", luidt de nuchtere conclusie van Koen Naert.

  "Ik vond het heel zwaar, met die vele tempowissels. Ik heb echt op de tanden moeten bijten om die top 8 nog te halen. Ik kan mijzelf niets verwijten. Ik zal ermee moeten leren leven."

   

  "Voor mij had het wel nog wat warmer mogen zijn. 5 graden hadden al een verschil kunnen maken. Als het iets extremer is, kom ik beter tot mijn recht in vergelijking met andere atleten."

   

  Naert denkt dat het eigenlijk al is misgelopen in het voorjaar. "Door mijn gemiste voorjaar ging na 35 kilometer plots het licht uit. We dachten dat we die achterstand hadden weggewerkt door een goeie voorbereiding, maar blijkbaar niet. Toch weer iets bijgeleerd."

  Verbruggen wordt 8e, Gorissen 13e, Verhoeven 33e

  Bij de vrouwen stond met Mieke Gorissen iemand aan de start die een maand geleden ook al de marathon op het WK had gelopen. Deze keer zou ze niet de beste Belgische worden. Ze moest vroeg lossen, maar kon door zich niet te vergalopperen toch nog 13e eindigen.

  De verrassing van de dag was Hanne Verbruggen, die tot diep in de wedstrijd nog meedeed om de medailles. Pas op een paar kilometer van het einde trapte ze op haar adem. Ze zakte nog een paar plaatsen weg, naar de 8e plek.

   

  Astrid Verhoeven werd als derde Belgische uiteindelijk 33e. Daarmee eindigt België ook vierde in de landencompetitie op deze marathon.

  Belgische deelnemers marathon
  Hanne Verbruggen vrouwen 8e (2u29'44")
  Mieke Gorissen vrouwen 13e (2u31'48")
  Astrid Verhoeven vrouwen 32e (2u40'03")
       
  Soufiane Bouchikhi mannen DNF
  Koen Naert mannen 8e (2u11'28")
  Nicolai Saké mannen DNF

  EK marathon

  1. 14 uur 14. Koen Naert na zijn 8ste plaats: "Het weer had wat extremer mogen zijn".

   Koen Naert na zijn 8ste plaats: "Het weer had wat extremer mogen zijn"

  2. 13 uur 43. Naert is 8e. Koen Naert heeft nog enkele lopers voor hem kunnen inhalen met de finish in zicht. Zo eindigt hij net in de top 8. De titelverdediger zal ongetwijfeld meer verwacht hebben. .
  3. 13 uur 42. Bekijk de zinderende finale in de mannenmarathon.

   Bekijk de zinderende finale in de mannenmarathon

  4. 13 uur 41. Sensatie: Duitser Ringer wint nog na eindsprint. De fans in München worden gek. Richard Ringer, die een paar keer moest lossen, is vanuit de achtergrond nog opgerukt in de slotfase. Teferi leek zegezeker, maar Ringer had nog wat over op het einde en verovert alsnog het goud. .
  5. 13 uur 40. De Israëliër Maru Teferi steekt zijn hand uit naar het marathongoud. De strijd om zilver gaat tussen de Duitsers Petros en Ringer. .
  6. 13 uur 30. Naert ontgoochelt. Koen Naert is de man met de hamer tegengekomen. Hij zal zijn titel niet verdedigen en moet nog knokken om de top 10 te halen. .
  7. 13 uur 25. Dit ziet er niet al te veelbelovend uit voor Koen Naert. Maar er kan nog veel gebeuren op het einde in een marathon. Marc Willems.
  8. 13 uur 23. De Spanjaard Lamdassem geeft er nu een lap op. Koen Naert blijft in het groepje zitten, met het groepje (genaturaliseerde) Israëliërs. .
  9. 13 uur 17. België 4e in landenklassement bij de vrouwen. Er wordt ook een landenklassement opgesteld bij de marathon en bij de vrouwen wordt dat gewonnen door Duitsland. De Belgen eindigen hier, dankzij de 8e plaats van Verbruggen en de 13e plaats van Gorissen op de 4e plaats. Ook Astrid Verhoeven is overigens gefinisht, als 32e in 2u40'03". .
  10. 13 uur 15. Koen Naert kan toch weer aansluiten. Er zijn nog 10 lopers overgebleven die kans maken op de medailles. .
  11. 13 uur 13. Zeker nog geen reden tot paniek. Naert wou zich niet opblazen door met die versnelling mee te gaan. Marc Willems.
  12. 13 uur 12. Naert past! Onder een verschroeiend tempo van de Israëliërs moet Koen Naert de rol lossen. Een tijdelijk dipje? In ieder geval geen geweldig goed teken. .
  13. 13 uur 06. Hanne Verbruggen gelukkig met 8ste plaats: "Maar nu snoep, chips en frieten!".

   Hanne Verbruggen gelukkig met 8ste plaats: "Maar nu snoep, chips en frieten!"

  14. 13 uur 06. Mieke Gorissen (13de): "Shit, Hanne is achtste!".

   Mieke Gorissen (13de): "Shit, Hanne is achtste!"

  15. 13 uur 05. Bekijk de finale van de vrouwenmarathon.

   Bekijk de finale van de vrouwenmarathon

  16. 13 uur 02. Mieke Gorissen is 13e. Mieke Gorissen heeft nog heel wat loopsters opgeraapt in het tweede deel. Ze is uiteindelijk gefinisht als 13e, in 2u31'48". Niet vergeten dat ze een maand geleden ook al de marathon op het WK heeft gelopen. .
  17. 13 uur . 8e plaats voor Verbruggen. Hanne Verbruggen heeft nog wat plaatsen prijsgegeven in de laatste, zware, kilometers, maar een 8e plaats is toch ook knap. Met 2u29'44" blijft ze ook onder de 2,5 uur. .
  18. 12 uur 58. Het is afzien tot de finish voor de vrouwen, maar de Poolse Lisowska houdt het vol, voor de Kroatische Parlov Kostro. De Nederlandse Brinkman wint de millimetersprint tegen de Duitse Dattke. .
  19. 12 uur 56. Bij de mannen heeft Soufiane Bouchikhi zijn werk voor Koen Naert nu ook gedaan. De titelverdediger staat er nu alleen voor. .
  20. 12 uur 53. Op weg naar Pools goud. Het goud bij de vrouwen lijkt naar de Poolse Aleksandra Lisowska te gaan. Daarachter heeft zich een groepje gevormd met de Nederlandse Brinkman, de Duitse Dattke en de Kroatische Parlov Kostro. .