Ga naar de inhoud

Reeks vergeten records: de wonderlijke carrière van Norbert Van de Walle

 wo 24 juni 2015 12:18
Norbert Van de Walle (r) met zijn opvolger Jean-Michel Saive.
Voor Jean-Michel Saive een tafeltennisbatje in zijn hand nam, werd de sport in België gedomineerd door Norbert Van de Walle. "Ik heb er altijd van gedroomd om de wereld te zien en dat is mij dankzij de sport gelukt."

Het verhaal van Norbert Van de Walle leest als een jongensboek. Toen Van de Walle 8 jaar was, emigreerde hij met zijn ouders naar de Verenigde Staten.

"Op de boot naar de VS leerde ik de sport kennen door een Engelsman. In Chicago was het aanvankelijk moeilijk, want er waren weinig trainers, maar uiteindelijk heeft iemand zich toch over mij ontfermd."

Van de Walle werd vice-Amerikaans kampioen en werd zo, als Belg, lid van de Amerikaanse nationale ploeg. "Dat was nooit een probleem, ik ben altijd Belg gebleven", vertelt Van de Walle.

Met dat team toerde hij de wereld rond, om de Amerikaanse soldaten zoals Forrest Gump te vermaken met zijn pingpongspel. "Ik heb daar Johnny Cash en Bob Hope ontmoet en zo veel van de wereld gezien. Het was een geweldige tijd."

"Norbert is meer Amerikaan dan jullie: hij houdt van hotdogs en Sinatra"

Van gokmekka VS naar het rustige België

Maar aan alle mooie liedjes komt een einde, ook voor Van de Walle. In 1962 beslissen zijn ouders om terug naar België te keren. "Mijn ouders waren niet zo blij dat ik tafeltennis speelde. Er hingen wat vreemde figuren rond de sport, zeker in Chicago. Er werd veel gegokt op de matchen."

In België speelde de 21-jarige Van de Walle gewoon voort. "Al had ik wel moeite om mij aan te passen in het begin." Hij werd nog 16 keer nationaal kampioen, waarvan 6 keer in het enkelspel en was tot 1974 de nummer 1 van ons land.

"Door rugproblemen ben ik op mijn 40e moeten stoppen", zegt Van de Walle. Zijn einde viel niet toevallig samen met de opkomst van Jean-Michel Saive. "Norbert was altijd mijn grote idool", vertelt Saive. "Het was een groot doel om zijn records te verbeteren."

In 2004 werd Van de Walle nog opgenomen in de Amerikaanse Table Tennis Hall of Fame. Zelf blijft hij bescheiden. "Ik was een redelijke speler en heb een paar wereldspelers geklopt. Ik heb er altijd van gedroomd om de wereld te zien en dankzij mijn sport is dat gelukt. Ik heb het zó graag gedaan. Ik mis het nog altijd."

Reportage over Norbert Van de Walle in Sporttribune (1976)