1. 29' - Doelpunt - Tomas Simkovic (0 - 2)
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 05/08/21 - 20:31
29'
Tomas Simkovic
0 - 2
29'

AA Gent heeft ternauwernood zijn kansen gaaf gehouden in de Conference League. Na een zwakke eerste helft tegen het Letse Rigas schoot Gent pas na de pauze wakker. Het kon nog een gelijkspel uit de brand slepen, maar moet volgende week nog de beslissing afdwingen in Letland.

Onder leiding van een bedrijvige Tissoudali begon Gent goed aan partij tegen de Letten van Rigas. De thuisploeg monopoliseerde de bal, maar tot echte kansen leidde dat niet.

Aan de andere kant was dat wel het geval. Na een knappe Letse crosspass liet Okumu zich simpel ringeloren door Santana. De Braziliaan bediende spitsbroeder Lemajic, die de bal in een leeg doel deponeerde.

Op een Gentse reactie was het niet lang wachten. Tissoudali draaide knap weg in de Letse zestien, maar besloot vervolgens te centraal op doel. Een misser die Gent cash betaalde.

Santana kreeg te veel ruimte en schilderde de bal vervolgens op het hoofd van Simkovic. De Oostenrijker hield een slapende Operi simpel af en kopte de 0-2 voorbij een kansloze Bolat.

Gent zet scheve situatie recht na de rust

Gent kwam beter uit de kleedkamer, maar mocht van geluk spreken dat het kort na de rust geen 0-3 werd. Na een ingestudeerd nummertje redde Bolat de poging van Lemajic in extremis op de lijn.

Niet veel later was het aan de overkant wel prijs. Oladoye kreeg de bal aan de rand van de zestien en schoot de aansluitingstreffer beheerst binnen.

Met de goed ingevallen Odjidja tussen de lijnen drukte de thuisploeg Rigas steeds meer tegen de eigen zestien. De Letten hapten naar adem en 15 minuten voor tijd brak de veer dan toch bij de bezoekers.

Tissoudali zette de aanval zelf op en ontving de bal na een lang uitgesponnen een-tweetje terug van Depoitre. De Nederlander bleef kalm en bracht Gent opnieuw langszij. Alles te herdoen in de Ghelamco Arena.

De thuisploeg zocht nog naar de winnende treffer, maar beet zijn tanden stuk op de stugge Letten. Toch had Malede in het ultieme slot de 3-2 nog aan de voet, maar de invaller zag zijn schot uiteenspatten op de paal.

Gent trekt volgende week met een 2-2-gelijkspel naar Letland en heeft zijn schaapjes alles behalve al op het droge.

Als Gent doorstoot naar de laatste voorronde van de Conference League ontmoet het de winnaar van het duel tussen Rakow Czestochowa en Roebin Kazan. Met een 0-0 in de heenwedstrijd is er ook in dat affiche nog niets beslist.

Vanhaezebrouck: "Opnieuw niet goed begonnen aan de wedstrijd"

“We kunnen niet tevreden zijn met de uitslag. Dat heb je ook gehoord aan het publiek. Maar ik heb het publiek ook positief horen reageren in de tweede helft", reageerde Hein Vanhaezebrouck na afloop van de wedstrijd.

"Het geeft toch een ander gevoel dan als je de tegenstander laat terugkomen (zoals 2-2 tegen Beerschot, red). Maar tegen deze ploeg had het niet zover hoeven te komen. We wisten dat ze bepaalde kwaliteiten hadden en dat we goed moesten starten, en dat hebben we weer niet gedaan", ging de Gent-coach verder.

"Nu pakten we een tegendoelpunt in eerste 10 minuten na heel zwak verdedigen. Ook bij tweede tegendoelpunt werden we te makkelijk uitgetikt op de flank."

"In de tweede helft zijn we er dan vol voor gegaan. We hebben geluk dat de uitdoelpunten niet meer meetellen. Het staat 0-0, dus we moeten het laken nu naar ons toe trekken in Letland. Desnoods met een penaltyreeks."

"Het zal dezelfde wedstrijd worden als vandaag, maar hopelijk kunnen wij onze fouten eruit halen", sloot Vanhaezebrouck af.

Bolat: "Nu geen excuses zoeken"

Tarik Tissoudali:

"In principe was het niet moeilijk, maar we geven twee gemakkelijke goals weg. Hier moeten we gewoon winnen. We waren het betere team. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt. Gelukkig konden we het nog een beetje rechtzetten.”

Sinan Bolat:

"Dit is frustrerend. Ik denk dat ik maar drie ballen heb gezien en twee gaan er binnen. We waren gewaarschuwd dat we moesten oppassen met hun gestalte vooraan."

"We moesten sterk beginnen, want dat hadden we gemist tegen Beerschot en toch trappen we daar weer in. We moeten nu geen excuses zoeken. We moeten snel de organisatie op puntjes zetten. Elke keer op achterstand komen en terugkomen is niet vanzelfsprekend.”

De 0-1 van Rigas FS:

Rigas verdubbelt de voorsprong:

De aansluitingstreffer van Oladoye:

De gelijkmaker van Tissoudali:

90+4'

EINDE

Na een slappe 1e helft en een betere 2e trekt Gent volgende week met een 2-2-gelijkspel naar Letland. Tissoudali en Oladoye zorgden ervoor dat het Gentse gezichtsverlies nog beperkt bleef.

90+2'

Malede tegen de paal!

Bijna was het dan toch 3-2 voor de thuisploeg. Invaller Malede krijgt wat ruimte in de zestien en fusilleert dan het Letse doel. Het schot van de aanvaller barst uiteen op de paal.

90+1'

Aan de korte combinaties denkt de thuisploeg niet meer. Nu probeert ook Bezoes het van ver, maar ook zijn schot gaat hoog over.

89'

4 minuten extra

Gent heeft nog 4 minuten om de overwinning uit de brand te slepen. Ondertussen krijgen de Letten plots de vallende ziekte.

88'

Gent bestookt nog eens de zestien van Rigas. Godeau ziet geen oplossing meer en beslist dan maar een raket af te vuren. Zonder succes, want de bal zoeft hoog over het doel.

84'

Odjidja van ver

Odjidja probeert het nog eens van ver. De middenvelder mikt de bal naar de linkerbenedenhoek maar vindt opnieuw de doelman op zijn weg. Valt er nog een appel uit de kast?

81'

Gent neemt geen genoegen met een gelijkspel en maakt nu jacht op de 3-2. Nog 10 minuten hebben de manschappen van Hein Vanhaezebrouck.

74'

2-2 Tissoudali!

Daar is de gelijkmaker dan toch! Tissoudali zet de aanval zelf op en krijgt de bal dan terug van Depoitre. De Nederlander blijft kalm en werkt beheerst af.

71'

Het wordt nu stilaan een belegering van het doel van Rigas. De Letten moeten hoekschop na hoekschop weggeven, maar echt gevaarlijk zijn die voorlopig niet

69'

Nog 20 minuten

Met nog 20 minuten te gaan, staat Rigas nog steeds op voorsprong. Een listig steekballetje belandt bij Tissoudali, maar opnieuw kan een Lets been het gevaar onschadelijk maken.

68'

Odjidja en Depoitre in, Kums en Bruno out

Vadis Odjidja en Laurent Depoitre maken zich op voor een invalbeurt. Kums en Bruno mogen gaan rusten.

64'

Lemajic redt in extremis

Doelpuntenmaker Lemajic toont ook in de eigen zestien zijn kunnen. Als een volleerde verdediger houdt de aanvaller Tissoudali van de 2-2. De krampen neemt hij er met plezier bij.

62'

Ook Hjulsager komt steeds beter in de wedstrijd. Na een schot in het zijnet mikt de Deen de bal nu richting de korte hoek. Wanneer breken de Letten?

59'

Schuiver Castro-Montes

Castro-Montes snijdt naar binnen en viseert dan de verste hoek met zijn linker. De lage schuiver van de Belg wordt uiteindelijk knap in hoekschop verwerkt door de Letse doelman.

57'

Gelijkmaker hangt in de lucht

Gent is nu helemaal los en dringt Rigas terug tot op de eigen zestien. De Letten happen naar adem, maar houden voorlopig stand. Nog 30 minuten heeft de thuisploeg om een nederlaag te voorkomen.