Jupiler Pro League - speeldag 3 - 06/08/21 - 20:46
Ruud Vormer
1 - 0

Club heeft een tikje gekregen van stadsgenoot Cercle in de Brugse derby. Een sterk blauw-zwart leek lang op weg naar de winst, maar zag diep in het slot van de partij Cercle nog langszij komen. De landskampioen begint de competitie zo met 5 op 9.

Club Brugge - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: De Ketelaere kan de wedstrijd in minuut 65 ei zo na in een beslissende plooi leggen, zijn kopbal eindigt tegen de onderkant van de lat.

• Man van de match: Charles De Ketelaere trok Club na een moeizame start op sleeptouw. Met wat meer geluk had hij zich tot verdiende matchwinnaar kunnen kronen, maar het doelkader stond in de weg.

• Opvallend: De keuze voor de eigen jeugd laat zich bij Cercle Brugge ook zien in de statistieken. De gemiddelde leeftijd van de basiself bij groen zwart was 22,5 jaar.

Bekijk de goals uit Club Brugge – Cercle Brugge (1-1):

Ruud Vormer breekt matige Brugse derby open

Beide ploegen toonden aanvallende intenties in de openingsminuten, maar toch was het lang wachten op de eerste echte doelpoging. Na ruim een kwartier werd Vormer een eerste keer vrijgespeeld op de rand van de grote rechthoek, hij trapte de bal richting de tribunes.

Daarna bleef de wedstrijd lang verstoken van spektakel. Er werd bij momenten stevig gebikkeld om de bal, met enkele gele kaarten en een hoofdwonde bij Daland tot gevolg, maar qua doelkansen was het bijzonder mager.

Fast forward naar minuut 35, toen Club Brugge eindelijk eens een voldragen aanval op de mat legde. De linkerflank van Cercle werd vakkundig opgerold, Lang speelde gepast achteruit tot bij Vormer, die niet meer kon missen: 1-0.

Cercle kwam er na de goal nog amper uit. Club controleerde de partij en ging, onder impuls van een ontketende De Ketelaere, op zoek naar meer. Op slag van rust kon Sobol de score verdubbelen, maar de VAR had voorafgaand handspel van Lang opgemerkt en dus werd de 2-0 afgekeurd.

Auw! Daland botst op ploegmaat Vanhoutte en moet fel bloedend naar de kant:

Club krijgt in de blessuretijd het deksel op de neus

Na de pauze veranderde het spelbeeld amper. Club hield de regie in handen en gaf achterin weinig weg, maar zorgde zelf ook voor te weinig dreiging om Cercle pijn te doen. Pas na twintig minuten in de tweede helft was het bijna raak voor blauw-zwart, de kopbal van De Ketelaere trof de lat.

Met twee nieuwe offensieve krachten in de ploeg slaagde Cercle er toch in om wat meer op te schuiven. Alleen in de zone van de waarheid liep het telkens mis bij de ‘bezoekers’. De laatste pass kwam er niet uit, waardoor Mignolet nooit op de proef werd gesteld.

Pas in de absolute slotfase werd het echt warm in de zestien meter van Club. Utkus was als eerste dicht bij de gelijkmaker, hij kwam net te laat inglijden om de bal in doel te duwen. Maar het bleek slechts uitstel, want in de eerste minuut van de blessuretijd zette invaller Waldo Rubio net als vorige week de gelijkmaker op het bord: 1-1.

Opnieuw puntenverlies dus voor Club Brugge, dat nog niet echt op toerental is geraakt in het nieuwe seizoen. Cercle houdt met 5 op 9 voorlopig knap gelijke tred met de stadsrivaal.

Philippe Clement: "We zijn zwaar teleurgesteld"

• Yves Vanderhaeghe (Cercle Brugge): "Als je een gelijkspel kunt halen in de laatste minuut, zijn dat altijd bonuspunten. Over heel de match beschouwd, vind ik dat we bij momenten heel goed georganiseerd waren, waardoor Club Brugge verplicht was om de lange bal te zoeken, waar wij met onze sterke verdediging dan de duels wonnen."

"Het eerste halfuur hadden we echt de controle, en in de omschakeling hadden we drie, vier keer heel veel ruimte, waar we te weinig gebruik van maakten. Dan was er het accident met Jesper Daland, waar heel mijn ploeg een beetje van onder de indruk was. Het laatste kwartier van de eerste helft was het echt zwalpen, kwamen we overal te laat en incasseerden we ook het tegendoelpunt. En dan hadden we nog geluk dat het geen 2-0 werd."

"Ook in het begin van de tweede helft hadden we het lastig, maar wat een reactie! Zelfs in het laatste kwartier kwamen we nog een aantal keren heel scherp voor doel, maar we vergeten te besluiten. We sjotten niet naar doel, we willen hem precies binnen wandelen. Daar moeten we zeker nog veel aan werken."

• Philippe Clement (Club Brugge): "We zijn allemaal zwaar teleurgesteld. Maar als het 1-0 is, weet je dat er altijd iets kan gebeuren. Je kunt altijd een kans weggeven, en als de tegenstander dan heel efficiënt is, verlies je punten. We zijn wel voor dat tweede doelpunt gegaan in de tweede helft, maar we hebben het niet gemaakt. Er zijn kansen genoeg voor geweest."

"Het was een heel bizarre wedstrijd, met nog een aantal andere fases. Maar er waren kansen genoeg om de overwinning te halen. Er was dominantie, er waren kansen om meerdere keren te scoren en we hebben ook weinig weggegeven, maar toch zijn we twee punten kwijt."

"Ik verwijt mijn team niets. Het is samen winnen, samen verliezen. Maar we moeten er wel lessen uit trekken, om nog meer honger te hebben om dat tweede doelpunt te maken, en dan dat derde. Die momenten zijn er geweest in de tweede helft. Maar dat zijn de zure avonden die je als coach en als speler meemaakt."

90+4'

Afgelopen! Cercle graait op de valreep een punt mee in de Brugse derby, dankzij de late gelijkmaker van Rubio: 1-1. Beide ploegen hebben nu 5 punten na 3 speeldagen.

90+4'
90+3'

Club is plots wakker geschoten en stormt met veel volk naar voren, maar het offensief dreigt te laat te komen.

90+3'
90+2'
90+1'

Rubio dan toch met de gelijkmaker!

Club krijgt het deksel op de neus! Waldo Rubio kapt Mitrovic uit en prikt de bal perfect in de verste hoek, buiten het bereik van Mignolet: 1-1!

90+1'

90'

Club verzuimt de wedstrijd te beslissen. Dost en Vanaken werken te slap af om de 2-0 op het bord te zetten.

88'

Club ontsnapt!

Ei zo na de gelijkmaker! Vanhoutte kan laag voor doel brengen, de inglijdende Utkus krijgt de bal net niet tussen de palen geduwd. Dat scheelde niet veel!

84'

Cercle geeft zich niet gewonnen en knutselt toch nog eens een degelijke aanval in elkaar. Velkovski haalt de achterlijn, maar krijgt zijn voorzet niet voorbij Mechele.

83'

De Brugse fans vertoeven toch nog altijd in enige onzekerheid over de goede afloop voor blauw-zwart.

Peter Vandenbempt op Radio 1
80'
79'

Het publiek gaat er nog eens achter staan en spoort Club aan om de verlossende 2-0 te maken, maar die blijft vooralsnog uit.

75'
75'

Nog een kwartier

Met deze krappe voorsprong is Club nog niet zegezeker. Cercle krijgt voorlopig weinig voor elkaar, maar één geslaagde actie kan voldoende zijn voor een punt.

73'

De Ketelaere krijgt een open doekje van het publiek voor een knappe actie op rechts. De aanval van blauw-zwart levert uiteindelijk niet meer dan een hoekschop op.