Sensatie op de Bosuil: ijzersterk Antwerp stunt tegen sterrenteam Tottenham

do 29 oktober 2020 20:47
  1. 21' - Geel - Abdoulaye Seck
  1. 85' - Geel - Birger Verstraete
UEFA Europa League - speeldag 2 - 29/10/20 - 18:57

Antwerp heeft voor een enorme stunt gezorgd in de Europa League. Het klopte Tottenham met 1-0 na een geweldige wedstrijd en is daardoor ook groepsleider met 6 op 6.

Antwerp-Tottenham kort samengevat:

• Sleutelmoment: In een wedstrijd die met 1-0 gewonnen wordt, is het enige doelpunt meestal het belangrijkste moment. De goal van Refaelov kwam er vandaag in geschenkverpakking, maar was zeker verdiend.
  • Man van de Match: Lior Refaelov was de uitblinker bij de thuisploeg en van levensbelang met zijn doelpunt. Ook Ritchie De Laet speelde achterin een geweldige wedstrijd.
  • Opvallende statistiek: Na 25 jaar afwezigheid heeft Antwerp zijn retour op het Europese toneel zeker niet gemist. Met 6 op 6 is het zelfs groepsleider.

Bekijk het verslag:

Tottenham geeft niet thuis voor rust

Mourinho begon op de Bosuil zonder sterspelers Kane en Son aan de wedstrijd, ook Alderweireld kreeg geen basisplaats in “zijn” Antwerpen.  De thuisploeg begon vrank en vrij, maar met een goed tactisch plan.

Antwerp kreeg ook de beste kansen. Gerkens kopte na een kwartier spelen een hoekschop voorlangs, niet veel later kwam Refaelov  dreigen in de zestien. Hij kon zijn schot niet laag houden.

Uitstel, maar geen afstel voor de Israëliër. Iets na het halfuur was het wel raak voor de spelmaker van Antwerp. Mbokani profiteerde van geklungel bij Davies om Refaelov de 1-0 op een presenteerblaadje aan te bieden.

En Tottenham? Dat deed voor de rust werkelijk niets. Bale en Lo Celso probeerden wel vanop afstand. Hun vizier stond niet goed afgesteld.

Antwerp vergeet het af te maken

Meteen na de pauze kreeg Mbokani een dot van een kans op de 2-0, maar hij miste van dichtbij onbegrijpelijk. Alweer zag Davies er niet goed uit op de lage voorzet van Miyoshi. Misschien was Mbokani daarom net té verrast om goed af te kunnen werken.

Direct na de kans van Mbokani gooide Mourinho Kane tussen de lijnen, nadat hij eerder al vier keer had gewisseld tijdens de rust.

Toch bleef Antwerp de uitstekende kansen opstapelen. Lloris moest eerst alles uit de kast halen op een voorzet-schot van Juklerød, ook één-op-één kreeg de Noor de bal niet voorbij de wereldkampioen in doel.

Ook invaller Verstraete kreeg nog een goede kans na een individueel nummertje. Hij vond het gaatje niet.

En Tottenham? Dat deed ook in de tweede helft niet veel. Son en Lamela probeerden nog wel, maar al bij al hield Antwerp gemakkelijk stand op de Bosuil. Met 6 op 6 is het ook groepsleider na twee speeldagen.

Mourinho is duidelijk niet tevreden

"We hadden het vroeger moeten afmaken"

• José Mourinho: "Dit is toch een verrassing. Ik verwacht altijd een goede prestatie van mijn team. Vandaag kwam daar niets van in huis. We kregen wat we verdienden. Antwerp was gemotiveerder en speelde met meer passie en verlangen. Ze verdienden de zege dan ook en wij de nederlaag. Ik ben de verantwoordelijke voor het team en de prestatie. Deze nederlaag is mijn schuld."

• Faris Haroun: "We hadden voor de wedstrijd gezegd dat we vol voor de drie punten zouden gaan. De trainer veranderde niet veel aan de tactiek en we speelden zoals in de competitie. We hebben de hele wedstrijd druk gezet en winnen oververdiend. We hadden het zelfs vroeger moeten afmaken. We hebben nu 6 op 6, we willen overwinteren."

• Pieter Gerkens "Dit voelt heel goed. We waren vooraf een beetje aan het lachen met onze kansen, maar in voetbal is alles mogelijk. We hebben geprobeerd om hoog druk te zetten en dat wierp zijn vruchten af. We misten nog wat kansen, maar zijn goed blijven verdedigen. Je moet een beetje geluk hebben en dat hadden we. We speelden eerder al goede wedstrijden, maar nu hebben we iets heel moois neergezet als team."

• Ritchie De Laet: "We zijn begonnen zoals we de laatste weken speelden. We hadden niet te veel respect voor de tegenstander en gingen er vol voor met ons eigen spel. Vooral in de tweede helft hebben we er onze "kop" voor gelegd. We wilden het niet meer weggeven en zouden er desnoods voor sterven. Het doel was overwinteren en dat blijft het ook."

• Lior Refaelov: "Met Tottenham kregen we een van de beste ploegen van Europa over de vloer. Het respect voor het Belgische voetbal zal na vanavond wat groter zijn. We waren op veel vlakken de betere ploeg en kregen de beste kansen. Ons tactisch plannetje klopte perfect, alleen jammer dat we niet meer scoorden."

90+5'

Het zit erop op de Bosuil. Antwerp houdt stand en pakt een historische zege tegen Tottenham. Met 6 op 6 is het ook groepsleider in de Europa League.

90+4'

Antwerp staat op het punt een finalist van de Champions League (2019) te verslaan. Wat een stunt!

90+3'

Lucas Moura probeert het dan maar met een wanhoopspoging en dat is niet de juiste keuze. De tijd tikt weg in het voordeel van Antwerp.

90+3'

Tottenham voert de druk nog wat op, maar veel tijd heeft de Engelse topclub niet meer. Houdt Antwerp stand?

90'

We krijgen nog vijf minuten toegevoegde tijd. Het kan dus nog voor Tottenham.

90'

Het is pompen nu voor Antwerp. Son en Lamela krijgen de bal er niet in van dichtbij. De thuisploeg overleeft voorlopig.

89'

Mbokani krijgt geel na een overtreding op Reguilon. Leko besterft het ondertussen langs de zijlijn.

89'

Winks gaat zelf zijn kans na een individueel nummertje. Zijn schot gaat hoog over.

88'

Deze wedstrijd is een opsteker voor het Belgische voetbal.

Filip Joos op Canvas
88'

De sublieme wedstrijd van Refaelov zit erop. Benavente krijgt nog een paar minuten van Leko.

86'

Vuurwerk knalt boven Deurne-Noord

85'

Een plots vuurwerk schrikt de Bosuil op. Heeft het iets met de wedstrijd te maken? Hoe dan ook is de buit nog niet binnen voor Antwerp. Nog 5 minuten.

84'

Verstraete revancheert zich een beetje op Højbjerg. Die is daar niet mee opgezet en laat dat ook weten. Verstraete krijgt wel geel.

83'

Lamela is toch maar matig ingevallen als we zijn tweede helft bekijken. Nu gaat hij in de fout op Verstraete en ligt het spel weer stil.

82'

Ritchie De Laet is bezig aan een berenwedstrijd

80'

Gerkens versiert nog een hoekschop. Refealov neemt zijn tijd, maar vindt geen makker voor doel.