1. 20' - Doelpunt strafschop - Felipe Avenatti (1 - 0)
UEFA Europa League - speeldag 1 - 17/09/20 - 19:59
20'
Felipe Avenatti
20'
1 - 0

Standard heeft gedaan wat het moest doen en simpel Bala Town, een amateurploeg uit Wales, opzijgezet in de 2e voorronde van de Europa League. Het werd 2-0, de ruststand was ook de eindstand. De Welshmen misten vanaf de stip wel de kans op 1-1. Standard stoot door naar de voorlaatste voorronde in de Europa League tegen de Serviërs van Vojvodina op 24 september.

Standard - Bala Town in een notendop:

• Sleutelmoment: Standard ontneemt Bala Town de vechtlust met een gedevieerde/afgeweken bal van Amallah. Zo wordt de 2e helft een maat voor niets.
  • Man van de match: Als je amper werk hebt, is het zo belangrijk om toch die zeldzame ballen te pakken. Arnaud Bodart bezorgde Standard een rustige avond met een redding op een strafschop.
  • Opvallend: Bala Town was voor het eerst in zijn geschiedenis voorbij de eerste kwalificatieronde geraakt in de Europa League, maar verder gaat het niet voor de Welshmen.

Standard boekt logische zege tegen Bala Town in de voorronde van de Europa League

Vederlichte strafschop helpt Standard

11 semiprofs, die speciaal vrij hadden genomen voor het tripje naar Luik, tegen 11 goedbetaalde voetballers van Standard. Meer David tegen Goliath kan het niet worden.

Coach Colin Caton had dan ook een speciaal plannetje uitgedokterd. "Bidden en hopen dat ze niet scoren", verklapte hij voor de aftrap. Zijn schietgebedje was doeltreffend, want Amallah liet in de openingsminuut al een huizenhoge kans liggen.

Maar het zoenoffer voor zijn eigen spitsen was de Welshe trainer helaas vergeten. Aanvoerder Venables miste ook aan de overkant een uitstekende kans.

Standard had wel het balbezit, maar sprong te kwistig om met zijn kansen en had weinig geduld. Een vederlichte strafschopfout op Vanheusden was dan ook welkom. Avenatti zette de elfmeter probleemloos om: 1-0.

Bala Town mist strafschop

De voorsprong leek Standard wat te bevrijden, maar ook Bala Town liet zich niet onbetuigd. De Welshmen kregen zelf ook een strafschop om verrassend gelijk te maken. Arnaud Bodart behoedde Standard voor meer problemen.

Een grotere waarschuwing hadden ze in Luik niet nodig. Amallah devieerde - al dan niet bewust - een schot van Gavory in de linkerhoek, goed voor een 2-0-ruststand.

Bala Town vond in de kleedkamers geen moed meer om te strijden na de pauze, Standard verspilde niet te veel energie meer. De Luikenaars hoefden niet te schitteren voor een ticket voor de voorlaatste voorronde tegen Vojvodina uit Servië volgende week in Luik. (reactie coach Montanier onder foto)

Coach Montanier: "Tevreden dat we onze opdracht volbracht hebben"

Philippe Montanier: "Ik ben tevreden, omdat we onze opdracht volbracht hebben. Ik had wel liever een groter verschil gezien, zodat we gevaarlijke situaties konden vermijden."

"Soms trapt de tegenstander 3 keer naar doel en is het 3 keer binnen het kader, terwijl je zelf 19 keer schiet zonder de bal te kaderen. Arnaud Bodart moest die penalty stoppen om de gelijkmaker te vermijden. Maar zo gaat dat in de 2e kwalificatieronde. Ik zag dat Tottenham het ook lastig had bij Lokomotiv Plovdiv, alvorens toch te winnen."

"Bala Town heeft de hele match enorm veel engagement getoond en hun doelman heeft verschillende stunts gerealiseerd."

De basisplaats van Carcela was verwacht, die van Michel-Ange Balikwisha niet: "Ik zei vooraf dat ik de jongens die het meest in vorm zijn, zou opstellen. En voor Micky is dat het geval. Hij was goed in de voorbereiding en de oefenmatchen. Sinds 2 weken is hij op een goed niveau aan spelen. Hij deed het goed en toonde zijn potentieel. Hij had evenwel meer op doel kunnen trappen. Hij kreeg 2 of 3 mogelijkheden en heeft een goed schot."

En Carcela? "Sinds 2 weken vindt Mehdi zijn voetbal terug. Ik vond zijn eerste helft goed, zijn twee minder, maar dat was zo voor het hele team. We lieten het wat hangen rond de vijandige 16 en maakten het ons onnodig moeilijk. Mehdi was evenwel erg actief, ik hoop dat we de Mehdi met de glimlach zullen terugzien."

In de 67e minuut gooide Montanier de Congolese aanvaller Jackson Muleka in de strijd, nog maar pas aangekomen. "Dat was niet evident, omdat hij al 4 maanden niet speelde. Hij heeft zich goed geïntegreerd in het team. We gaan hem de beelden van de match tonen, zodat hij zijn positiespel kan verbeteren."

90+2' tweede helft
90+2'

Standard heeft zich niet laten verrassen in de tweede voorronde van de Europa League. Bala Town was voor de rust af en toe een waardige uitdager, maar kon dat geen 90 minuten volhouden.

90'

Bodart moet dan toch eens een bal pakken na de pauze. Een vrije trap van Jones brengt de Luikse doelman een beetje in de problemen, maar in twee tijden lukt het toch.

89'

86'
85'

Invaller Obbi Oulare laat zich meteen opmerken met een schot in één tijd. Ramsey ziet de poging over zijn kooi vliegen.

83'

De vrije trap van Bala Town komt niet voorbij Avenatti. Bala Town was aanvallend niet scherp genoeg om Standard te bedreigen. Vooral de strafschopmisser brak de bezoekers zuur op.

81'

Gavory laat zich in de fout lokken door Jones en de bal komt op een interessante plek te liggen voor Bala Town. Krijgen we nog spanning met een aansluitingstreffer?

78'

Standard omcirkelt het strafschopgebied van de Welshmen, maar het is heel lang breien om een aanval in elkaar te boksen.

75'

Bala Town wordt creatiever in zijn pogingen. Will Evans probeert nu de uitworpen van Arnaud Bodart te blokkeren om een doelkans te forceren.

72'

De tweede helft heeft heel weinig om het lijf.

Radiocommentator Bert Sterckx
72'
Keeper Ramsay heeft al heel wat ballen uit zijn doel gehouden.
71'

Collins Fai ziet doelman Alex Ramsey iets te ver voor zijn doellijn staan en probeert het met een verre boogbal. Een interessante poging, maar Ramsey is op tijd terug om te klemmen.

68'

Wat laat Standard liggen?

Avenatti lijkt geen zin te hebben om nog een tweede doelpunt te scoren. De Uruguayaan gaat met een ongeïnspireerd hakje voor de assist, zonder succes.

66'

Debuut Muleka

Philippe Montanier gooit Jackson Muleka voor de leeuwen. De 20-jarige Congolese international stond in de belangstelling van heel wat Europese clubs, maar koos voor Standard. De aanvaller mag nu tegen Bala Town tonen waarom.

61'

Bala Town begint wat boven water te komen, nu het wat meer ruimte krijgt van Standard. Gevaarlijke kansen levert dat nog niet op.