4. 67' - Doelpunt - Paul Onuachu (1 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 3 - 12/05/21 - 20:59
67'
Paul Onuachu
67'
1 - 1

Racing Genk heeft voor het eerst punten verloren in de Champions' play-offs: thuis tegen Anderlecht werd het 1-1. En daar mocht Genk blij mee zijn, want een sterk Anderlecht stond bij de rust verdiend op voorsprong dankzij El Hadj. Na de rust beperkte RSCA zich tot controleren, maar kreeg langs Onuachu het deksel op de neus. In de slotminuten raakten beide teams nog het kader. Vooral Club zal blij zijn met deze uitslag.

Racing Genk - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: In de slotfase komt zowel Anderlecht als Genk nog dicht bij de winning goal, maar het doelhout is voor beide ploegen de spelbreker. Michailitsjenko treft de paal, terwijl aan de overkant een knal van Arteaga op de lat strandt.

• Man van de match: Paul Onuachu was in de eerste helft ongelukkig in zijn afwerking, maar wist zich uiteindelijk toch weer te onderscheiden met de gelijkmaker voor Genk. De teller van de Nigeriaanse spits staat intussen op 32 goals.

• Opvallend: Geen discutabele tussenkomsten van de VAR tijdens de wedstrijd en toch is het busje weer hét gespreksonderwerp van de avond. De scheidsrechters waren allemaal op tijd in Genk, maar het busje was dat niet. Daardoor moest de aftrap uiteindelijk in complete chaos ruim een kwartier uitgesteld worden.

Bekijk de goals uit Genk - Anderlecht (1-1)

El Hadj verzilvert overwicht, Verschaeren laat de 0-2 liggen

De VAR eiste nog voor de aftrap een weinig benijdenswaardige hoofdrol op. Het busje arriveerde te laat in Genk en daardoor werd de aftrap een kwartier uitgesteld, tot grote onvrede van de coaches. Anderlecht was wél meteen op de afspraak en maakte het Genk lastig met vlotte combinaties.

De eerste prik kwam wel van de thuisploeg, een volley van Onuachu ging naast. De eerste bal tussen de palen was voor Anderlecht, maar Ashimeru botste op een knappe redding van Vandevoordt. Die liet zich ook niet verrassen op een lage schuiver van Nmecha.

Ook een tweede poging van Ashimeru raakte niet voorbij Vandevoordt, maar iets voorbij het half uur kon Anderlecht zijn overwicht toch verzilveren na een knappe aanval. El Hadj zette de Genkse defensie te kijk en werkte de bal door de benen van Lucumi en buiten het bereik van Vandevoordt.

Na balverlies van Cullen kwam een slap Genk kort voor de rust toch dicht bij de 1-1, maar Verbruggen pakte uit met een prima reflex op het schot van Ito. Met een knappe dieptepass op Verschaeren maakte Cullen meteen daarna zijn foutje goed. Alleen voor Vandevoordt had Verschaeren de 0-2 aan zijn voet, maar hij kreeg de bal niet voorbij de jonge keeper.

Bankzitters van Genk bouwen al een feestje voor de start van de match

Onvermijdelijke Onuachu bezorgt Genk een punt

Genk moest toch uit een ander vaatje tappen in de tweede helft, maar het bleef flauw bier. Bongonda kon met een zeldzame flits toch even voor nervositeit zorgen bij Anderlecht, maar Onuachu liet zich in de zestien aftroeven door Sardella.

De tweede helft was een laagvlieger, maar op een gemeten voorzet van Ito torende Onuachu plots boven iedereen uit. Met een onhoudbare kopbal in de verste hoek bracht hij Genk uit het niks weer op gelijke hoogte. Nummer 32 al voor de Nigeriaanse spits.

Anderlecht kon geen vervolg breien aan zijn sterke eerste helft, al kwam invaller Amuzu op aangeven van Michailitsjenko wel nog dicht bij de 1-2. De Oekraïner zelf bezorgde paars-wit in de slotfase bijna nog de winst, zijn schot strandde op de paal. Ook Genk trof nog het doelhout, een verschroeiende knal van Arteaga op een afvallende bal spatte uiteen op de lat.

Anderlecht schiet weinig op met het derde opeenvolgende gelijkspel in deze Champions’ play-offs. Genk laat dan weer de kans liggen om tot op 2 punten te naderen van Club Brugge, dat morgen op bezoek bij Antwerp weer wat verder kan weglopen.

Van den Brom krijgt het flink op zijn heupen, en krijgt prompt gele kaart van de ref

Van den Brom: “Blij met een punt, we verdienden niet meer”

• Vincent Kompany (trainer Anderlecht): “We speelden tegen een ploeg met veel vertrouwen en we zijn erin geslaagd om ze uit de match te houden. Dit is nog maar het eerste deel van een tweeluik. We moeten kalm blijven en zaterdag met dezelfde intensiteit spelen. Wij hebben 4 wissels doorgevoerd, Genk niet. Misschien zullen we daardoor zaterdag frisser zijn. Onze eerste helft was zeer goed, onze tweede was goed. Na de rust vond Genk zijn spel een beetje terug. In het begin hadden we het toen wat moeilijk, maar we hebben dat opgelost en op het einde waren we gevaarlijk op de tegenvallen. We slaagden er alleen niet in om die acties ook af te ronden. Deze ploeg blijft leren in de play-offs en kan volgend seizoen alleen maar blijven groeien.”

• John van den Brom (trainer Racing Genk): “Het was een moeilijke wedstrijd voor ons. Het was zeker niet onze beste eerste helft. Ik weet niet hoe het komt, want we hebben ons goed voorbereid op deze wedstrijd. Maar het was een rommelige aanloop. We wisten niet wanneer de wedstrijd zou beginnen. Als je dan de oorzaak hoort, dat is echt lachwekkend. Daar hebben we de hele eerste helft achteraan gelopen, maar Anderlecht was ook beter dan wij en kwam verdiend op voorsprong. In de tweede helft deden we het beter en maakten we een geweldige goal. Daarna werd het een fysieke slag. Ik ben blij met een punt, ik vind niet dat we meer verdienden.”

Kompany: "Niet normaal dat ze het busje vergeten te bestellen"

El Hadj: "Spelen op de kleine ruimte is mijn sterke punt"

Heynen: "Een punt was het hoogst haalbare"

90+3' tweede helft
90+2'

2 - extra time

Er komen 2 minuten extra tijd bij.
45+2'

Rust

Anderlecht duikt met een verdiende 0-1-voorsprong de rust in. Iets voorbij het halfuur maakte El Hadj het verschil met een klasseflits. Ito kwam dicht bij de 1-1, al liet Verschaeren ook nog een enorme kans op de 0-2 onbenut.

45+2' eerste helft
45+1'

1 - extra time

Er komt 1 minuut extra tijd bij.
41'

Verschaeren laat de 0-2 liggen!

Anderlecht is nog maar net ontsnapt aan de 1-1 of het komt bijna op een 0-2-voorsprong. Cullen maakt zijn foutje van zojuist goed met een uitstekende dieptepass op Verschaeren. Alleen voor Vandevoordt heeft die de 0-2 aan zijn voet, maar hij krijgt de bal niet voorbij de doelman. Stevige misser, Genk komt bijzonder goed weg.

41'

Verbruggen voorkomt de 1-1!

Plots dan toch een grote kans voor Genk na balverlies van Cullen. Ito kan zich doorzetten en haalt gevaarlijk uit, maar Verbruggen voorkomt de gelijkmaker met een knappe reflex.

39'

Genk raakt niet tot bij Verbruggen, Anderlecht is gewoon de beter voetballende ploeg en staat terecht op voorsprong. Maar Genk heeft nog tijd.

Peter Vandenbempt op Radio 1
38'

Genk heeft niet meteen een antwoord op de knappe openingstreffer van El Hadj. Anderlecht kijkt nu wel even de kat uit de boom, maar de organisatie staat nog steeds op punt.

38'
32'

El Hadj opent de score!

Anderlecht klimt op voorsprong na een knappe aanval. Cullen profiteert van balverlies bij Genk en de bezoekers schakelen meteen razendsnel om. Via Ashimeru en Verschaeren komt de bal tot bij El Hadj. Die vindt het gaatje in de Genkse defensie en neemt ook Vandevoordt te grazen.