De Belgen wonnen in Denemarken.

Belgian Lions bevestigen tegen Denemarken (op een dipje in het laatste kwart na)

88

2 op 2 voor de Belgian Lions in hun EK-kwalificatiecampagne. De Belgen wonnen vlotjes in Denemarken, op papier het kleine broertje in hun poule. In het laatste kwart dommelden ze even in, maar dat bleef zonder gevolgen.

Belgian Lions zijn op weg naar EK na zege in Denemarken

Lions komen nooit in de problemen tegenDenemarken

Na hun knalprestatie tegen Litouwen wilden de Belgen in Kopenhagen doorgaan op hun elan. De driepunters vlogen lekker binnen, maar Denemarken klampte aan: 13-12.

Daarna mepten de Lions de Deense ambities aan diggelen. In het eerste kwart werd al een flinke kloof uitgebouwd, bij de pauze leek de match al helemaal gespeeld.

Ook in het derde kwart leek er geen vuiltje aan de lucht. Vooral Jonathan Tabu verdeelde en heerste met 22 punten. De Belgische voorsprong was intussen aangedikt tot 26 punten.

De Belgen waren zegezeker en konden in een zetel aan hun laatste kwart beginnen. Die zat blijkbaar iets te comfortabel, want de Belgen lieten zich in slaap wiegen en betaalden nog even bibbergeld.

De Denen plaatsten een forse tussenspurt en naderden tot op 10 punten van de Belgen. Daar bleef het ook bij, want de Lions stelden orde op zaken. 2 op 2, de Belgen kunnen in november met een foutloos rapport aan het volgende luik van hun campagne beginnen.

Denemarken-België: 72-88

Schutters België: Jonathan Tabu 22 punten, Retin Obasohan 16 punten, Maxime De Zeeuw 10 punten, Quentin Serron 10 punten, Alexandre Libert 8 punten, Khalid Boukichou 8 punten, Vincent Kesteloot 4 punten, Pierre-Antoine Gillet 4 punten, Jean-Marc Mwema 3 punten, Kevin Tumba 3 punten

Tabu: "We hebben getoond dat we het beste team waren"

"Dit was een belangrijke wedstrijd voor beide ploegen, maar we hebben getoond dat we het beste team waren, ook al was het niet gemakkelijk", reageerde Jonathan Tabu, uitblinker bij de Lions.

"We wisten dat Denemarken tot het einde zou strijden, maar we zijn erin geslaagd de overwinning te bewaren om aan deze campagne met twee zeges te beginnen."

Bondscoach Dario Gjergja: "Zoals ik voor de wedstrijd gezegd had: ook al hadden we Litouwen geklopt, we moesten met onze voeten op de grond blijven."

"We hebben de eerste helft gedomineerd en het verschil had groter kunnen zijn. Ook het derde kwart was goed, maar daarna lieten we het wat lopen. Uiteindelijk hebben we de wedstrijd kunnen afmaken."

Analist Samaey: "We moeten ambitieus zijn"

Analist Rik Samaey zag hoe de Belgen in het laatste kwart niet bij de les waren. "Bij de Denen zag je opportunisme en vrijheid. Enkele driepunters vlogen binnen en dan geraak je in de problemen. Maar we moeten toch het positieve onthouden", stelt de cocommentator.

"Tsjechië heeft hier vorige week problemen gehad, wij hebben hier al bij al makkelijk gewonnen. Je moet deze match in twee componenten analyseren: de eerste 30 minuten en dan de laatste 10 minuten, die minder waren. Vergeet ook niet dat we nog veel spelers kunnen recupereren, jongens die deze ploeg sterker en breder maken."

De weg naar het EK ligt dan al open? "Jawel. En ik denk dat we ambitieus moeten zijn. We moeten voor de eerste of tweede plaats gaan in onze groep. In Litouwen winnen wordt moeilijk, maar de andere wedstrijden zijn doenbaar. Onze tegenstrevers moeten nu naar ons kijken."

20:05

Bekijk de hoogtepunten van het vierde quarter

20:03

Einde: 72-88

2 op 2 voor de Belgian Lions, die vlot afrekenen met Denemarken. In het laatste kwart dommelden ze wel eventjes in, maar de waardeverhoudingen waren duidelijk.
19:54

Een schoonheidsprijs zal dit laatste kwart niet krijgen. De Denen hebben zich alleszins getoond.

Kris Meertens
19:52
Nog 4 minuten en de Deense kansen zijn toch weer geslonken. De thuisploeg kan het ritme niet aanhouden, de Belgen houden de kloof op 13 punten. Maar dit laatste kwart moet toch tot nadenken stemmen.
19:45
Wat gebeurt er nu? De Denen komen in het vierde kwart op 14-0. Plots smelt de Belgische voorsprong helemaal weg tot 12 punten.
19:45

Bekijk de hoogtepunten van het derde quarter

19:37

Q3: 52-78

We mogen de zege bijschrijven voor de Belgian Lions, die leiden met 26 punten. Iedereen in de Deense zaal weet al hoe laat het is, maar bondscoach Gjergja blijft scherpte eisen bij zijn spelers en probeert de werkpunten nog wat bij te sturen. Het laatste kwart kunnen de Belgen in een zetel spelen.
19:00

Bekijk de hoogtepunten van het tweede quarter

18:59

Rust: 39-55

Er is nog altijd geen vuiltje aan de lucht voor de Belgen, maar over de laatste minuten van het tweede kwart kunnen ze niet helemaal tevreden zijn. De Lions hadden een kloof van 23 punten te pakken, maar klokken halfweg al bij een voorgift van 16 eenheden.
18:44

15 punten

De machine van de Belgen komt stilaan op toerental. De achterstand van Denemarken loopt op: 15 punten halfweg het tweede kwart.