Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 21/06/21 - 18:00
51'
58'
0 - 3
58'

In stijl naar de 1/8e finales. Na zeges tegen Oekraïne en Oostenrijk walste Nederland ook over Noord-Macedonië. Voor het uur stond het al 0-3 na goals van sterkhouders Depay en Wijnaldum (2x).

Noord-Macedonië - Nederland in een notendop:

• Sleutelmoment: Nederland komt in de 1e helft op voorsprong met een discutabel doelpunt. Depay rondt een counter af, maar Noord-Macedonië moppert over de voorafgaande fout van Blind op Pandev. Het protest valt in dovemansoren bij ref Kovacs en ook de goal check verandert er niks aan.

• Man van de match: Donyell Malen speelde weer een dijk van een wedstrijd, maar de absolute uitblinker was toch Georginio Wijnaldum. De Oranje-aanvoerder maakte zijn 24e en 25e goal voor Nederland. Daarmee passeert hij Marco van Basten en Dirk Kuijt en evenaart hij Rafael van der Vaart.

• Opvallend: In zijn laatste 10 wedstrijden trof Nederland telkens minstens 2 keer raak. De langste reeks ooit voor Oranje. Het vorige record dateerde met 9 wedstrijden op een rij al van de periode 1934-1935.

Samenvatting van Noord-Macedonië - Nederland (0-3)

Depay opent de score met discutabel doelpunt

Nederland was al zeker van groepswinst en een plek bij de laatste 16, Noord-Macedonië was na 2 nederlagen uitgeschakeld. Veel stond er dus niet meer op het spel in Amsterdam, maar toch maakten beide ploegen er een alleraardigste wedstrijd van.

Voor de aftrap werd de afscheidnemende Pandev nog in de bloemetjes gezet en die liet zien dat hij nog niet versleten is. Op zijn aangeven bracht Trickovski Noord-Macedonië na amper 10 minuten verrassend op voorsprong, maar de treffer werd afgekeurd voor nipt buitenspel.

Pech dus voor Noord-Macedonië en ruim 10 minuten later werd het nog wat erger. Opnieuw kroop Pandev perfect in de rol van aangever, maar dit keer strandde de verre knal van Trajkovski vervolgens op de paal.

Zoals het vaak gaat in voetbal viel het doelpunt kort daarna wél aan de overkant. Depay rondde een snelle tegenaanval netjes af, maar ook nu mochten de Noord-Macedoniërs foeteren. Een stevige overtreding van Blind op Pandev waarmee de counter gelanceerd werd, bleef immers onbestraft.

Een gevleide voorsprong dus voor Oranje en bijna werd het op het halfuur zelfs 0-2. Malen bracht Dumfries alleen voor Dimitrievski, maar de doelman won het pleit. Zelfde scenario kort voor de rust toen hij net iets sneller op de bal was dan de doorgebroken Depay.

Nederland komt op voorsprong na snelle counter

Wijnaldum loodst Oranje naar perfect rapport

Kort na de rust maakte De Ligt er op een hoekschop bijna meteen 0-2 van, maar Trickovski haalde zijn bal nog van de lijn. Het bleek slechts uitstel, want even later was het toch raak. Depay kon zich doorzetten op links en Wijnaldum devieerde zijn voorzet van dichtbij in doel.

Nog geen 10 minuten later maakte de aanvoerder van Oranje zijn derde goal in evenveel wedstrijden. Na een heerlijk tikje van Malen besloot Depay nog op Dimitrievski, maar in de herneming kan Wijnaldum er toch 0-3 van maken.

Bijna werd het zelfs een zuivere hattrick, maar op aangeven van Malen besloot Wijnaldum in één tijd over. De Nederlandse aanvalsgolven bleven komen. Ook Weghorst kreeg nog een uitstekende kans op de 0-4, maar oog in oog met Dimitrievski mikte hij de bal op de lat.

Bij Noord-Macedonië kreeg Pandev nog een applausvervanging en erehaag van zijn ploegmaats. Bijna viel er ook nog een eerredder, maar de treffer van Churlinov werd terecht afgekeurd voor buitenspel. In het slot kwamen ook Gakpo en De Ligt nog dicht bij de 0-4, Dimitrievski lag telkens in de weg.

Wijnaldum scoort twee keer in de 2e helft

Truitje van De Jong brengt jonge fan helemaal van de wijs

Wijnaldum: "Toch te gemakzuchtig"

• Georgino Wijnaldum (scoorde 2x): "Iedereen heeft kunnen zien dat we in de tweede helft, maar ook al in de eerste helft, te gemakzuchtig waren. Hierdoor moesten we heel veel meters lopen. Tegen Noord-Macedonië kom je dan niet in de problemen, maar in andere matchen zal dat anders zijn. Hier zullen we mee moeten omgaan."

• Ivan Trickovski (Noord-Macedonië): "Dit EK was een bijzondere ervaring, waar we allemaal trots op mogen zijn. Uiteraard hadden we het allemaal liever anders zien uitdraaien, maar dat is nu eenmaal voetbal."

• Frank de Boer (bondscoch Nederland): "We staan er goed op. Per duel worden we beter. Er is progressie. Het gaat de goede kant op. Tegen Noord-Macedonië waren er veel aardige aanvallen, bij vlagen was het zelfs wervelend. Alleen leden we vooral in het begin wat veel balverlies. Misschien waren we iets minder geconcentreerd. Je wil alles geven, maar wil bijvoorbeeld niet tegen een onnodige kaart aanlopen. Onbewust speelt dat misschien mee."

90+5'
90+5'

Een perfect rapport voor Nederland in de groepsfase. Het wint ook zijn derde wedstrijd, Noord-Macedonië wordt vlot opzij gezet met 0-3. Depay opende de score voor de rust, Wijnaldum trof 2 keer raak erna.

90+2'

Noord-Macedonië wil toch nog graag die eerredder.

Eddy Demarez
90+1'

90'

4 minuten extra

De wedstrijd krijgt nog een verlengstuk. Genoeg voor Noord-Macedonië om toch nog eens te scoren?

89'

Dimitrievski voorkomt de 0-4

Oranje komt tot twee keer toe dicht bij de 0-4, maar evenveel keer ligt Dimitrievski in de weg. Eerst stopt hij Gakpo van dichtbij af en ook op een uitstekend afstandsschot van De Ligt gaat de doelman goed plat.

86'

Oranje heeft alles onder controle en is op weg naar een perfect rapport in de groepsfase. Zit er nog een eerredder in voor Noord-Macedoni?

84'
Noord-Macedonië
78'
74'

Hebben de Nederlanders nog een toetje voor ons in petto of houden ze het bij deze 3-0?

73'

Stekelenburg boft, opnieuw buitenspel

72'

Weer afgekeurd doelpunt

Het mag echt niet zijn voor Noord-Macedonië in deze wedstrijd. Bardhi brengt Churlinov alleen voor doel en de invaller neemt Stekelenburg te grazen. Maar lang duurt het feestje niet, want ook deze goal wordt afgekeurd voor buitenspel. Dit keer was het wel erg duidelijk.

70'

Erehaag en applaus voor afscheidnemende Pandev

70'
69'

Mooi afscheid voor Pandev

Applausvervanging voor Pandev, zijn ploegmaats vormen een erehaag. Zijn indrukwekkende carrière zit erop.

69'
68'

Weghorst mikt op de lat!

De Jong blijft strooien met schitterende passes. Nu brengt hij de pas ingevallen Weghorst alleen voor doel. De 0-3 hangt weer in de lucht, maar strandt op de lat.