Challenger Pro League - speeldag 14 - 08/11/19 - 20:33
20'
Thomas Henry
0 - 1
20'

Het is Oud-Heverlee Leuven dan toch een keer gelukt. Het team heeft de eerste periodetitel beet in de eerste klasse B na een gevleide overwinning bij concurrent en promovendus Virton. De Leuvenaars verzekeren zich zo als eerste van de finale. "Als het kan, willen we die vermijden door ook de 2e periode te winnen", reageert coach Vincent Euvrard.

Doelpunten:

• 19' Henry 0-1

Virton-OHL kort samengevat:

• Sleutelmoment: Na een slordige openingsfase heeft OHL in minuut 19 genoeg aan de eerste de beste kans om op voorsprong te komen. De onvermijdelijke Thomas Henry tikt van dichtbij de 0-1 binnen.
  • Man van de match: In een niet al te hoogstaande partij is het moeilijk om één uitblinker uit te kiezen. De twee doelmannen, Moris en Henkinet, pakten beide uit met enkele leuke reddingen en verdienen een pluim voor hun wedstrijd.
  • Opvallend: Na de gestaakte partij van vorige week tegen Union, kregen de meegereisde OHL supporters even een déjà-vu-gevoel. Scheidsrechter De Cremer legde na 55 minuten de wedstrijd een kleine 10 minuten stil, nadat één van zijn lijnrechters enkele pinten naar zijn hoofd had gekregen.

Leider Virton mocht op speeldag 14 in 1B concurrent OHL ontvangen voor een rechtstreeks duel om de eerste periodetitel in 1B. Na de gestaakte OHL-Union van vorige week waren er nochtans heel wat vraagtekens naar boven gekomen.

Bij winst zou één van beide ploegen sowieso periodekampioen worden, maar bij een gelijkspel konden we wel eens vertrokken zijn voor een juridisch getouwtrek. Winnen was dus voor beide ploegen de duidelijke boodschap.

Onvermijdelijke Henry zet OHL op rozen

De wedstrijd kende een slordige openingsfase. Een volgelopen Stade Yvan Georges zag na 19 minuten hoe de eerste kans voor de bezoekers meteen een doelpunt opleverde. Prempeh schatte een steekbal van Maertens fout in, Mercier profiteerde en schotelde topschutter Henry de 0-1 voor. Virton was op achtervolgen aangewezen.

Virton-doelman Moris moest amper enkele minuten na de openingstreffer met een supersave zijn ploeg behoeden voor de dubbele achterstand. Hij ranselde een kopbal van Ngawa uit de rechterbenedenhoek. Zo hadden we halverwege de eerste helft het laatste wapenfeit van de eerste periode al gehad. De wedstrijd kabbelde verder, de slechte passes stapelden zich op. Rusten geblazen bij een 0-1-tussenstand.

Virton bestookt Henkinet, maar OHL houdt stand

De tweede helft begon veelbelovend. Virton opende met een kans voor Koré, die zijn afgeweken bal gepareerd zag door Henkinet. Wat later werd het warm aan de overkant, maar de kopbal van Ngawa miste richting. Hét moment van de tweede helft brak in de 54e minuut aan. Eén van de grensrechters werd door de vrijgevige Virton-aanhang getrakteerd op een bierdouche. Scheidsrechter De Cremer bedankte door de partij stil te leggen.

Na een intermezzo van een kleine 10 minuten, waarin de stadionomroepster het publiek aanmaande tot kalmte, rolde de bal opnieuw in Virton. Het was echter OHL die het scherpst terug het veld opkwamen. Moris hield tot twee keer toe zijn ploeg recht met twee goede reacties. Virton beefde, maar vond dan zijn tweede adem.

De druk op de Leuvenaars nam toe en dat resulteerde in enkele reuzenkansen. Eerst redde Henkinet nog met een beenveeg op Sylla, drie minuten later knalde Couturier vanuit de draai heerlijk op de kruising. Virton probeerde nog wel, maar het vuur verdween langzaamaan uit de thuisploeg. OHL hield stand en pakt zo de eerste periodetitel in 1B.

De lijnrechter kreeg enkele pinten over zijn knikker.

OHL-coach: "Finale vermijden"

In de slotfase was het nog bibberen voor Oud-Heverlee Leuven. "Voor ons was het overleven. Virton kwam nog fel opzetten met veel power", vertelt coach Vincent Euvrard. "Dankzij onze keeper en een portie geluk sluiten we de wedstrijd toch als winnaar af."

En als periodekampioen. "Geen enkel team is erin geslaagd om de 2 periodes te winnen. Vanaf maandag richten we onze blik op de terugronde. Want als het kan, willen we die finale vermijden."

Eerst volgt er nog een feestje in Leuven. "Niet voor mij, ik ben geen grote feestvierder en wil zo snel mogelijk mijn bed opzoeken", vertelt Euvrard, "maar we passeren sowieso nog even langs het stadion om iedereen te bedanken voor de steun."

Ik ben geen grote feestvierder en wil zo snel mogelijk mijn bed opzoeken.

Vincent Euvrard

In beeld: OHL viert feest in Virton

22:33
22:28

EINDE: OHL pakt de 1e periodetitel!

OHL heeft na een gevleide overwinning in Virton de eerste periodetitel gegrepen in 1B. De bezoekers kwamen na twintig minuten op voorsprong via Henry, maar moesten daarna het overwicht aan de thuisploeg laten. Virton kreeg veel kansen, maar kon niet scoren. OHL mag zich zo als eerste opmaken voor de finale in 1B.
90+12' tweede helft
90+6'
90+3'

Bijna Soumaré!

De bal blijft hangen in de zestien bij OHL. Soumaré gooit er zijn houten been tegen, maar kan de bal niet tussen de palen krijgen. Even wordt er nog om een strafschop geroepen, maar ref De Cremer heeft geen handspel gezien.
90'
We krijgen 5 minuten extra tijd.
88'
Virton probeert nog wel maar de benen willen even niet meer mee. Sylla heeft alle tijd om een goede voorzet in de box te droppen, maar de linksachter knalt de bal het stadion uit. Dan weet je dat het moeilijk wordt.
88'
85'
Ook Couturier zet de toon verder. De middenvelder van Virton begaat eerst een schwalbe na een zetje van Maertens, vervolgens reageert hij met een duwtje op de OHL-speler. Maertens gaat gretig neer en smeert Couturier een gele kaart aan. Voetbal hebben we al eventjes niet meer gezien, een hoop gedoe des te meer.
82'
Jordanov haalt Aguémon neer op links en wordt ook geboekt door De Cremer. De vele fouten hebben al het ritme uit de wedstrijd gehaald. OHL maakt zich ondertussen op voor de vrije trap.
80'
Het lijkt erop dat de storm van Virton is gaan liggen. We hebben al even geen doelgevaar meer gezien. Virton heeft nog 10 minuten om de situatie om te keren.
79'
79'
78'
Mbombo komt Sowah vervangen aan de kant van de bezoekers. Krijgen we nog een doelpunt te zien in Virton?
76'
De vele fouten halen het tempo uit de wedstrijd. Nu is het Malget die tegen een geel karton aanloopt. OHL kan even naar adem happen.