Vriendschappelijk (Mannen) - speeldag 1 - 16/10/18 - 20:45
27'
Arnaut Danjuma
1 - 1
27'

De 127e Derby der Lage Landen is uitgedraaid op een gelijkspel: 1-1. Club Brugge-speler Danjuma wiste het vroege openingsdoelpunt van Mertens uit. Zeker na de rust was Nederland dominant.

België - Nederland in een notendop

• Man van de match: Memphis Depay was beslissend met een assist en toonde zich een gesel voor de experimentele defensie van de Duivels.
  • Sleutelmoment: Ruim tien minuten voor het einde redde Simon Mignolet met een prima reflex een enorme kans voor Ake op 1-2 bij een corner.
  • Statistiek: België is nu al 8 matchen ongeslagen tegen Nederland. De laatste nederlaag dateert van 1997 (3-1).

Het journaal laat met o.a. het gelijkspel van de Rode Duivels tegen Nederland

Verschroeiende start van België wordt gestopt door ziekenhuisbal

De Rode Duivels brandmerkte Nederland in het openingskwartier tot achteruitlopers. De aanvallende drietand Lukaku-Mertens-Hazard speelde Oranje tureluurs, met Hazard als scherpste punt.

De aanvoerder wervelde naar de achterlijn en zette voor. Van de Beek kopte weg in de voeten van Mertens en die trapte vol risico fantastisch in de verste hoek. 1-0 bij de eerste bal tussen de palen.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor een dominant België tot Castagne, samen met Denayer en Mignolet de meest opvallende namen in de basisploeg, rond de middenlijn uitpakte met een ziekenhuisbal. Nederland counterde razendsnel en precies. Het duo Promes – Depay zette Denayer en Boyata in hun hemd. Danjuma maakte het proper af. Jammer voor Castagne, die voor de rest een goede match speelde.

Opeens zat Oranje lekker in de match en de experimentele verdediging van Martinez bibberde bij de Nederlandse omschakeling. Oranje had zijn gelijke stand aan de rust niet gestolen. Promes had de 1-2 nog op de paal geknald.

Zonder Hazard, Mertens en Lukaku tonen Duivels geen tanden

De tweede helft was een schouwspel van komen en gaan. De vijf wissels bij België en zes nieuwe namen bij Nederland veranderde het spelbeeld compleet. De Nederlandse invallers deden het beter dan invallers als Praet of Thorgan Hazard.

Zonder Eden Hazard, Mertens en Lukaku, allemaal in de kleedkamer gebleven bij de rust, konden de Duivels hun tanden niet meer tonen. Batshuayi kreeg drie halve kansen, maar de beste mogelijkheden waren voor de bezoekers.

In een aanvankelijk slaapverwekkende tweede helft was Depay een gesel voor de Belgen. Mignolet was uiteindelijk een uitblinker. De doelman hield Ake met een geweldige redding van een kopbalgoal op een corner. En ook Boyata moest zich bewijzen met een ultieme tackle op een voorzet van de Depay.

"Normaal dat je Eden niet zomaar vervangt"

• Toby Alderweireld: "De eerste 20 minuten en de mooie goal van Mertens moeten we onthouden. Daarna was het een typische oefenmatch. We hadden liever iets meer willen brengen. Soms is moeilijk te verklaren waarom dat niet lukt. Dat kan in het hoofd zitten en er waren ook al de wissels. Simon deed het wel heel goed. Dat we bepaalde spelers duidelijk nodig hebben? Ja, maar dat is ook normaal. Eden kan je niet zomaar vervangen, dat wisten we op voorhand al.

• Timothy Castagne: "Jammer dat ik die bal zo speelde bij de tegengoal, zo mocht ik de bal niet verliezen.  Ik wou blijven voetballen en nam te veel risico. Ik heb nog geprobeerd mijn fout goed te maken met een goede voorzet, maar dat werd moeilijker in de tweede helft. Ik ben het niet helemaal gewoon zo hoog te spelen."

Tielemans: "Te veel achteruit geleund in de tweede helft"

Witsel: "Hebben het initiatief te veel aan de Nederlanders gegeven"

Mignolet: "Moet de coach bedanken voor de kans die ik heb gekregen"

Castagne: "Te veel risico genomen bij die tegengoal"

Alderweireld: "Typisch vriendschappelijke match"

90+3'

Einde match

België moet niet klagen over het 1-1-gelijkspel tegen Nederland. In de tweede helft waren alle grote kansen voor Oranje, waar de wisselspelers het beter deden dan de wisselspelers van de Rode Duivels.
90+1'
Nederland
90+1'

Drie minuten extra tijd

Op het moment dat de 90e minuut verstrijkt probeert Thorgan Hazard een vrije trap naar de bovenhoek te mikken. Zijn kans gaat hoog over.
90+1'

88'
Nederland is de ploeg die nog wil winnen. Depay brengt voor richting De Jong. Boyata verdedigt sterk voor de neus van de Nederlandse spits.
86'

Bijna toch nog de 2-1

Witsel brengt de bal voor naar de eerste paal en daar probeert Batshuayi met een subtiel balletje Cillissen te verrassen. Zonder succes.
84'

Thorgan Hazard ontwijkt de tackle van Rosario

84'
Nederland
83'
Carrasco is de 5e Rode Duivel die nog mag opdraven. Tielemans kon niet echt overtuigen vanavond en mag met een lauw applaus gaan rusten.
82'

"De invallers van Oranje doen het beter dan de invallers van de Duivels"

Eddy Snelders - Sporza radio
82'
80'

Wat een save van Mignolet

Nederland is heer en meester op dit moment. Eerst schiet Bergwijn via de arm van Boyata in corner. Daarbij kan Ake koppen, maar de redding van Mignolet is schitterend.
78'

Mignolet is nog wakker

Nederland is België de baas. Depay is de beste man bij de bezoekers en onderstreept dat met een uitstekende dieptebal. Mignolet komt goed uit en schiet de bal weg.
77'

Chadli en Hateboer strijden voor de bal

77'

Castagne krijgt toch applaus bij wissel

België zit aan wissel nummer vier. Castagne speelde een goede match, maar was wel de schlemiel bij de gelijkmaker. Toch krijgt hij applaus van het publiek voor Meunier in zijn plaats komt.