Jupiler Pro League - speeldag 25 - 21/01/21 - 21:00
45+3'
Roman Yaremchuk
1 - 1
45+3'

Racing Genk heeft in eigen huis vrede moeten nemen met een 1-1-gelijkspel tegen AA Gent. De thuisploeg speelde bijna de hele wedstrijd met zijn tienen, maar had na de rust toch voldoende kansen om de 3 punten te pakken. Thorstvedt en Bongonda lieten het liggen. Trainer John van den Brom kijkt al vooruit naar de topper tegen Club Brugge. "Dat zijn de wedstrijden waar het om gaat, de jongens zullen er staan zondag."

Racing Genk - AA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde komt Bolat onnodig ver uit en haalt hij de doorgebroken Ito onderuit. Genk krijgt zo een unieke kans om ondanks de numerieke minderheid op voorsprong te komen, maar Bongonda mikt de strafschop slap op Bolat.

• Man van de match: Je 1e match spelen op een sneeuwtapijt in Moeskroen en in je 2e match al na 12 minuten met een man minder staan. Angelo Preciado had zich wellicht een andere entree voorgesteld bij Genk, maar de Ecuadoraan maakte wel al indruk. Ook vanavond viel hij op door zijn startsnelheid en gevatte defensieve tussenkomsten.

• Opvallend: Voor Genk is het nog maar de 5e keer dit seizoen dat het op eigen veld punten laat liggen. Na de nederlaag tegen Club Brugge op de 4e speeldag kwam het enkel tegen KV Oostende, OHL en Waasland-Beveren niet verder dan een gelijkspel. Gent komt nu dus ook in dat rijtje.

Bekijk de goals uit Genk - Gent (1-1)

Nieuwe uitsluiting van Cuesta verknalt Genkse droomstart

0 op 6 voor Genk en 1 op 9 voor Gent. Het was duidelijk, beide teams moesten zich dringend herpakken. Een vroeg doelpunt is dan mooi meegenomen. Op een vrije trap van Bongonda kopte Onuachu al na amper 7 minuten zijn 20e competitietreffer in doel.

Een droomstart voor Genk, maar de vreugde was van korte duur. Cuesta haalde de doorgebroken Jaremtsjoek onderuit en ontsnapte met geel, maar na tussenkomst van de VAR werd hij toch uitgesloten. Zijn tweede rode kaart in 2 wedstrijden want ook tegen Moeskroen moest hij nog voor rust afdruipen.

Het gevolg was éénrichtingsverkeer in de Luminus Arena, maar echt bibberen moest Genk niet doen. De bezoekers zorgden amper voor gevaar, Vukovic moest enkel aan de bak op een verre knal van Nurio.

In de extra tijd viel de bal dan toch eens goed voor Gent. Kums pakte uit met een gemeten voorzet voor Jaremtsjoek en die liet Vukovic kansloos achter met een rake kopbal. De bijna onzichtbare Oekraïner was zo na de rode kaart toch opnieuw bepalend voor de bezoekers.

Van den Brom trapt een extra bal op het veld om tijd te winnen: “Dat is sportief!”

Gent ontsnapt aan verlies na bal op de paal en gemiste penalty

Ondanks de gelijkmaker vlak voor de rust en de numerieke minderheid begon Genk toch het best aan de tweede helft. Op het uur stond het zowaar bijna 2-1. Ito zette zich door op rechts, kapte Hanche-Olsen uit en legde de bal goed terug op Thorstvedt. Zijn schot strandde op de paal.

Gent ontsnapte en kwam 10 minuten later opnieuw met de schrik vrij. Na een overtreding van Bolat op de doorgebroken Ito ging de bal op de stip, maar Bongonda mikte de elfmeter slap op de Gentse doelman.

Het leek wel of niet Genk, maar Gent met een man minder speelde. Pas 20 minuten voor het einde dwongen de bezoekers een eerste kans af. Invaller Niangbo zette Vukovic aan het werk met een stevig afstandsschot, maar
de doelman pakte de bal in twee tijden.

Gent probeerde nog een slotoffensief te ontketenen, maar veel stelde dat niet voor. Een afstandsschot van Marreh miste precisie, een knappe dribbel van Bukari kreeg geen vervolg. Genk hield stand, al was de thuisploeg met een punt eigenlijk karig beloond.

Bolat geeft penalty weg, Bolat houdt penalty tegen

Ngadeu geeft kort voor de rust nog vrije trap weg, en mag het uitleggen aan Dorsch

Vrije trap en daar is de dubbele muur van Vanhaezebrouck opnieuw

Van den Brom: "Die penalty missen is natuurlijk zuur"

• Hein Vanhaezebrouck (trainer AA Gent): “We kunnen niet anders dan teleurgesteld zijn, als je zolang met een man meer kan spelen. We hadden in de eerste helft alles onder controle en gaven bijna niks weg. Maar we maakten 1 domme fout waaruit zij scoorden. Na de uitsluiting van Cuesta hebben we gespeeld zoals je moet spelen tegen 10 man. Alleen waren er te weinig kansen. Maar we zijn bijzonder slap aan de tweede helft begonnen, ondanks waarschuwingen tijdens de rust. In de eerste 3 minuten hebben we de bal niet geraakt. Het liep uiteindelijk beter, maar toen moesten we licht geblesseerde spelers zoals Ngadeu en Kums wisselen. Daarna liep het stroever en ontsnapten we nog een paar keer. De conclusie is dat er niks nieuws was.”

• John van den Brom (trainer Racing Genk): “We hebben meer dan 80 minuten met een man minder moeten spelen tegen een ploeg die heel goed kan voetballen. We maakten een hele mooie goal, maar die rode kaart heeft ons natuurlijk niet geholpen in de eerste helft. In de tweede helt hebben we het heel goed gedaan. We hebben laten zien dat als je ook met 10 durft te voetballen, je dan ook kansen kan creëren. In de tweede helft heb ik geen kansen van Gent gezien. Wij hadden er wel, maar we misten die penalty. Dat is natuurlijk zuur. Ik kijk uit naar de wedstrijd tegen Club. Dat zijn de wedstrijden waar het om gaat in topsport. De jongens zullen er zondag weer staan.”

90+4'

Gent mocht ruim 80 minuten met een man meer spelen, maar raakt niet verder dan een 1-1-gelijkspel bij Genk. De thuisploeg had na de rust zelfs de beste kansen op winst. Thorstvedt trof de paal en Bongonda miste een penalty.

90+3'

Van den Brom probeert nog wat tijd te winnen en trapt een extra bal op het veld. Laforge kan er niet mee lachen en geeft de Genk-trainer geel.

90+2'

De ploeg die hier met een man minder gespeeld heeft, moet ontevreden zijn dat het hier niet gewonnen heeft. Dat is de realiteit.

Peter Vandenbempt op Radio 1
90+1'

3 minuten extra

Genk moet het nog 3 minuten volhouden. Zit het venijn in de staart voor de thuisploeg?

90+1'

87'

Bukari dribbelt zich een weg in de zestien en brengt de bal laag voor doel, maar Preciado kan de voorzet wegwerken. Het kost duidelijk krachten bij de Ecaudoraan, die even kampt met krampen.

85'
85'

Bij Genk geven nog niet de indruk er fysiek door te zitten. Van den Brom gooit er met Dessers en Kouassi bovendien twee frisse krachten in. Voor Toma en Ito zit de wedstrijd erop.

83'
83'
82'

Marreh zorgt nog eens voor een Gentse kans. Hij kapt zich vrij en haalt centraal voor doel uit, maar zijn schot krult net te weinig. De tijd begint te dringen voor Gent, voorlopig bijten de bezoekers hun tanden stuk op de 10 van Genk.

81'
76'

Dit is een zeer zwakke prestatie van AA Gent. Als hier één ploeg had kunnen scoren in de tweede helft, dan was het Racing Genk.