Jupiler Pro League - speeldag 16 - 22/11/19 - 20:30
Mats Rits
29'
Mats Rits
1 - 0

Club Brugge heeft de terugronde ingezet met een 2-0-zege thuis tegen Oostende. Een dominant Club speelde kat en muis met Oostende en profiteerde nog wat meer van een rode kaart voor de rust van ex-speler Ronald Vargas. Het werd "maar" 2-0, omdat KVO-doelman Dutoit uitstekende keepte en Club met de kansen morste. "Na 15 speeldagen hebben we 80% van de punten. Dat is een zeer sterk gemiddelde", zegt Club-trainer Philippe Clement.

Club Brugge - KV Oostende in een notendop:

• Sleutelmoment: Kort voor de rust moet Oostende met een mannetje minder voort na een stevige overtreding van Vargas op Deli. Na de treffer van Schrijvers kort ná de rust gaat het licht helemaal uit bij Oostende.
  • Man van de match: Club morste met de kansen, maar de échte reden waarom Oostende aan een afstraffing ontsnapte, was William Dutoit. De Franse doelman kreeg uiteindelijk zelfs krampen van al zijn knappe reddingen.
  • Opvallend: Club Brugge zit na 15 competitiewedstrijden (het duel tegen Charleroi werd uitgesteld, red.) aan 10 clean sheets. Indrukwekkende cijfers en in schril contrast met Oostende. Dat kon als enige ploeg nog geen enkele keer de nul houden dit seizoen.

Rits juicht, Vargas baalt

De competitieleider tegen de op twee na laatste, op papier had Club voor de aftrap al gewonnen spel. Ook in de praktijk was dat niveauverschil al snel te zien. Dutoit moest al na 5 minuten aan de bak op een schot van Diatta, het begin van een drukke avond voor de KVO-doelman.

Op het kwartier leek de 1-0 in de maak. Sobol bracht de bal perfect voor doel, maar Schrijvers miste zijn schot aan de tweede paal. Ook Vanaken wist een prima voorzet van Sobol niet te verzilveren, hij kopte van dichtbij naast.

Iets voor het halfuur kon Oostende toch eens tegenprikken. Mignolet had een uitstekende redding nodig om Vargas van een treffer te houden tegen zijn ex-club. Geen 0-1, wel 1-0 amper 2 minuten later. Op een hoekschop kopte Vanaken eerst nog op de lat, maar Rits scoorde met wat geluk in de herneming. Een fijn cadeau voor zijn 50e competitiewedstrijd bij blauw-zwart.

Dutoit voorkwam meteen daarna de 2-0 van Diatta, maar Oostende kreeg niet veel later toch een tweede tik. Vargas ging met zijn studs vol door op de enkel van Deli en na tussenkomst van de VAR moest de Venezolaan afdruipen. Zowel Schrijvers als Okereke kwamen nog dicht bij de 2-0, Oostende mocht blij zijn dat het aan de rust slechts 1 goal in het krijt stond.

Dutoit voorkomt erger voor KVO

Maar na amper 2 minuten in de tweede helft keek Oostende toch tegen een dubbele achterstand aan. Net als bij de 1-0 scoorde Club alweer met een frommelgoal. De bal kwam via Milovic wat gelukkig voor de voeten van Schrijvers en die liet de kans niet liggen.

Voor een tandeloos Oostende bleef er maar één opdracht over: een afstraffing vermijden. De kustploeg kon gelukkig wel rekenen op Dutoit. De Franse doelman hield Vormer van de 3-0 en schudde ook een uitstekende redding uit zijn mouw op een verre knal van Schrijvers.

Bij Club ebde de grinta stilaan weg, de thuisploeg hield Oostende ook zonder echt op zoek te gaan naar een derde treffer makkelijk onder controle. Toch was het nog even schrikken voor de thuisaanhang toen invaller Boonen in het slotkwartier nog dicht bij de aansluitingstreffer kwam.

"Dennis brak bijna het been van Hjulsager"

• Michiel Jonckheere (KV Oostende): “In de eerste 25 minuten zaten we goed in de wedstrijd. We konden af en toe eens tegenprikken en organisatorisch stond het wel goed. Club had balbezit en dreigde wel af en toe, maar dat is hier normaal. Maar die rode kaart veranderde natuurlijk veel voor ons. Dan weet je dat het quasi onmogelijk wordt. We moesten er dan voor zorgen dat we geen pandoering kregen en dat is gelukt. In onze situatie moet je je daaraan optrekken. Maar we pakken wel weer nul punten. Vanaf volgende week, ook al is het tegen Anderlecht, is het stilletjes aan van moeten.”
  • Siebe Schrijvers (Club Brugge): “We zijn goed begonnen en hebben kansen gecreëerd. Jammer genoeg konden we in de eerste helft niet meer scoren. In de tweede helft was het vooral uitspelen. We hadden misschien meer doelpunten moeten zoeken. Er was ook minder beweging rondom de bal. Maar we zijn nooit in gevaar gekomen en de drie punten zijn heel belangrijk. Ik ben blij dat ik de overwinning veilig kon stellen met dat vroege doelpunt in de tweede helft.”
  • Kåre Ingebrigtsen (trainer KV Oostende): “Ik vond dat we in de eerste helft zeer goed speelden. We verdedigden goed en we hadden ook kansen op de counter. In deze wedstrijd moet je je kansen omzetten en dat hebben we niet gedaan. Club had het geluk dat wij niet hadden. Hun doelpunten verdienden geen schoonheidsprijs, maar dat was het verschil tussen de twee teams vandaag. Tot aan de rode kaart deden we het heel goed. Met 11 is het al moeilijk, met 10 wordt het nog moeilijker. Wat ik van de rode kaart vond? Als de VAR Dennis voor een gelijkaardige fout niet van het veld stuurt, dan moeten ze alles toch nog eens nakijken. Die laatste overtreding was de ergste. Hij brak bijna het been van Andrew (Hjulsager, red.). Hij heeft een serieuze schram van 15 centimeter. De beelden spreken voor zich.”
  • Philippe Clement (trainer Club Brugge): “We hebben de match vanaf het begin in handen genomen, goede doelpunten gemaakt en we hebben alweer een clean sheet. Die rode kaart was misschien niet goed voor de wedstrijd, het was misschien zelfs een nadeel voor ons. Oostende ging daardoor vooral verdedigen en kwam er nog weinig uit, waardoor er bijna nooit echte ruimtes waren. Op dat gebied hadden we het in de tweede helft beter kunnen doen. Maar we moeten heel tevreden zijn. Na 15 speeldagen hebben we 80 procent van de punten. Dat is een zeer sterk gemiddelde."

90+3'

Club Brugge heeft met sprekend gemak gewonnen tegen Oostende. Mede dankzij de uitstekende doelman Dutoit bleef de schade voor KVO beperkt tot 2-0. Dinsdag tegen Galatasaray wordt het wellicht andere koek voor Club.
90+1'

Dennis ontsnapt aan rood

Dennis krijgt geel voor een stevige overtreding op Hjulsager. Net als Vargas in de eerste helft gaat hij over de bal en plant hij zijn studs op het onderbeen van Hjulsager. Maar ook na tussenkomst van de VAR houdt scheidsrechter Boterberg het bij geel.
90+1'

87'
De wedstrijd sleept zich naar het einde. Bij Club denken ze al aan de Champions League-wedstrijd tegen Galatasaray.
86'
Oostende krijgt zowaar nog eens een gelegenheid met een vrij trap. Skulason gaat achter de bal staan, maar krijgt zijn schot niet binnen het kader.
82'

De spanning is uit de wedstrijd. Club wil nog wel, maar het moet niet meer zo nodig.

Johan De Caluwé op Radio 1
78'

Plots enorme kans voor Boonen!

Boonen mist zijn entree niet. Hij is zowaar meteen dicht bij de aansluitingstreffer. De invaller komt net te laat op een scherp aangesneden voorzet van Skulason. Club ontsnapt.
77'
Applaus voor Vanaken, die wat extra rust krijgt van Clement. De Ketelaere mag het slotkwartier volmaken. Ook bij Oostende wordt nog eens gewisseld: Boonen neemt de plaats in van Palaversa.
74'
Schrijvers legt de bal op het hoofd van Vanaken, maar diens kopbal is te slap. Dat heeft de Rode Duivel al beter gedaan.
72'

Dutoit rijgt de reddingen aaneen

Bij de meeste Club-spelers lijkt de grinta een beetje verdwenen. Maar Schrijvers, die heeft duidelijk wél nog honger. Hij probeert het nog eens met een verre knal. Dutoit kan de bal met zijn vingertoppen nog net over doel tillen.
69'
Ingebrigtsen grijpt in en haalt D'Haese naar de kant. Canesin is zijn vervanger. Kan hij Oostende nog een levenslijn toewerpen?
68'
68'

Ik heb de indruk dat Club het gaspedaal nu toch een beetje lost. Er zit wat minder tempo in het aanvalsspel.

63'
Voor Okereke zit de wedstrijd erop. Hij wordt vervangen door Dennis.
63'

Knappe actie van Schrijvers

Schrijvers wil graag nóg een goaltje meepikken. Hij pakt uit met een knappe dribbel en al even mooi gekruist schot. Zijn schicht gaat voorlangs.
60'

Dutoit is de uitblinker bij Oostende. Dankzij de Franse doelman kon Club maar twee keer scoren.