Zuur voor Antwerp: 2 goals afgekeurd en gelijkmaker Anderlecht in 96e minuut

2. 84' - Doelpunt strafschop - Dieumerci Mbokani (1 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 2 - 08/05/21 - 20:45
84'
Dieumerci Mbokani
1 - 2
84'

Anderlecht heeft op de valreep een puntje kunnen redden tegen Antwerp. De bezoekers hadden zich al een beetje rijk gerekend en hadden met een ruimere voorsprong de toegevoegde tijd kunnen ingaan na 2 afgekeurde VAR-goals voor uitblinker Mbokani. Maar het venijn zat in de staart, meer bepaald die van Miazga.  "De kwaliteit was er, het geluk niet. Dat zat aan de andere kant", zegt Antwerp-coach Frank Vercauteren.

Anderlecht - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Antwerp lijkt op weg naar een driepunter, maar in de allerlaatste minuut van de extra tijd slaat Anderlecht alsnog toe. Trebel vindt het hoofd van Miazga en die kopt de 2-2 op de valreep hard binnen.

• Man van de match: Het was vooral in de tweede helft de grote Mbokani-show in het Lotto Park. De 35-jarige spits liet het Anderlecht-bestuur even zien dat hij nog lang niet versleten is. 4 keer trof hij vanavond raak, al werden 2 goals daarvan wel afgekeurd voor buitenspel.

• Opvallend: Anderlecht zet op het nippertje zijn ongeslagen reeks in de competitie voort. Het is al van 21 februari en de 0-2-thuisnederlaag tegen Kortrijk geleden dat paars-wit nog eens met lege handen achterbleef. Sindsdien volgden 5 overwinnigen en 3 gelijke spelen.

Bekijk de goals uit Anderlecht - Antwerp (2-2)

Lukaku vergeet te scoren na troosteloze eerste helft

Antwerp kwam door de afwezigheid van onder meer Lamkel Zé en Batubinsika (positieve coronatesten) gehavend aan de aftrap in het Lotto Park, terwijl Anderlecht blaakte van vertrouwen na een ongeslagen reeks van 7 competitiewedstrijden. Maar in een gezapig wedstrijdbegin bleven de bezoekers probleemloos overeind.

Te slordig, te slap en te traag. Anderlecht wou wel, maar slaagde er niet in om zijn wil op te dringen. Frank Vercauteren zette zijn ex-ploeg een hak met een foutloze defensieve organisatie. Offensief stelde het dan weer bitter weinig voor bij de bezoekers, die de risico’s schuwden en vooral op de counter speculeerden.

Met de rust in zicht leverde die aanpak bijna uit het niks een voorsprong op voor Antwerp. Na een knappe omschakeling bood Hongla Lukaku een enorme kans op de 0-1 aan, maar alleen voor Verbruggen besloot die onbesuisd over doel.

Bijzonder knappe balaanname van Miyoshi

4 treffers van Mbokani leveren maar 1 punt op

De tweede helft begon dramatisch voor Anderlecht. Cobbaut verspeelde achteraan knullig de bal en Mbokani was er als de kippen bij om te profiteren.
Met een knappe lob over doelman Verbruggen bracht hij Antwerp op voorsprong.

Anderlecht zette snel orde op zaken. Bruun Larsen bracht de bal knap tot bij Verschaeren en met een fijnbesnaarde deviatie gaf die Butez het nakijken. Paars-wit kwam plots onder stoom, El Hadj was op aangeven van Nmecha dicht bij de 2-1.

Maar de goal viel aan de overkant, of zo leek het toch even. Mbokani knalde de bal van dichtbij onhoudbaar in doel, maar voorafgaand buitenspel van de spits was de VAR niet ontgaan. Geen 1-2 dus.

Pech voor Antwerp en het werd bijna nog pijnlijker toen De Laet de bal zomaar in de voeten van Nmecha kopte, maar Butez hield de bezoekers overeind. Ook zijn collega Verbruggen moest aan de bak op een gevaarlijke kopbal van de alomtegenwoordige Mbokani.

De Congolees was duidelijk bijzonder geprikkeld en sloeg een kwartier voor het einde opnieuw toe. Na een schitterende doorsteekpass van Hongla tikte hij de bal buiten het bereik van Verbruggen, maar ook nu gooide voorafgaand buitenspel roet in het eten voor Antwerp.

Niet veel later haalde Mbokani dan toch zijn gram. Trebel haalde Buta onderuit in de zestien en Mbokani zette de elfmeter feilloos om. De winst leek binnen voor Antwerp, maar dat was buiten Miazga gerekend. Met rake kopbal in de 96e minuut schonk hij Anderlecht alsnog een punt.

Mbokani scoorde 4 goals tegen Anderlecht, waarvan er 2 werden afgekeurd

Nmecha vergeet het cadeautje van De Laet uit te pakken

"Als er 1 ploeg had moeten winnen, dan was het Antwerp"

• Frank Vercauteren (trainer Antwerp): “Ik kan alleen maar ontgoocheld zijn over het resultaat. Die ontgoocheling was ook te zien in de kleedkamer. We moeten de emoties en frustraties even laten bezinken. Ik kan alleen maar heel fier zijn op de prestatie, zowel defensief als offensief. Het had hier vanavond 1-4 kunnen zijn. Als er één ploeg had moeten winnen, dan was het zeker en vast Anwerp. Sorry voor Anderlecht. De kwaliteit was er, het geluk niet. Dat zat aan de andere kant. Je kan natuurlijk altijd discussiëren over die 95e of 96e minuut en de manier waarop. Maar we gaan ervan uit dat dat zoals altijd niet voor commentaar vatbaar is. Het is heel spijtig, maar ik kan de ploeg alleen maar feliciteren. Ze hebben getoond wat ze kunnen en verdienden meer.”

• Vincent Kompany (trainer Anderlecht): “In het begin van het seizoen was het veeleer andersom, maar nu op het einde van het seizoen zijn we geregeld op de laatste momenten nog aanwezig, creëren we kansen en maken we doelpunten. We hebben er mentaal heel hard op gewerkt om de spelers klaar te stomen voor zo’n moment. Als ik zie hoe vaak een tegendoelpunt in de laatste minuut onze wedstrijd verstopt heeft, dan mag het vandaag ook eens andersom zijn. In een competitie waar er zo weinig wedstrijden zijn, zijn deze momenten bepalend. Het zorgt misschien in zekere zin voor evenwicht na die late tegengoal die we slikten in Brugge. Die 2 late goals zijn heel bepalend. Ik kijk uit naar hopelijk 2 mooie wedstrijden tegen Genk.”

90+7'

Dankzij een late goal van Miazga in de extra tijd ontsnapt Anderlecht aan een nederlaag tegen Antwerp. Een domper voor de bezoekers, waar Mbokani 4 keer scoorde maar 2 treffers afgekeurd zag voor buitenspel.

90+6'

Miazga maakt nog gelijk!

Anderlecht komt op de valreep nog op gelijke hoogte! Trebel schildert de bal op het hoofd van Miazga en die geeft Butez het nakijken. Wat een domper voor Antwerp!

90+1'

90'

5 minuten extra

Anderlecht krijgt nog 5 minuten om een nederlaag nog af te wenden. Of komt er vanavond een einde aan een ongeslagen reeks van 7 wedstrijden?

87'

Amuzu, pas ingevallen voor El Hadj, waagt zijn kans met een verre knal, maar zijn schot is net niet gekadreerd. De tijd begint te dringen voor Anderlecht, Vercauteren is op weg naar een overwinning tegen zijn ex-ploeg.

86'

Dit is toch even schrikken voor Anderlecht. Deze wedstrijd is weer 2 stappen achteruit.

Peter Vandenbempt op Radio 1
85'
84'

Mbokani doet het dan toch!

Na twee afgekeurde doelpunten lukt het nu wel voor Mbokani. Vanaf de penaltystip brengt hij Antwerp op voorsprong. Komt Anderlecht dit nog te boven?

83'

Penalty!

Trebel haalt Buta onderuit in de zestien en scheidsrechter Lambrechts twijfelt niet: penalty! Lukt het nu wel voor Mbokani?

82'

Dit is toch wel meeval voor Anderlecht, voor de tweede keer al.

81'
80'

Doelpunt opnieuw afgekeurd!

Niet te geloven, ook nu wordt het doelpunt van Mbokani afgekeurd voor buitenspel. Dit keer is het niet Mbokani zelf, maar Miyoshi die bij de aanvang van de aanval nipt buitenspel stond.

77'

Mbokani brengt Antwerp weer op voorsprong!

Mbokani doet het dan toch! Hij wordt perfect gelanceerd door een schitterende doorsteekpass van Hongla en mikt de bal buiten het bereik van Verbruggen. Of gaat ook nu de VAR roet in het eten gooien?

74'

Mbokani komt nog maar eens opzetten met een kopbal. Een ongevaarlijke dit keer, maar de aanvaller blijft wel wegen op de Anderlecht-defensie. De tweede helft heeft veel meer te bieden dan de eerste. Vooral Antwerp toont veel meer aanvalsdrift.