Ga naar de inhoud
Bashir Abdi en Mo Farah zorgden voor een climax op de Memorial.

Farah loopt werelduurrecord aan flarden, Bashir Abdi breekt WR 20 km

 vr 4 september 2020 22:07

De Memorial Ivo Van Damme heeft niet ontgoocheld. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen was er een succesvolle werelduurrecordpoging. Bashir Abdi heeft nu het wereldrecord op de 20 kilometer in handen en Peter Genyn verbeterde zijn eigen wereldrecord op de 100 meter.

Genyn en Hassan schitteren met wereldrecords

Het gaf een wat desolate indruk zo zonder publiek, maar de 44e editie van de Memorial Van Damme begon wel met een knaller. Peter Genyn brak zijn eigen wereldrecord op de 100 meter rolstoelsprint. Hij finishte in 19"71.

Het was de perfecte aanloop voor de eerste van twee werelduurrecordpogingen op deze Diamond League-meeting. De vrouwen mochten de spits afbijten. De Nederlandse Sifan Hassan en de Keniaanse Brigid Kosgei waagden hun kans en al snel werd duidelijk dat het record van de Ethiopische Dire Tune uit 2008 (18.517 meter) zou sneuvelen.

 

Na een spannende tweestrijd maakte Hassan pas in de laatste minuut het verschil. De teller stopte op 18.930 meter, een werelduurrecord voor de wereldkampioene op de 1.500 en de 10.000 meter. Kosgei, wereldrecordhoudster op de marathon, was tweede maar werd later gediskwalifcieerd omdat ze in de slotfase buiten de piste gegaan was. 

 

In de achtergrond boekte ook Nina Lauwaert een succes. Zij snoepte met 17.315 meter het Belgische uurrecord af dat Sigrid Vanden Bempt (17.264 meter) in 2003 neerzette.

VIDEO: Peter Genyn verbetert eigen wereldrecord

VIDEO: Hassan breekt het werelduurrecord bij de vrouwen

Farah maakt het verschil in het slotkwartier

Mo Farah en Bashir Abdi moesten voor het orgelpunt van de avond zorgen met de werelduurrecordpoging bij de mannen. Hun opdracht: het 13 jaar oude record van de Ethiopiër Haile Gebrselassie verpulveren. Na een kwartier waren ze al 2 gangmakers kwijt, maar met Robert Keter hielden ze nog een uitstekende haas over.

 

Keter hield het duo op koers voor het werelduurrecord. Gebrselassie, die virtueel meeliep in beeld, bleef de kopgroep wel een hele poos voor. Na 40 minuten lagen Farah en Abdi anderhalve seconde achter op schema.

 

Maar de wedstrijdplanning van Farah en Abdi bleek perfect. In het slotkwartier joeg Farah het tempo de hoogte in en plots liep het leidersduo sneller dan Gebrselassie.


Abdi gaf geen krimp in het zog van Farah en met nog 5 minuten te gaan nam hij zelfs de leiding over. Het leverde hem met 56'20"02 zowaar het wereldrecord op de 20 kilometer op.

 

Maar in de laatste minuut nam Farah resoluut het commando over. Abdi kon de versnelling niet beantwoorden en zag hoe zijn trainingsmakker het werelduurrecord aan flarden liep. Met 21.330 meter doet Farah een stuk beter dan de 21.285 meter van Gebrselassie.

 

Abdi pakte naast het wereldrecord op de 20 kilometer ook het Belgisch uurrecord mee. Met 21.322 meter doet hij beter dan de 20.784 meter die Gaston Roelants in 1972 liep. 

VIDEO: Farah verpulvert werelduurrecord, Abdi tweede

Abdi: "Die extra versnelling heb ik gewoon niet"

Bashir Abdi stond na afloop te blinken aan de zijde van zijn goede vriend, Mo Farah. "We hebben heel hard getraind in Frankrijk en we wisten dat we in vorm waren. We hadden geluk, want de weersomstandigheden waren perfect."

 

"Er waren geen toeschouwers, maar ik had al bij al toch het gevoel dat de sfeer van het thuisfront ons geraakt heeft en dat we voortdurend gesteund werden. Het was fantastisch om hier te lopen."

 

Abdi ging lang mee in de tred van Farah, maar moest in de laatste minuut toch de rol lossen. "Ik wist dat Mo sowieso veel sneller was op het einde. Ik moest zo lang mogelijk volgen en in de laatste ronde wist ik dat ik moest afhaken. Ik had nog langer op hetzelfde tempo kunnen lopen, maar die extra versnelling heb ik gewoon niet. Mo heeft dat wel."

 

Abdi pakte dan wel niet het werelduurrecord, hij snoepte toch maar mooi het wereldrecord op de 20 kilometer mee. “Dat was het plan. Halfweg was ik aan het berekenen, ik moest na 50 ronden voor hem lopen en dat is mij gelukt. Daar ben ik enorm blij mee."

Farah: "Geweldige prestatie van ons beiden"

"We zijn heel trots, het was ons doel om dat werelduurrecord te breken en dat hebben we gedaan", zei Mo Farah. "Halfweg moest Bashir even op zijn tanden bijten, maar we waren er om elkaar te helpen."

 

"Het is een geweldige prestatie van Bashir. Hij bleef dicht bij mij en kon volhouden. Hij brak niet alleen het wereldrecord, maar ook het Europese en Belgische record. Dat is fantastisch."

 

"Voor mij is het heel mooi om het werelduurrecord te breken. Het stond al lang op de tabellen. Ik heb al veel medailles verzameld, maar het is ook leuk om records te breken. Het is ook gewoon leuk om weer op de piste te lopen."

 

"Ik heb er best van kunnen genieten. Het was een geweldige prestatie van ons beiden. Het was natuurlijk anders geweest met een vol stadion, maar het is een moeilijke tijd voor iedereen. Het is leuk om ook weer competitie te hebben." 

Kipyegon strandt op minder dan seconde van wereldrecord

Op de 1.000 meter bij de vrouwen was het uitkijken naar Faith Kipyegon. De Keniaanse wou het 24 jaar oude wereldrecord van de Russische Svetlana Masterlova (2'28"98) breken, maar dat lukte net niet. Ze strandde op 2'29"91.

 

In het polsstokspringen mikte ook Armand Duplantis hoog. De Zweedse wereldtopper ging vlot over 6 meter en brak zo het 7 jaar oude stadionrecord van Renaud Lavillenie (5,96 meter).

 

Duplantis waagde daarna nog een aanval op het wereldrecord van Sergej Boebka (6,14 meter). Maar op 6,15 meter ging het 3 keer fout. 

 

De tweede plaats was voor Ben Broeders met een sprong over 5.70 meter. Tienkamper Thomas Van der Plaetsen ging over 5,40 meter en werd zo 5e.

 

Op de 100 meter bij de vrouwen ging de winst naar Rani Rosius in 11"43. Iets trager dus dan de 11"39 waarmee ze vorige maand de Belgische titel pakte. Anne Zagré was in 13"21 dan weer de beste op de 100 meter horden.

 

Op de 1.500 meter bij de mannen slaagde Jakob Ingebrigtsen er niet in om zijn 3 weken oude Europese record (3'28"68) scherper te stellen. De 19-jarige Noor won wel overtuigend in 3'30"69.

VIDEO: Net geen wereldrecord voor Kipyegon

VIDEO: Duplantis probeert, maar geraakt niet over 6,15 meter

VIDEO: Rani Rosius wint de 100 meter

VIDEO: Zagré wint op de 100 meter horden

Fase per fase

22:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:58

Abdi pakt ook wereldrecord op de 20 kilometer

Het werelduurrecord pakken zat er uiteindelijk niet in voor Abdi, maar het Belgisch uurrecord afsnoepen van Gaston Roelants lukte wel. Het Belgische record stond sinds 1972 op 20.784 meter, Abdi doet een stuk beter met 21.322 meter. Onderweg pakte hij ook nog eens het wereldrecord mee op 20 kilometer door op het juiste moment op kop te komen. De toptijd daar is nu 56'20"02.

21:57

Dit is ongelofelijk. We hebben hier samen hard voor gewerkt. Ik ben ook echt blij voor Bashir. We hebben laten zien tot wat we in staat zijn.

Mo Farah
21:56

21 kilometer en 330 meter

21.330 meter, dat is nu het werelduurrecord. Farah doet flink beter dan de 21.285 van Haile Gebrselassie in 2007.

21:54

Farah breekt het werelduurrecord!

Hij heeft de klus geklaard! Mo Farah schrijft geschiedenis en verbreekt het werelduurrecord! Abdi pakt het Belgisch uurrecord!

21:54

Farah neemt zoals verwacht de leiding over.

21:54

Abdi blijft aan de leiding lopen, Farah volgt hem op de hielen. Nog één minuut te gaan!

21:52

21 kilometer en 285 meter, dat is het werelduurrecord van Gebrselassie. Verdwijnt het zometeen van de tabellen? Het ziet ernaar uit. Met nog iets meer dan 2 minuten te gaan hebben Farah en Abdi 20 kilometer en 400 meter afgewerkt.

21:51

Wereldrecord voor Abdi!

De kopbeurt van Abdi levert hem zowaar het wereldrecord op de 20 kilometer op! Mooi gebaar toch van Farah dat hij dit aan zijn kameraad laat.

21:49

Abdi naar de leiding!

Nog 5 minuten te gaan en Abdi neemt zowaar de leiding over. Zit er een verrassing aan te komen of heeft Farah nog een stevige eindsprint in petto?

21:48

Qua wedstrijdplanning lijkt dit de perfecte aanpak van Farah en Abdi. Ze lagen lang een beetje achter op het schema voor het werelduurrecord, maar in de slotfase trekken ze het laken nu helemaal naar zich toe.

21:47

Bouchikhi houdt er dan toch mee op. Hij ziet Farah en Abdi voorbijvlammen en dat is kennelijk het sein om te stoppen.

21:47

Nog 8 minuten te gaan en momenteel lopen Farah en Abdi 2 seconden sneller dan Gebrselassie in 2007. De teller staat op 18400 meter.

21:41

Werelduurrecord hangt in de lucht

Farah heeft het tempo toch wat de hoogte ingejaagd. Het leidersduo is nu voorbij de virtuele Haile Gebrselassie gelopen. Zijn we op weg naar een tweede werelduurrecord?

21:40

Farah en Abdi hebben er 3 kwartier opzitten en ze blijven op koers voor het werelduurrecord. Het is Farah die het tempo blijft bepalen, Abdi geeft voorlopig geen krimp.

21:38

Bouchikhi in de problemen

In de achtergrond is het afzien voor Soufiane Bouchikhi. Onze landgenoot houdt er zelfs even mee op door krampen, maar zet dan toch door.

21:35

Anderhalve seconde trager dan Gebrselassie

Farah en Abdi zijn de grens van 40 minuten gepasseerd. Na 2 derden wedstrijd liggen ze anderhalve seconde achter op schema. Het ziet ernaar uit dat het toch spannend wordt. Of komt er straks nog een stevige versnelling?

21:34

Ik denk dat ze nog wat overschot houden voor het einde. Ik hoop het.

Dirk Gerlo