Als Frankrijk wint van Peru, heeft het een ticket te pakken voor de 1/8e finales.

FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 21/06/18 - 17:00

Frankrijk heeft zich geplaatst voor de 1/8e finales. Het Franse sterrenensemble won, opnieuw zonder veel indruk te maken, met 1-0 van een taai Peru. De Peruvianen hadden meer verdiend, maar zijn uitgeschakeld.

Bekijk de goal Frankrijk - Peru

Frankrijk - Peru in een notendop:

• Sleutelmoment: De rust. Het Frankrijk van de eerste helft leek wel een andere ploeg dan die na de pauze. Een overvloed aan kansen en leuke combinaties maakten plaats voor een passieve houding.
    • Man van de match: Kylian Mbappé pakte uit met knappe bewegingen en tekende voor het enige doelpunt  van de wedstrijd. De Fransman is bovendien de jongste doelpuntenmaker ooit voor Frankrijk op een groot toernooi.
    • Opvallend: Frankrijk hield al zeven keer op rij de nul tegen een Zuid-Amerikaans team op het WK. Careca scoorde in 1986 als laatste voor Brazilië.

Mbappé scoort voor swingend Frankrijk

Na een onterechte nederlaag tegen Denemarken wilde Peru maar al te graag een resultaat boeken tegen Frankrijk. Jekaterinenburg leek even in de Andes te liggen, want de tribunes kleurden bijna uitsluitend rood en wit. Na tien minuten was de eerste kans wel voor Frankrijk, maar vanuit een scherpe hoek trapte Griezmann met zijn mindere rechter naast.

Een enthousiast Peru kon meer Frans gevaar niet verhinderen, want nog binnen het openingskwartier zagen ook Pogba en Varane hun schot en kopbal naast en over verdwijnen en kon doelman Gallese de nieuwe inzet van Griezmann nog weren met de knie. Net na het half uur kon Peru toch eens tegenprikken, maar ook de Franse goalie moest zich niet gewonnen geven op een trap van Guerrero.

Voor de rust konden de Franse hanen toch kraaien van plezier. Giroud zag zijn schot via zijn Peruviaanse belager over Gallese botsen en aan de tweede paal was Mbappé goed gevolgd om Frankrijk op voorsprong te trappen. Vlak voor de rust liet Lucas Hernandez het nog na de voorsprong te verdubbelen en zo kon Frankrijk met 1-0 de kleedkamers induiken.

Mak Frankrijk houdt Peru na de rust weg van doel

Wie meer van hetzelfde had verwacht, kwam bedrogen uit. Frankrijk drong niet meer aan en nodigde Peru zo uit om aan te vallen. Na amper vijf minuten lieten de Fransen zich bijna verrassen, maar kon Lloris opgelucht ademhalen toen hij de uithaal van Aquino tegen de kruising uit elkaar zag spatten.

De Zuid-Amerikanen bleven aandringen, maar kregen de bal maar niet in de zestien meter. Dan moest het maar gebeuren met afstandsschoten, maar zowel Carrillo als Advincula trapten te centraal en over het doel van Hugo Lloris. Ook een acrobatische poging van Farfan raakte niet verder dan het zijnet.

Meer dan een flauw schot van Dembélé kon Frankrijk daar niet tegenover stellen, maar dat bleek ook niet nodig te zijn. Dankzij deze nipte zege tellen de Fransen nu al zes punten en dat is genoeg voor een plaats in de 8e finales. Voor Peru zit de wereldbeker er dan weer op. Dinsdag wacht nog een kans op eerherstel in het duel tegen Australië.

"De toekomst oogt mooi voor Peru"

• Ricardo Gareca (bondscoach Peru): "Ik ben tevreden met wat mijn ploeg laten zien heeft. De spelers hebben alles gegeven. Ik kan de jongens niks verwijten. We hebben hier goeie dingen laten zien. Peru heeft veel goede, jonge spelers. Het potentieel is enorm. De toekomst oogt mooi. We zullen er alles aan doen om onze laatste wedstrijd te winnen."
    • Didier Deschamps (bondscoach Frankrijk): "Het was een moeilijke 2e helft. Er zat veel ritme in het Peruviaanse spel en we kregen het lastig om uit ons dipje te komen. We hebben een sterk Peru gezien. Maar wij hebben ons geplaatst en dus is ons doel bereikt. Volgende week dinsdag gaan we voor de groepszege tegen Denemarken."

90+5'

Frankrijk swingde in de eerste helft voorbij Peru, maar moest daarna het spel ondergaan. Een doelpunt van Mbappé is genoeg voor de overwinning en een ticket voor de 8e finales.
    90+4'
    Guerrero wint het kopduel in een hoop van zo'n achttien spelers, maar zijn kopbal hobbelt over de achterlijn.
    90+3'
    De vrije trap van Dembélé lijkt nergens naar. Matuidi neemt de afvallende bal meteen op de slof, maar de bal zwiept de foute richting uit.
    90+1'

Peru heeft nog vier minuten

Krijgen we alsnog een doelpunt te zien in de absolute slotfase?
    90+1'

88'

Guerrero mikt de vrije trap op Lloris

Er zit voorlopig geen laat doelpunt in voor Peru. Guerrero ziet zijn vrije trap aan de handschoenen van Lloris kleven.
    87'
    Pogba raakt Farfan met een zwaaiende arm en wordt getrakteerd op geel. Peru kan het eens proberen met een vrije trap vanop een meter of dertig.
    86'
    Frankrijk
    85'
    Via de tenen van Pavard gunt Peru zichzelf een nieuwe hoekschop, maar die blijft zonder gevaar.
    83'
    In de 82e minuut steekt Frankrijk voor het eerst zijn neus aan het venster, maar de trap van Dembélé gaat ruim een meter naast.
    82'

Invaller Dembélé trapt ruim een meter naast

80'
    Frankrijk komt steeds meer vanonder de druk uit. Deze keer heeft Aquino een overtreding nodig om verse kracht Fekir af te stoppen.
    76'

Slotkwartier

De laatste 15 minuten van de wedstrijd zijn ingegaan. Kan Frankrijk zich verzekeren van een overwinning met een tweede doelpunt of blijft het de Peruviaanse aanvalsgolven opvangen?
    75'

Aan de tweede paal springt Farfan spectaculair naar de bal, maar raakt niet verder dan het zijnet

74'

Farfan spectaculair in het zijnet

Carrillo houdt de bal nog net binnen en zet de bal ver voor doel. Aan de tweede paal springt Farfan spectaculair naar de bal, maar verder dan het zijnet raakt hij niet.
    68'
    Alle Peruviaanse pogingen komen van buiten het strafschopgebied. Advincula is deze keer de man van het afstandsschot, maar ook hij trapt over.
    66'
    Peru blijft baas, maar echt gevaar komt er voorlopig niet. De voorzet van Carrillo wordt makkelijk geweerd door Umtiti.

"Spelen om te winnen tegen Frankrijk"

Peru verloor zaterdag zijn eerste WK-wedstrijd in 36 jaar met 0-1 van Denemarken. Daardoor is het tegen Frankrijk meteen van  moeten.

Op de training woensdag ontbraken 3 basisspelers van het duel met Denemarken. Verdediger Alberto Rodriguez, middenvelder Renato Tapia en aanvaller André Carrillo bleven aan de rand van het veld.

Tegen Denemarken incasseerde Tapia een kopstoot, wat even tot geheugenverlies leidde. Carrillo heeft spierproblemen, maar hij zou kunnen spelen tegen Frankrijk.

Het is nog niet duidelijk waarom Rodriguez op training ontbrak. Maar ook de verdediger zou speelklaar geraken.

"De spelers hebben even geleden onder de nederlaag tegen Denemarken, maar de sereniteit is intussen teruggekeerd. Tegen Frankrijk zullen we spelen zoals we al 3,5 jaar spelen sinds mijn komst: om te winnen", zegt bondscoach Ricardo Gareca.

Wellicht de 100e cap voor Lloris

De supporters van Frankrijk hopen dat hun sterren na de weinig hoogstaande vertoning tegen Australië ditmaal wel schitteren in Jekaterinburg.

Van de Australiërs werd moeizaam gewonnen na een door de VAR toegekende strafschop en een owngoal. Van een titelkandidaat wordt toch wat meer verwacht.

Als Hugo Lloris in doel staat, mag hij zijn 100e cap vieren. Zes spelers, onder wie bondscoach Didier Deschamps en huidig T3 bij de Rode Duivels, Thierry Henry, slaagden daar al in bij "Les Bleus".

"Voor mij persoonlijk is dat een zeer fraai symbolisch cijfer, maar het is van ondergeschikt belang op dit WK", zegt Lloris. "Tegen Peru telt alleen winnen, zodat we de dynamiek in de ploeg kunnen houden."

Afhankelijk van het resultaat in Denemarken-Australië kunnen de Fransen zich met een overwinning al plaatsen voor de 1/8e finales.