1. 63' - Verv. Marwan Mohsen door Mahmoud Kahraba
    2. 87' - Verv. Matías Vecino door Lucas Torreira
    3. 90+3' - Geel - Sam Morsy
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 15/06/18 - 14:01

Uruguay heeft zich naast Rusland op kop van groep A genesteld. Atletico Madrid-speler Gimenez kopte zijn land in de 89e minuut voorbij Egypte. Mo Salah kwam niet van de bank.

Egypte - Uruguay in een notendop:

• Sleutelmoment:  Egypte lijkt op weg naar een zuurverdiend punt tegen een sterker Uruguay, maar moet zich in de slotminuut alsnog gewonnen geven.
    • Man van de match: Dat Egypte zo lang in de wedstrijd bleef, heeft het vooral te danken aan zijn sterke doelman Al-Shenawi, die Suarez en Cavani van een doelpunt hield.
    • Opvallend: Uruguay verloor zijn vorige zes openingswedstrijden op een WK en maakt nu eindelijk een einde aan die negatieve reeks.

Egypte - Uruguay in 2 minuten

Uruguay sloopt Egyptische muur pas in slotfase

Een gesloten eerste helft leverde pas na twintig minuten de eerste kansjes op voor Uruguay. Een vluchtschot van Cavani werd geblokt, Suarez besloot van dichtbij in het zijnet.

Egypte probeerde te dreigen in de omschakeling, maar zonder sterspeler Mo Salah stelde het aanvallende compartiment weinig voor.  Schuchtere pogingen van Trezeguet en Mohsen vormden geen probleem voor doelman Muslera.

Bij het begin van de tweede helft probeerde Uruguay Egypte in een houdgreep te nemen met een omsingeling van de zestien meter.  De Egyptische verdediging kraakte, maar bleef overeind, mede dankzij een nieuwe misser van Suarez.

Pas in de slotfase begon de offensieve machine van Uruguay op volle toeren te draaien. Na alweer een gemiste kans van Suarez was Cavani er twee keer dicht bij, met een loeier die gepareerd werd door de doelman en een vrije trap tegen de paal.

Egypte leek op weg naar een punt, maar in de slotminuut viel dan toch de verlossende goal voor de Zuid-Amerikanen. Gimenez buffelde een vrije trap onhoudbaar tegen de touwen. Drie punten voor Uruguay, op de valreep.

Bekijk het enige doelpunt uit de match

Reacties: "Salah gespaard met oog op Rusland en Saudi-Arabië"

Oscar Tabarez (bondscoach Uruguay): "We hebben een historische vloek gebroken door onze openingsmatch te winnen. We moeten nu blijven doorgaan. Het is doden of gedood worden."

Hector Cuper (bondscoach Egypte): "Of het anders gelopen was met Salah op het veld? Misschien, maar dat zullen we nooit weten. We hebben hem na de laatste training onderzocht en er was twijfel of hij opnieuw geblesseerd zou raken als hij viel of geraakt werd. We hebben besloten om geen risico te nemen. We willen hem in topvorm hebben voor de matchen tegen Rusland en Saudi-Arabië."

90+6'

Afgelopen! Uruguay verslaat Egypte met 0-1 dankzij een late kopbalgoal van Gimenez.
    90+5'
    In de blessuretijd trekt Egypte nog met de moed der wanhoop naar voren, maar Uruguay is niet meer van plan om dit nog uit handen te geven.
    90+3'
    Egypte
    90+1'
    90+1'

90'

Dan toch raak voor Uruguay

Uruguay doet het dan toch. Gimenez buffelt een vrije trap staalhard tegen de touwen, het staat 0-1. Wat een kopbal! Extase bij Uruguay, de verslagenheid bij Salah en co is groot.
    88'

Cavani tegen de paal

Egypte kruipt door een klein gaatje. Cavani krult een vrije trap fraai voorbij de muur, maar de bal strandt op de paal.
    83'
    83'

Loeier van Cavani

Plots een formidabel vluchtschot van Cavani, maar de parade van doelman Al-Shenawi is minstens even knap. Hij houdt de 0-0 op het bord.
    81'

Nog tien minuten

Met nog tien minuten op de klok begint Egypte steeds meer in zijn kansen te geloven. Mo Salah ziet vanaf de bank hoe Elneny nog eens een kansje afdwingt. Bij Uruguay lijkt het vet van de soep.
    75'
    74'

Weer niets voor Suarez

Het is niet de wedstrijd van Suarez. Nu wil hij doelman Al-Shenawi omspelen en in een leeg doel scoren, maar de keeper ontfutselt hem nog de bal. Het is de derde grote kans die hij de nek omwringt.
    73'
    73'

Vlam van Fathy

Doelman Muslera van Uruguay wordt zowaar nog eens aan het werk gezet. Hij moet zich strekken bij een stevig afstandsschot van Fathy.
    72'
    69'
    Nog eens een halve kans voor Uruguay als Egypte een hoekschop niet goed weggewerkt krijgt. Cavani trapt in de draai tegen de arm van ploegmaat Caceres aan.