1. 61' - Doelpunt - Blaise Matuidi (0 - 3)
UEFA Champions League - speeldag 2 - 11/04/18 - 20:45
61'
Blaise Matuidi
0 - 3
61'

Real Madrid heeft zich met bijzonder veel moeite geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Real was na de 0-3 uit de heenmatch zo goed als zegezeker, maar Juventus leek zowaar verlengingen af te dwingen. Tot de bal in de toegevoegde tijd op de stip ging. Een woeste Juve-doelman Buffon verliet Europa met een rode kaart, Ronaldo verloste Real.

Real Madrid - Juventus in een notendop

• Sleutelmoment: Real krijgt een penalty in de 93e minuut. Iedereen bij Juventus is razend, maar de beslissing van ref Oliver is gewoon terecht.
  • Man van de match: Buffon is held en antiheld. Hij speelde een topmatch, maar laat zich bij de penalty helemaal gaan en krijgt rood voor protest.
  • Statistiek: Real is de eerste club in de geschiedenis die 8 keer op rij de halve finales van de Champions League bereikt.

Vroege goal breekt de match open

Na de 0-3 in Turijn leek de terugmatch overbodig, maar Italiaanse mirakels bestaan. Dat bewees Roma dinsdag. Na een minuut en twintig seconden was er ook in Madrid een echte match. Meer zelfs, de eerste helft werd een spektakelstuk.

De match was net begonnen toen Khedira bij een snelle tegenaanval met veel gevoel de bal naar Mandzukic voorzette. De Kroaat kopte simpel de 0-1 binnen. De jonge Real-defensie, zonder Ramos en met Champions League-debutant Vallejo, wankelde 10 minuten. Higuain vergat 0-2 te maken.

Daarna herstelde de thuisploeg het evenwicht. Aan beide zijden leek elke aanval wel een kans op te leveren. De beste voor Juve werd door Navas gestopt. Bale miste tot twee keer toe en een goal van Isco werd voor twijfelachtig buitenspel afgekeurd.

Bij Real was geen sprake van onderschatting van de tegenstander. Real nam de controle en bleef een goal zoeken, maar Juventus was veel efficiënter. Na een knappe aanval kopte Mandzukic 8 minuten voor de rust opnieuw binnen aan de tweede paal. De thuisploeg ging met een ongemakkelijk gevoel rusten.

Penalty en rood in de 97e minuut

Zinedine Zidane besefte dat Real een goal nodig had en verraste met twee gewaagde wissels bij de rust. Een zwakke Bale en stofzuiger Casemiro bleven in de kleedkamer. Asensio en Vazquez kwamen in de plaats.

Real bleef komen, maar botste op de secure Italiaanse defensie. Elk gaatje dat er toch viel, werd gedicht door doelman Buffon, die een sterke match speelde. Vooral de manier waarop hij een afgeweken schot van Isco uit doel hield zal blijven hangen.

Juventus kwam nog zelden voor Real-doelman Navas, maar uitgerekend de Costa Ricaan deelde een enorm cadeau uit. Hij liet een voorzet van Costa onbegrijpelijk uit zijn handen glippen. Matuidi kon van dichtbij de 0-3 maken.

In een adembenemend slot miste Varane een enorme kans en maakte Juventus zich klaar voor verlengingen. Tot Vazquez in de rug werd geduwd door Benatia in de 93e minuut. Een logische beslissing, maar Buffon ontplofte van woede. Ronaldo bleef kalm en lanceerde een raket in de rechterbovenhoek: 1-3.

Ronaldo: "Begrijp niet waarom Juve zo protesteerde over de penalty"

• Cristiano Ronaldo: "We hebben enorm afgezien in deze match. We moeten hier de les uit trekken dat in voetbal niets gratis komt. Je moet altijd vechten. We hadden meer kunnen scoren, maar Buffon en zijn ploegmaats hebben heel goed gespeeld. Ik begrijp wel niet waarom de spelers van Juventus zo protesteerden over de penalty. Als de verdediger niet tussenkomt, kan Vazquez scoren en hij werd langs achter geduwd. Benatia en de anderen duwden de hele match. Dat is hun manier van voetballen. Real staat in de halve finales en daar zijn we heel blij mee."