Jupiler Pro League - speeldag 8 - 10/05/18 - 20:30
66'
Mbwana Samatta
66'
1 - 1

Genk en Gent hebben in hun onderlinge confrontatie niet kunnen verbergen dat het vertrouwen ver te zoeken is. AA Gent, dat de match met 9 afsloot, was nog het meest blij met een punt. Door de nederlaag van Charleroi blijft de strijd om de 4e plaats wel spannend tot het einde.

RC Genk-AA Gent in een notendop

• Sleutelmoment: Net na de rust grijpt Clement in met twee wissels. Een van de invallers, Samatta, scoort 10 minuten later de gelijkmaker.
  • Man van de match: Lovre Kalinic heeft Gent al heel wat punten bezorgd dit seizoen en dat was vandaag ook het geval. Hij bleef als enige Gentenaar overeind in de tweede helft.
  • Opvallend: Lawrence Visser fluit na exact 5 minuten extra tijd af, ondanks een rode kaart met oponthoud van Dejaegere en een gele kaart voor tijdrekken voor Kalinic. Onbegrijpelijk.

Genk krijgt de bal, Gent opent de score

Genk wou voor eigen volk maar wat graag de 5-0-nederlaag tegen Standard doorspoelen en trok met veel enthousiasme ten aanval. Trossard bood zichzelf vroeg een goeie kans aan na een schijnbeweging, maar zijn schot werd afgeblokt.

De bezoekers loerden op de tegenaanval en dat loonde in de 15e minuut. Colley stond te slapen, Tsjakvetadze ging met de bal aan de haal en bediende Kubo. De Japanner trapte de 0-1 op het scorebord.

Genk moest zich even herstellen van die klap. De organisatie van Gent stond op punt en dat leidde tot frustraties bij de thuisploeg. Zo deelde Pozuelo bij een opstootje een slag uit aan Verstraete, maar Visser loste het op zonder een kaart.

Lachwekkende schwalbe van Birger Verstraete

Gent eindigt met 9 man en puntje na veldslag

Philippe Clement wachtte na de rust nog 10 minuten om in te grijpen met twee wissels, maar die wissels pakten goed uit. Toen Kalu na verzorging nog niet mocht invallen van Visser schoot Mata op de paal. Samatta stond op de juiste plaats om de rebound in doel te schieten.

De gelijkmaker gaf Genk vleugels en Gent was even van slag. De bezoekers hadden heel veel fouten nodig om Genk op afstand te houden en gebruikten alle middelen om tijd te rekken.

Genk duwde het gaspedaal nog een keer in, maar Kalinic stond pal en had ook even het geluk aan zijn zijde. Gent verloor nog Rosted en Dejaeghere met hun tweede gele kaart. Veel werd er niet meer gevoetbald en zo hield Gent stand.

Woeste Karelis op de bank krijgt tip van Dewaest: "Ze filmen hier wel hé"

Clement: "Gent had alle truken van de foor nodig"

Philippe Clement was woedend na het laatste fluitsignaal. "Er is gewoon veel te weinig tijd bijgekomen", reageert de coach van Genk. "En dan was er nog die late gele kaart voor Kalinic, die al na 10 minuten tijd aan het winnen was. Dat is eigenlijk lachwekkend."

"Ik denk dat een scheidsrechter het meer in handen moet nemen. Als je ziet dat een ploeg alleen wil afbreken door te blijven liggen, voor de bal te blijven staan, een keeper die tijd wint... Dan moet je vroeger geel geven, om een signaal te geven."

"Gent heeft na de rust alle "truken van de foor" moeten gebruiken om in de wedstrijd te blijven. Er stond maar 1 ploeg op het veld die voor de zege ging, maar het was voor ons een net-niet-verhaal en een sterke Kalinic."

Vanderhaeghe: "Afbraakvoetbal? Dat vind ik beetje overdreven"

Yves Vanderhaeghe benadrukte vooral de vechtlust van zijn spelers. "Het was een felbevochten puntje, dat doet deugd", zegt de coach van Gent. "We staan ook weer op de vierde plaats."

"We hebben ervoor moeten vechten en dat is wel het juiste woord, want het was toch een veldslag. Enkele jongens zijn uitgevallen met blessures en we kregen ook te veel kaarten. Het was een faire match en toch krijgen wij twee rode kaarten, wat ik toch overdreven vind."

"Dat Clement vond dat we afbraakvoetbal speelden? Ik vind dat hij een beetje overdrijft. Het is niet zo dat we voortdurend de ballen in de tribune getrapt hebben."

Gent nam deze week afscheid van T3 Bernd Thijs, was hij dan een stoorzender? "Nee, helemaal niet. Ik ga daar niet veel op zeggen, dat is een interne aangelegenheid. Het is niet aan mij om daarover iets naar buiten te brengen."