6. 84' - Doelpunt - Edmilson Junior (1 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 1 - 30/03/18 - 20:31
84'
Edmilson Junior
84'
1 - 0

Standard heeft Play-off I geopend met een overwinning. Het moest 90 minuten zwoegen tegen een stug Charleroi, maar een flits van Edmilson volstond voor de thuisploeg. Charleroi blijft nu al negen wedstrijden op rij wachten op een overwinning.

Standard - Charleroi in een notendop

• Sleutelmoment: Bij gebrek aan kansen kan enkel het doelpunt aanspraak maken op de nominatie. Een klasseflits van Edmilson besliste de wedstrijd.
  • Man van de match: Standard had een individuele actie nodig voor de zege en kon rekenen op Junior Edmilson.
  • Opvallend: Na twee nederlagen en zes puntendelingen in de reguliere competitie kan Charleroi ook in Play-off I niet aanknopen met de overwinning.

Tegenvallende eerste helft zit helemaal op slot

Bekerwinnaar Standard is op dreef, bij Charleroi zit de mot er wat in in 2018. Althans, zo was het toch op het einde van de reguliere competitie, maar klopten die verhoudingen nog in Play-off I?

Charleroi wou in elk geval bewijzen van niet. Het nestelde zich maar al te graag in de rol van underdog en koos voor countervoetbal met een vijfmansdefensie. De tactiek van Mazzu leverde bijna meteen op: Bedia knalde via Laifis naast.

Standard, nochtans met voldoende creativiteit tussen de lijnen, leek niet meteen een antwoord te hebben op de aanpak van Charleroi. De wedstrijd zat volledig op slot, de thuisploeg kreeg voor de rust geen bal tussen de palen. Ook technische hoogstandjes van Edmilson en Carcela leverden niets op.

Edmilson raakt niet door, maar wel over de muur

Het was hopen op beterschap na de pauze. De start van de tweede helft leek veelbelovend met een vurige start van Standard: Emond poeierde tegen 144 km/u op Mandanda. Maar Charleroi kon het brandje snel blussen en herstelde het evenwicht.

Charleroi kon na geblunder van Standard zelfs zijn geliefkoosde countervoetbal spelen, maar Ilaimaharitra verkwanselde de kans met een zwakke voorzet. Toch wakkerde het het vertrouwen van de bezoekers aan, zeker met invaller Benavente in de ploeg.

Standard leek zich 90 minuten te pletter te lopen op de defensieve vestiging van Charleroi, tot Edmsilon plots de oplossing vond: als je niet door de muur raakt, moet je erover raken. Met een heerlijk afstandsschot kon hij Mandanda dan toch verschalken.

Een prachtig doelpunt besliste het tegenvallende eerste hoofdstuk van Play-off I. Standard springt met de drie punten wel meteen naast AA Gent. Charleroi gokte op één punt, maar blijft met lege handen achter.

Sa Pinto grapt: "Hier trainen we elke dag op"

"Klasseflits? We hebben er elke dag op getraind", vertelt Sa Pinto over het doelpunt van Edmilson. "Nee, mopje. Hij werkt het knap af."

"Volgens mij kunnen we vroeger scoren, maar het was een moeilijke match. Charleroi vecht ervoor en dan maken de details het verschil. We creëerden meer, domineerden meer en worden beloond met de overwinning."

En dan toch nog eens over Preud'homme, die lonkt naar de job van Sa Pinto: "Ik heb nog een contract voor een jaar, dus ik blijf hier ook", is de coach duidelijk.

Mazzu: "Een ontgoocheling"

Felice Mazzu opende Play-off I niet zoals gehoopt. "Ik ben ontgoocheld, zeker omdat de spelers sterk georganiseerd stonden en spirit toonden. We hebben een moeilijke periode achter de rug en mogen nu fier zijn op het geleverde spel."

"Het was een heel gesloten wedstrijden. Mijn vijfmansdefensie? We zullen zien of we dit systeem vasthouden. Ik vond het goed om iets nieuws te proberen en we zullen het nu analyseren."

"We moeten nu voortbouwen op deze basis. Hopelijk kunnen we dezelfde mentaliteit tonen tegen Anderlecht. Dan moeten we het blok hoger zetten, meer ballen veroveren en meer kansen afdwingen."