1 - 2
78'
1 - 3
78'
Standard werpt zich op als dé grote uitdager van Club Brugge in de laatste rechte lijn van het kampioenschap. Anderlecht was dominant in eigen huis, maar Standard was doeltreffend en scoorde onder meer 2 keer op de counter met Edmilson.

Anderlecht - Standard in een notendop

• Sleutelmoment: Anderlecht mist in de eerste helft kans na kans. Net na de rust toont Standard aan paars-wit wat efficiëntie is.
  • Man van de Match: Edmilson was de belichaming van de efficiëntie van Standard: hij scoorde twee keer en gaf een assist.
  • Opvallend: Hein Vanhaezebrouck kon dit seizoen niet winnen van Ricardo Sa Pinto: 2 nederlagen en 1 draw in de competitie en de uitschakeling in de beker.

Alleen efficiëntie ontbreekt bij Anderlecht

Anderlecht was 45 minuten heer en meester. Snelle kopkansen voor Morioka en Sa op corners waren geen probleem voor doelman Ochoa. Daarna volgden drie enorme kansen, maar veelzeggend was dat de doelman van Standard nooit tussen moest komen.

Saief trapte eerst vrijstaand vanuit een scherpe hoek wild over doel. Markovic vergat de kers op de taart te zetten van een prinsheerlijke actie. Een balletje tussen de benen van Luyindama eindigde met een schot richting de spionkop.

En ook de derde keer was nog niet de goede. Teodorczyk zette verrassend voor en niemand had Morioka in het oog gehouden. De Japanner kreeg de beste kans van allemaal ook niet tussen de palen.

Bij topmatchen horen tegenwoordig discutabele VAR-momenten. Het was nu niet anders. De jonge debutant Selahi beukte Morioka in de lucht staalhard in de rug. Een duidelijke strafschop, maar noch Vertenten, noch de VAR greep in. Standard zette daar geen enkele grote kans tegenover.

Standard zet de match helemaal op zijn kop in tweede helft

Drie minuten ver in de tweede helft veranderde alles. Na een corner voor Anderlecht lanceerde Carcela zijn maatje Edmilson. Najar kwam slecht tussen en de weg lag open voor een run van 80 meter. De bekroning was de 0-1.

Opeens ging het snel. Sa liet zich drie minuten later aftroeven door Emond bij een voorzet van Edmilson. Voor Anderlecht het goed en wel besefte, stond een uiterst efficiënt Standard 0-2 voor. En bijna stond het 0-3, maar Emond schoot rakelings over.

Anderlecht was van slag, maar herstelde zich langzaam tegen een Standard dat inzakte. In een warrige fase schoot Gerkens via Teodorczyk en Fai de aansluitingstreffer binnen.

De spanning keerde terug, maar daar had uitblinker Edmilson geen zin in. Hij neep de thuisploeg helemaal dood met een counter, die opnieuw vanop eigen helft begon. Opnieuw was de tussenkomst van Najar pijnlijk om zien. Emond trapte de 1-4 zelfs nog op de dwarslat.