Nmecha bracht Anderlecht op voorsprong.

Anderlecht bibbert tegen Cercle Brugge en staat zonder glans in de halve finales

wo 3 maart 2021 22:36
  1. 13' - Doelpunt - Lukas Nmecha (1 - 0)
  1. 63' - Verv. Franck Kanouté door Dino Hotic
  2. 63' - Verv. Alexander Corryn door Giulian Biancone
  3. 63' - Verv. Charles Vanhoutte door Olivier Deman
  4. 78' - Verv. Anthony Musaba door Ike Ugbo
  5. 87' - Geel - Timon Wellenreuther
Croky Cup - speeldag 1 - 03/03/21 - 20:45
13'
Lukas Nmecha
13'
1 - 0

Met de nodige moeite heeft Anderlecht zich bij de laatste 4 in de Croky Cup geschaard. Paars-wit had geen centimeter overschot tegen Cercle Brugge, dat zelfs met een B-ploeg de nodige kansen verzamelde. Een snel doelpunt van Nmecha en een sterke Wellenreuther beslisten de kwartfinale: 1-0.

Bekijk het enige doelpunt uit de match:

Anderlecht - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Na een kwartier voetballen stuurt Sambi Lokonga aanvaller Nmecha geweldig de diepte in. Bruzzese komt net te laat en de 1-0 staat op het scorebord. Cercle doet er nadien nog alles aan, maar komt niet meer op gelijke hoogte.

• Man van de match: Lukas Nmecha maakte het beslissende doelpunt, maar Timon Wellenreuther keepte geweldig en is de man van deze wedstrijd. Hij hield onder meer Denkey en invaller Ugbo met enkele uitstekende reflexen van de gelijkmaker.

• Opvallend: Cercle Brugge wil zo snel mogelijk zeker zijn van een langer verblijf in de Jupiler Pro League en is niet echt bezig met de Croky Cup. Coach Vanderhaeghe wisselde liefst 9 keer in vergelijking met de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Waasland-Beveren. Toch hadden de Bruggelingen op basis van de tweede helft recht op meer dan een 1-0-nederlaag.

Nmecha bekroont goede start van Anderlecht

Anderlecht had al voor de aftrap tegen Cercle goed nieuws te melden. Elias Cobbaut maakte na een afwezigheid van een half jaar zijn rentree in de basis en ook Yari Verschaeren keerde terug in de selectie.

Het was ook paars-wit dat net wat beter aan de partij begon zonder grote kansen te creëren. De eerste was wel meteen raak: Nmecha werkte af na een heel fraaie assist van Sambi Lokonga.

Cercle kwam wel bijna meteen op gelijke hoogte. Denkey mocht ver oprukken met de bal aan de voet, maar zag Wellenreuther nog uitpakken met een prima parade. Dat zou ook in de tweede helft nog een paar keer het geval zijn.

In de minuten voor de pauze monopoliseerde de thuisploeg de bal, maar er viel geen enkele kans te noteren. Corryn kwam wel nog goed weg met een gele kaart na een erg forse ingreep op Diaby.

Bibberen en beven voor Anderlecht, Cercle laat het liggen

Na de pauze toonde Cercle een compleet ander gelaat. Al in de openingsminuut kreeg Denkey net wat te veel ruimte, maar zijn schot verdween in de armen van een alerte Wellenreuther.

Enkele momenten later hingen de bordjes bijna weer in evenwicht. Decostere bracht de bal perfect voor doel, maar Denkey kopte tegen de paal. Ook Musaba kwam dicht bij de gelijkmaker met een hard schot recht op Wellenreuther.

Vanaf dan zou de Duitse doelman de show helemaal stelen. Eerst pakte hij uit met een geweldige reflex op een kopbal van Ugbo en enkele momenten later bokste hij een poging van Denkey weg onder de lat.

Dichter kwam Cercle nadien niet meer. Anderlecht staat zo na een felbevochten wedstrijd in de halve finales van de Croky Cup.

Anderlecht kon rekenen op een goede Wellenreuther, al liep het in het begin bijna mis

Kompany: "Het ontbrak aan scherpte, maar resultaat is belangrijkste"

• Elias Cobbaut (Anderlecht): "Het voelt heel goed om terug te zijn na een afwezigheid van 6 maanden. In stilte heb ik hard gewerkt om er nu weer te staan en dat is ook gelukt. Ik denk dat ik de ploeg goed heb kunnen helpen vandaag. We zijn er nog niet want we staan pas in de halve finales, maar we zijn op de goede weg."

• Vincent Kompany (coach Anderlecht): "Het was een wedstrijd waarin beide ploegen zich hebben laten zien. Sommige momenten waren wij de betere ploeg en op andere momenten had Cercle het beste van het spel. Ik had het gevoel dat de scherpte bij ons toch wel wat ontbrak. Op het einde werd het lastig en moest het echt op karakter gebeuren. In elk geval zijn we door en dat is gewoon het belangrijkste. Wellenreuther speelde een uitstekende wedstrijd. Foutjes worden bij hem altijd uitvergroot, maar vandaag mogen we hem bedanken."

• Yves Vanderhaeghe (coach Cercle Brugge): "Op basis van de tweede helft verdienden we echt veel meer vandaag. We hadden genoeg kansen om minstens gelijk te spelen. We vonden een hele sterke Wellenreuther op onze weg en het ontbrak ons ook aan tikje geluk. In de eerste helft toonden we te veel respect voor Anderlecht waardoor we achteruit begonnen te lopen. Het tegendoelpunt geven we uiteindelijk ook te makkelijk weg. Zonder goed te spelen was dat ook een van de weinige kansen voor Anderlecht. In de tweede helft geloofden we terug in onze kansen en zat de schwung er wel in. Dat was het Cercle dat ik eigenlijk de volledige wedstrijd had willen zien. "

Kompany: "De match tegen Standard heeft ons veel energie gekost"

Verslag in Het Journaal:

22:35

Einde wedstrijd

Het zit erop! Anderlecht blijft op koers voor bekerwinst na een felbevochten 1-0-zege tegen een moedig Cercle Brugge. Nmecha maakte na 15 minuten voetballen het enige doelpunt van de partij en mocht nadien vooral doelman Wellenreuther danken die uitpakte met enkele uitstekende reddingen op pogingen van onder meer Denkey en Ugbo.

90+2'

Van der Bruggen krijgt even wat ruimte aan de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot gaat ver naast. De halve finales komen heel dicht voor Anderlecht.

90+1'

90'

Het is pompen of verzuipen voor Anderlecht dat de bal niet meer in de ploeg kan houden. Zitten er nog verlengingen in voor Cercle?

89'

Blessure

Dauda krijgt de elleboog van Bates vol in het aangezicht. De invaller moet hier toch even van bekomen.

88'

Daar is Wellenreuther weer!

Timon Wellenreuther heeft veel werk in deze tweede helft. Denkey neemt een bal goed aan en trapt weer goed op doel, maar opnieuw staat de Duitse doelman van Anderlecht paraat met een fraaie parade.

87'
86'

De seconden tikken weg en dat is in het nadeel van Cercle Brugge. De bezoekers doen er wel alles aan om nog op gelijke hoogte te komen.

84'

Verschaeren heeft geluk

Bijna maakt Yari Verschaeren een doelpunt bij zijn rentree, maar wel in het verkeerde doel. Hij kopt een vrijschop van Hotic enkele centimeters naast de paal in hoekschop.

82'

Murillo probeert Verschaeren te bereiken, maar zijn pass is niet goed. De nauwkeurigheid is verdwenen bij Anderlecht dat heel blij zal zijn als het deze 1-0 over de streep kan trekken.

80'

Uitstekende redding Wellenreuther

Cercle heeft al enkele stevige kansen laten liggen vanavond en dat is ook nu weer het geval. Decostere slingert de bal perfect tot bij Ugbo die gelijk lijkt te maken, maar Wellenreuther pakt uit met een prima redding. De Duitse doelman begon wat stuntelig aan de wedstrijd, maar heeft zich geweldig herpakt.

78'
77'

Bij Cercle gooit Yves Vanderhaeghe er met Ike Ugbo nog een frisse offensieve pion bij. Anthony Musaba, die een vrij anonieme partij speelde, gaat naar de kant.

73'

Terugkeer Yari Verschaeren

Na de terugkeer van Elias Cobbaut viert ook Yari Verschaeren vanavond zijn rentree. De getalenteerde aanvallende middenvelder mag de voorlopige matchwinnaar Lukas Nmecha gaan aflossen.

71'

De wedstrijd gaat in de tweede helft best leuk op en neer. Cercle doet er alles aan om weer op gelijke hoogte te komen, maar heeft het moeilijk om in de buurt van Wellenreuther te komen.