Gent start met een nederlaag aan de Europa League-campagne.

1. 31' - Doelpunt - Abdulla Yusuf Helal (1 - 0)
UEFA Europa League - speeldag 1 - 22/10/20 - 21:00
31'
Abdulla Yusuf Helal
31'
1 - 0

Na de competitiestart heeft AA Gent nu ook zijn start in de Europa League gemist. Op bezoek bij Slovan Liberec leed het een 1-0-nederlaag. Gent had nochtans overwicht, maar morste met de kansen. "Ik twijfel er niet aan dat we hieruit komen", zegt trainer Wim De Decker.

Slovan Liberec - AA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Op het halfuur betaalt Gent een zware prijs voor een opeenstapeling van defensieve fouten. Ngadeu mist zijn interceptie op een pass naar Mosquera, Nurio kopt diens voorzet pal in de voeten van Koscelnik en Yusuf mag zomaar ongedekt de score openen.
  • Man van de match: Abdulla Yusuf Helal zorgde voor het beslissende moment van de wedstrijd. Een eerste foutje van Ngadeu liet hij nog onbestraft, maar toen ze achteraan bij Gent nóg eens in de fout gingen buitte de spits het wel uit. Hij bezorgde Liberec zo onverhoopt 3 punten.
  • Opvallend: Vorig seizoen werd AA Gent ongeslagen groepswinnaar in de Europa League, dat vlekkeloze bilan mag het dit seizoen al na 1 speeldag vergeten. Gent speelde dit seizoen al 13 officiële wedstrijden, maar liefst 9 daarvan gingen verloren.

Verslag van Slovan Liberec - Gent (1-0)

Liberec straft defensieve fouten bij Gent genadeloos af

AA Gent moest zich herpakken na de competitienederlaag tegen Cercle Brugge en begon goed aan de wedstrijd tegen Liberec. Na nog geen 10 minuten kwam Bukari op aangeven van Jaremtsjoek al dicht bij de 0-1, maar Nguyen stak daar met een knappe redding een stokje voor.

Pech dus voor Gent en dat werd helaas voor de bezoekers toch een beetje de rode draad in de eerste helft. Want amper 2 minuten na de kans voor Bukari liet ook Jaremtsjoek een grote mogelijkheid onbenut. Gelanceerd door Ngadeu kwam hij alleen voor Nguyen, maar zijn stiftbal ging over doel.

Gent werd dan wat slordiger. Mosquera kon profiteren van balverlies van Ngadeu en Beran schotelde Yusuf een uitgelezen kans op de 1-0 voor. Marreh kon zijn schot nog ternauwernood afblokken. Aan de overkant zorgde Koscelnik dan weer bijna voor een owngoal, de paal voorkwam de 0-1.

Op het halfuur betaalde Gent een zware prijs voor een opeenstapeling van defensieve fouten. Ngadeu miste zijn interceptie op de pass naar Mosquera, Nurio kopte diens voorzet pal in de voeten van Koscelnik en die kon de compleet ongedekte Yusuf de 1-0 voorschotelen. Ondanks de dominantie én de kansen schoot Gent zo opnieuw in eigen voet.

Gent komt op het halfuur op achterstand tegen Slovan Liberec: 1-0

Gent kan overwicht niet omzetten in goals

Ook in de tweede helft ontbrak het een dominant Gent aan efficiëntie. Kleindeinst kreeg tot 2 keer toe een mooie kans aangeboden door Bukari, maar hij wrong ze evenveel keer de nek om.

De bezoekers drongen Liberec met powerplay achteruit, maar ze konden hun overwicht niet omzetten in goals. Een schot van Jaremtsjoek werd afgeblokt, Nurio besloot dan weer nipt over doel.

Het bescheiden Liberec kwam er amper aan te pas, maar ook nauwelijks in de problemen. Een kwartier voor het einde prikte de thuisploeg zelfs nog gevaarlijk tegen op een vrije trap van Mosquera.

Bij Gent gooiden ze nog Depoitre en Niangbo in de strijd en dat leverde bijna nog wat op. Nguyen had een prima redding nodig op een kopbal van Depoitre. Ook Niangbo kreeg na een heerlijke pass van Kums nog een uitgelezen kans, maar een slechte balaanname gooide roet in het eten.

De Decker: "Verbluffende statistieken, maar we gaan hier weg met 0 punten"

Kums: "Op dit moment gaan de ballen er gewoon niet in"

Roef: "Heel moeilijk om uit te leggen hoe we hier kunnen verliezen"

"We zitten in periode waarin elk foutje afgestraft wordt"

• Davy Roef (AA Gent): “Dit is heel moeilijk uit te leggen. We hebben veel kansen gecreëerd, maar we hadden het geluk niet dat er ook ééntje binnen ging. Dit is heel spijtig, dit is een heel grote teleurstelling. Het kleinste foutje dat we maken wordt tegenwoordig afgestraft. We zitten al een hele tijd in de hoek waar de klappen vallen. Het wordt tijd dat we daaruit geraken. Maandag hebben we weer een nieuwe wedstrijd en dan moeten we er weer met volle moed tegenaan gaan. Het geluk zal wel eens aan onze kant staan. We hadden minstens 4 op 6 willen halen tegen Liberec, maar er zijn nog 15 punten te verdienen. We moeten het nu wedstrijd per wedstrijd bekijken.”
  • Sven Kums (AA Gent): “We hadden de wedstrijd onder controle, met veel druk naar voren en Liberec kon enkel de lange bal spelen. Dan moet je achteraan altijd geconcentreerd zijn en dat was vandaag een paar keer niet het geval. Daar hebben zij van geprofiteerd. Anderzijds hadden wij ook genoeg kansen om op voorsprong te komen. Maar op dit moment gaan de ballen moeilijk binnen. 9 van de 13 wedstrijden verliezen is onwaarschijnlijk. Er waren wedstrijden bij die je niet moet verliezen, zoals vandaag. Het moet snel keren, want dit is veel te veel voor een ploeg die hoog wil meedraaien.”
  • Wim De Decker (trainer AA Gent): “75 procent balbezit en toch verliezen, dat is ook voor mij een raadsel. Ik wil ook het aantal doelkansen en corners wel eens zien. Dat zullen verbluffende statistieken zijn. Maar het eindresultaat staat er wel en we gaan hier weg met 0 punten. Dit is heel zuur. Er valt niks aan te merken op de mentaliteit van de jongens of de wil om er iets van te maken. We zitten nu in een periode waarin elk klein foutje afgestraft wordt. We creëren daar tegenover heel veel kansen, maar de bal gaat net niet binnen. Dat is doodjammer. Op het doelpunt na heb ik achteraan weinig tot geen foutjes gezien. Ik heb heel veel goede zaken van mijn verdediging gezien. Net daarom is het jammer dat we weer die goal slikken. Maar het ligt niet alleen daaraan. Met zoveel kansen moet je ook enkele keren scoren. Daar schort het op dit moment toch ook aan. Maar met deze mentaliteit twijfel ik er niet aan dat we hieruit komen."

90+4'

Na de competitiestart heeft AA Gent nu ook zijn start in Europa gemist. Op bezoek bij Slovan Liberec lijdt het een 1-0-nederlaag.

90+1'

4 minuten extra

Gent krijgt nog 4 minuten om een pijnlijke nederlaag te vermijden.

88'
87'

Hanche-Olsen loopt nog tegen een gele kaart aan. De klok tikt nu ongenadig in het nadeel van Gent.

86'

Niangbo verknoeit mooie kans

Kums demonstreert nog eens zijn vista met een heerlijke pass op Niangbo. Maar die mist zijn controle in de zestien en zo kan Nguyen hem de bal ontfutelen. Hier was alweer meer mee te doen.

85'

Voor Liberec is het nu overleven. Gent drukt de thuisploeg nu doorlopend achteruit. Vindt nog een gaatje?

81'

Weer een hoekschop voor Gent en weer kan Depoitre koppen. Dit keer is het een pak minder gevaarlijk, Nguyen kan de bal simpel plukken.

80'

Depoitre is dicht bij de gelijkmaker

79'

Depoitre niet voorbij Nguyen!

Eindelijk nog eens een kans voor Gent! Depoitre kan koppen op een hoekschop voor de bezoekers, maar Nguyen zit er goed bij. Het levert Gent wel een nieuwe hoekschop op. Een nieuwe kans komt daar evenwel niet meer uit.

77'

Ook bij Liberec gooien ze nog een frisse kracht in de strijd. Hromada ruimt plaats voor Chalus.

76'

De Decker grijpt in met een dubbele wissel. Kleindienst en Botaka worden naar de kant gehaald, het is aan Depoitre en Niangbo om Gent een nieuw elan te geven.

75'

Liberec komt nog eens bijzonder gevaarlijk voor de dag op een vrije trap. De knal van Mosquera gaat rakelings naast.

74'

Kums levert de bal zomaar in bij Matoesek. Toch iets te veel slordigheden nu bij Gent. De tijd begint stilaan te dringen. We gaan het slotkwartier in.

73'
72'

Ook Hoffenheim op voorsprong

In de andere poulewedstrijd staat het ook 1-0. Hoffenheim is daar enkele minuten geleden op voorsprong gekomen tegen Rode Ster Belgrado dankzij Baumgartner. De thuisploegen doen het dus voorlopig in Groep L.