Pizzi
77'
Pizzi
3 - 0

Standard heeft ook zijn 2e Europa League-duel verloren. Na de 0-2 tegen Rangers slikte het vanavond bij Benfica 3 goals na de rust. 2 keer ging de bal op de stip. Voor het eerst in maanden mocht er publiek naar het stadion komen in Portugal: 5.000 fans zagen Jan Vertonghen en co vlot een 7e keer op een rij winnen. Standard zit nu aan 3 nederlagen naeen.

Benfica - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: Op het uur komt Standard plots dicht bij de 1-1 op een hoekschop. Vlachodimos houdt Vanheusden van de gelijkmaker en enkele minuten later gaat de bal er aan de overkant wél in. Een tweede penaltytreffer voor Benfica telt de bezoekers definitief uit.
  • Man van de match: Net als vorige week tegen Lech Poznan pikte Pizzi zijn penaltydoelpuntje mee en vanavond deed hij daar nog een lucky goal bovenop. Een schoonheidsprijs verdient het misschien niet, maar met zijn 2 treffers was hij wel bepalend voor de ruime overwinning van Benfica.
  • Opvallend: Het Estadio da Luz blijft een oninneembare vesting in de Europa League. Van de 23 wedstrijden die Benfica er speelde, won het er 19 en speelde het 4 keer gelijk. Het blijft wachten op de eerste ploeg die Benfica op eigen veld kan verslaan in de Europa League.

Bekijk het verslag:

Benfica kan overwicht nauwelijks vertalen in kansen

Benfica verkeerde in bloedvorm met 15 op 15 in eigen land en liet dat ook vanaf de aftrap zien. De studieronde werd overgeslagen en de Portugese topclub greep Standard meteen bij de keel. De bezoekers zagen af onder het hoge tempo en raakten niet over de middellijn.

Veel doelrijpe kansen leverde de blitzstart van Benfica uiteindelijk niet op. Bodart moest op het kwartier wel zijn kunnen tonen op een gevaarlijk afstandsschot van Everton. Niet veel later kwam Benfica pas echt dicht bij de 1-0. Tavares zette Fai en Vanheusden vlotjes in wind, maar Nunez kon net niet bij zijn strakke voorzet.

Pas kort voor de rust snuffelde de thuisploeg nog eens aan de openingstreffer. Bodart bokste een voorzet weg in de voeten van Pizzi. Vanuit het halve maantje pakte die uit met een volley, maar zijn schot ging over het lege doel.

Penalty’s helpen Benfica aan ruime zege

Ondanks het overwicht bleven de kansen dus beperkt voor Benfica, maar kort na de rust kwam de thuisploeg dan toch op voorsprong. Bokadi tikte Waldschmidt aan in de zestien en de bal ging op de stip. Pizzi faalde niet en schonk Benfica zo een perfecte start van de tweede helft.

Op het uur kwam Standard plots dicht bij de 1-1. Een hoekschop landde aan de tweede paal bij Vanheusden, maar zijn schot werd nog gepareerd door Vlachodimos. Even later ging de bal nog maar eens op de stip voor Benfica, dit keer na een licht contact tussen Fai en Tavares. Waldschmidt joeg de 2-0 hoog in doel.

Een kwartier voor het einde mocht Standard de boeken definitief dicht doen. Pizzi besliste de wedstrijd met zijn tweede van de avond. Met wat geluk, want zijn schot week nog af op Bokadi en liet Bodart zo kansloos achter.

In de slotfase had ook Standard nog een penalty verdiend na een duidelijke overtreding van Gonçalves op Gavory, maar scheidsrechter Letexier legde de bal net buiten de zestien. Veel zou het niet uitgemaakt hebben, want Benfica was duidelijk een maatje te groot.

Bekijk hier de goals:

Vertonghen: "Heb ze gewaarschuwd dat Standard toch een goeie ploeg was"

Montanier: "De 2 strafschoppen zijn 2 fouten van de scheidsrechter"

Amallah: "Die 2 strafschoppen hebben ons uit de match gehaald"

Vertonghen: “We kunnen een doel maken van de Europa League”

Geen tegendoelpunt en een vlotte zege, geen reden tot klagen voor Jan Vertonghen. "We zijn heel professioneel en agressief begonnen aan de wedstrijd. Ik had ze vooraf gewaarschuwd dat Standard gewoon een goede ploeg was en dat we deze match serieus moesten nemen. Dat hebben we ook gedaan", zei de Rode Duivel.

"Het was een hele goede eerste helft, met veel kansen maar geen goal. In de tweede helft kwam er meer ruimte na die vroege penalty. Standard werd dan ook wat moe. Wij werden wat slordiger, maar uiteindelijk was het een goede wedstrijd van ons."

Na 11 jaar als vaste klant in de Champions League kon Benfica zich dit seizoen niet plaatsen voor het kampioenenbal, uitgerekend nu Vertonghen neerstreek in Lissabon. In de derde kwalificatieronde bleek PAOK Saloniki te sterk.

“Dat was dan ook nog eens een match waarin ik mezelf wat mocht aanrekenen. Het duurde wel even om dat te verwerken. Maar gelukkig volgden de wedstrijden zich snel op. Sindsdien hebben we ook alles gewonnen. We kunnen van de Europa League nu een doel maken. We hebben een hele sterke ploeg en zijn een outsider, ook al komen er nog ploegen uit de Champions League."

"Benfica had de hulp van de arbiter niet nodig"

• Philippe Montanier (coach Standard): "Het was een moeilijke wedstrijd. Benfica is een ploeg die thuishoort in de Champions League. Maar het was ook erg frustrerend. De 2 penalty’s voor Benfica waren 2 fouten van de scheidsrechter en ons werd dan weer een penalty ontnomen. Ik betwist het overwicht en de overwinning van Benfica niet, maar met hun kwaliteiten hadden ze geen hulp van de arbiter nodig. Dat is frustrerend voor de spelers, maar ze zijn toch blijven vechten tot op het einde. De kwaliteit van Benfica gecombineerd met de fouten van de scheidsrechter maakten het een onmogelijke opdracht voor ons. We moeten nu goed herstellen, want zondag wacht er al een nieuwe match. Hopelijk kunnen we dan ook enkele van de 7 afwezige spelers recupereren. Hun onbeschikbaarheid valt op een bijzonder slecht moment."
  • Selim Amallah (Standard): “We wisten dat dit een moeilijke uitwedstrijd zou worden. We zijn op een heel sterk Benfica gebotst. We wilden vooral goed verdedigen en dat hebben we ook gedaan in de eerste helft. Jammer genoeg kregen we dan 2 lichte penalty’s tegen. Die hebben ons uit de wedstrijd gehaald. Benfica drong ons achteruit door veel druk te zetten en het was moeilijk om er op de counter uit te komen. Ook de wedstrijd tegen Lech Poznan zal moeilijk worden, maar we moeten gewoon ons spel spelen."

90+3' tweede helft
90+2'

0 op 6 voor Standard in de groepsfase van de Europa League. Na de Rangers bleek nu ook Benfica te sterk voor de Luikenaars. Het werd 3-0 in Estadio da Luz.

90'

3 minuten extra

De wedstrijd is gespeeld, maar Standard moet het nog enkele minuten ondergaan.

88'

Geen geluk voor Standard: ref ziet geen strafschop en geeft vrije trap

86'

Geen penalty voor Standard

Gavory wordt onderuitgehaald door Gonçalves. Net buiten de zestien oordeelt scheidsrechter Letexier. Twijfelachtige beslissing, hier had de bal ook op de stip gekund. Standard moet het met een vrije trap schuin voor doel doen, Boljevic krult die in één tijd naast.

85'
84'

Zit er nog een eerredder in voor Standard? Avenatti wordt goed diep gestuurd, maar Gonçalves weet hem de bal nog te ontfutselen. Bovendien liep de Standard-spits buitenspel.

80'

Avenatti staat nog maar net op het veld of hij pakt al uit met een doelpoging. Echt gevaarlijk is zijn kopbal evenwel niet, Vlachodimos ziet de bal ruim naast gaan.

79'

Applausvervanging voor Pizzi. Zijn plaats wordt ingenomen door Gonçalo Ramos.

78'

Pizzi (Benfica) draait de 3-0 knap in doel

77'

Pizzi telt Standard definitief uit

Pizzi beslist de wedstrijd helemaal met zijn tweede van de avond. Met wat geluk, want zijn schot wijkt nog af op Bokadi. Bodart blijft kansloos achter.

77'
Pizzi
Benfica
75'

Ook bij Standard wordt nog eens gewisseld Na Boljevic voor Oulare zijn het nu Vanheusden en Cimirot die naar de kant gaan voor Laifis en Carcela-Gonzalez.

71'

Er wordt flink gewisseld bij Benfica de laatste minuten. Na de vervanging van doelpuntenmaker Waldschmidt door Taarabt worden nu ook Nunez en Gabriel naar de kant gehaald. Seferovic en Weigl zijn hun vervangers.