UEFA Europa League - speeldag 1 - 01/10/20 - 20:02
52'
Nicolas Gavory
52'
1 - 1

Standard heeft zich voor de groepsfase van de Europa League geplaatst. Tegen Fehérvár maakte het in de tweede helft een achterstand goed, onder meer dankzij twee strafschoppen van Amallah.

Om zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League moest Standard nog een laatste horde nemen. Niet Reims, maar het Hongaarse Fehérvár werd de ietwat verrassende tegenstander. Het voormalige Videoton schakelde in de vorige ronde de Franse nummer 6 uit na strafschoppen.

Standard begon echter flauw aan de partij en na een vlijmscherpe counter van de Hongaren kon Nikolic alleen op Bodart af. De Serviër twijfelde niet en schoot de eerste kans van de wedstrijd koeltjes binnen.

Standard moest reageren, maar leek met zichzelf te worstelen. Het gevolg was een povere wedstrijd, waardoor Fehérvár met een gevleide voorsprong de kleedkamer introk.

Standard buigt scheve situatie na de rust helemaal om

Na de rust kregen we een scherper en gretiger Standard te zien. De Rouches namen het heft meteen in handen en linksachter Gavory kon de thuisploeg al snel op gelijke hoogte hijsen.

In een betere tweede helft hield de ploeg van coach Montanier de Hongaren al bij al makkelijk in bedwang. Toch was het wachten tot de 78e minuut, toen Standard een terechte strafschop kreeg na een fout op invaller Balikwisha. Amallah zette zich achter de bal en bezorgde zijn team de voorsprong.

Fehérvár kon geen vuist meer maken en na opnieuw een strafschop van Amallah konden de boeken helemaal toe. Op die manier hebben we dit seizoen met KAA Gent, Antwerp en Standard drie Belgische teams in de Europa League.

Montanier: "Deze overwinning geeft veel voldoening"

"Het was geen makkelijke wedstrijd, maar deze overwinning geeft veel voldoening aan de spelers en de club", vertelde Standard-coach Montanier achteraf.

"Tijdens de rust was ik helemaal niet tevreden, maar ik wist dat we een goede tweede helft konden spelen. We hebben het momenteel moeilijk om meteen het goede ritme te vinden, maar de drie invallers hebben ons echt iets bijgebracht."

Gavory: "Onze eerste helft was echt niet goed"

Ook doelpuntenmaker Gavory deelde de mening van zijn trainer. "We moesten echt reageren in de tweede helft want voor de rust speelden we echt niet goed."

"Waarom we zo slecht beginnen? Ik kan dat niet echt verklaren, maar misschien speelde de stress ons in het begin wel wat parten."

21:49

EINDE: Standard - Fehérvár 3-1

Standard plaatst zich voor de EL-groepsfase. Tegen Fehérvár zet het na de rust een achterstand recht, onder meer dankzij twee strafschoppen van Amallah.

90+4'
MOL Fehérvár FC
90+3'

De frustraties lopen hoog op bij de Hongaren. Nego gooit de bal boos weg en loopt nog tegen een domme gele kaart aan.

90'

Nog 5 minuten

We krijgen nog 5 minuten extra tijd, maar dit mag Standard niet meer weggeven. Zonder een mirakel kwalificeren de Rouches zich voor de groepsfase van de Europa League.

90'
84'

Amallah met zijn tweede!

Amallah vindt Balikwisha met een knappe lange bal. De invaller neemt de bal mee met de knie en wordt dan neergehaald in de zestien. Opnieuw is het Amallah die achter de bal plaatsneemt en de  middenvelder trapt de bal onhoudbaar in de winkelhaak.

83'

Shamir komt Medhi Carcela vervangen. De Marrokaan werkte hard, maar kon zich deze wedstrijd niet voldoende doorzetten.

80'

Opnieuw Amallah

Standard wil zekerheid en gaat op zoek naar een geruststellende derde treffer. Amallah - opnieuw hij - baant zich een weg door de Hongaarse defensie maar schiet voorlangs.

80'
79'
77'

2-1 Amallah!

Selim Amallah neemt de elfmeter voor zijn rekening en trapt de bal staalhard in het midden van het doel. Kan Fehérvár nog tegenprikken of speelt Standard de wedstrijd rustig uit?

75'

Strafschop Standard

Noe Dussenne wordt opzichtig naar de grond getrokken in het strafschopgebied en de bal gaat naar de stip. Geen twijfel mogelijk: een terechte strafschop voor Standard.

72'

De Rouches blijven de druk opvoeren, maar de grote kans van Vanheusden is toch ook al bijna 20 minuten geleden. Kan Standard nog iets forceren of krijgen we verlengingen?

68'

Geel voor Hangya

Hangya gaat driest in op Fai aan de zijlijn. Een roekeloze tackle die terecht met geel wordt bestraft.

68'

Fehérvár lijkt het evenwicht te herstellen

De Hongaren lijken al opnieuw wat op adem te komen na een sterke start van Standard in de tweede helft. Het blijft dus nog steeds opletten voor de counterende bezoekers.

63'

Ook Fehérvár hoopt met twee nieuwe spelers op beterschap. Doelpuntenmaker Nikolic gaat naar de kant voor Zivzivadze, terwijl Bamgboye Petryak komt vervangen.