Jupiler Pro League - speeldag 5 - 13/09/20 - 13:30
68'
Michael Murillo
68'
2 - 0

Vincent Kompany heeft zijn eerste overwinning als trainer van Anderlecht te pakken. Paars-wit zette met de steun van het publiek Cercle Brugge opzij. Nmecha maakte zijn eerste vanaf de stip en na de rust verdubbelde Murillo de score. In het klassement komt Anderlecht nu naast Club met 9 punten.

Anderlecht - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Halverwege de tweede helft staan ze bij Cercle even te slapen als Trebel een vrije trap snel in de loop van Murillo speelt. De Panamees werkt beheerst af en stelt de zege veilig voor Anderlecht.
  • Man van de match: Sambi Lokonga kreeg zijn eerste basisplaats sinds speeldag 1 en dankte coach Kompany voor het vertrouwen met een zeer solide wedstrijd als centrale pion op het middenveld bij paars-wit.
  • Opvallend: Sardella en Verschaeren werden aan de aftrap verwacht, maar Kompany haalde Vranjes en Bakkali van onder het stof. Zo blijft er van de belofte om voluit voor de eigen jeugd te kiezen, niet veel over.

Bekijk de goals uit Anderlecht - Cercle Brugge (2-0)

Nmecha breekt de ban vanaf de stip

Kompany verraste met Bakkali en Vranjes in de basis, maar het was wel de Bosniër die de eerste kans van de wedstrijd versierde. Vranjes' kopbal landde op het dak van het doel.

Met zo’n 6000 supporters in het Lotto Park nam Anderlecht de wedstrijd resoluut in handen. Er volgden doelkansen voor Tau, Nmecha en Doku, maar het duurde uiteindelijk tot minuut 35 voor de thuisploeg de nul van het bord kon vegen. Na een penaltyfout op Tau nam Nmecha ex-Anderlecht-doelman Didillon te grazen vanaf elf meter.

Na de 1-0 liep het allemaal wat minder bij Anderlecht. Cercle Brugge greep zijn kans om op te schuiven en kwam zelfs nog dicht bij de gelijkmaker. Musaba kreeg dé kans om de bezoekers langszij te brengen, maar hij ramde de bal wild de tribunes in.

Doku en Mykhaylichenko lopen elkaar domweg onderuit

Concentratieverlies breekt Cercle zuur op

In de tweede helft voerde Anderlecht het tempo weer wat op, al miste het scherpte voor doel om de wedstrijd snel in een beslissende plooi te leggen. Bakkali en Nmecha doken gevaarlijk op voor doel, maar konden niet afwerken.

Zo mocht Cercle blijven hopen op puntengewin, tot de bezoekers zich kinderlijk eenvoudig lieten verrassen bij een snel genomen vrije trap van Anderlecht. Murillo profiteerde optimaal en schoof de 2-0 voorbij Didillon in doel. Wedstrijd gespeeld, al forceerde Cercle nog wel een paar kansjes op de aansluitingstreffer - zonder succes.

De slotfase stond nog in het teken van de invalbeurt van Yari Verschaeren, die blijft wachten op zijn eerste basisplaats dit seizoen. Verschaeren had de 3-0 aan de voet na een mooie combinatie met Tau, maar knalde over.

Anderlecht-publiek schreeuwt om bankzitter Yari Verschaeren

Kompany: "Volgende werkpunt is doeltreffendheid"

• Vincent Kompany (coach Anderlecht): "Het is een verdiende zege. Ik ben vooral blij met de scherpte in onze ploeg, ook op momenten dat we de bal niet hadden. En op het eind laten we de bal ook goed rondgaan. We zijn niet in de val gelopen van de vorige wedstrijden, toen we te nerveus werden aan de bal. Ik ben blij met het resultaat en de manier waarop. Het volgende werkpunt is nu dat we nog efficiënter worden voor doel, want er zat nog meer in. Wij hebben een weelde aan talent. Yari Verschaeren heeft tijdens de week laten zien dat hij verdiende om vandaag minuten te maken en zijn kansen te grijpen. Zijn prestatie was dan ook een weerspiegeling van zijn week."

• Paul Clement (coach Cercle Brugge): "We zijn geklopt door een sterk Anderlecht, met veel offensieve dreiging en veel jonge, kwalitatieve spelers. Ik ben wel ontgoocheld dat we niet meer gedaan hebben met de paar grote kansen die we hadden. Want Anderlecht had dan wel het balbezit, wij hadden in de eerste helft de beste twee kansen. Na de rust bleven we bij een 1-0-stand ook goed in de wedstrijd zitten, maar hoe die tweede goal dan tot stand komt, is echt teleurstellend. De spelers moeten altijd klaar zijn, dat is hun job. Zoiets mag niet gebeuren. Daarna waren we ons spel wat kwijt en had de score zelfs nog kunnen aflopen. Het is wel de verdienste van mijn spelers dat ze zijn blijven knokken, anders had het 4-0 of 5-0 kunnen worden."

• Yari Verschaeren (Anderlecht): "Ik ben blij dat ik een paar minuten kreeg om te spelen. En dan nog met het publiek erbij, dat was fantastisch. Ik ben altijd hard blijven werken en blijf wachten op mijn kans. De supporters geven mij heel veel steun en energie. Ik had ze een doelpunt willen geven, daarom was ik wat gefrustreerd dat ik die kans op 3-0 miste. Op naar de volgende. Hopelijk krijg ik nog meer kansen. De concurrentie is hier altijd groot. Het enige wat ik daaraan kan doen, is blijven werken."

Kompany: "Tevreden met het resultaat en de manier waarop"

Tau: "Ik zie progressie bij mezelf en de ploeg"

Vanhoutte: "De tweede goal mag er eigenlijk niet komen"

90+4'

De kop is eraf, Vincent Kompany boekt zijn eerste overwinning als trainer van Anderlecht. 2-0 tegen Cercle Brugge, een zege waar weinig op af te dingen valt.

90+1'

90+1'

90'

Verschaeren over

Ook Yari Verschaeren heeft de 3-0 aan de voet na een vlotte actie en dito samenspel met Tau, maar hij besluit over. Dit had een bevrijdend doelpunt kunnen zijn voor Verschaeren.

89'

Didillon voorkomt 3-0

Bij Cercle is de veer gebroken. Anderlecht snijdt nu vlot door de groen-zwarte linies, maar Tau laat oog in oog met Didillon de 3-0 liggen.

87'
85'

Zeer ambitieus van Hazard

Hazard wil Van Crombrugge verrassen met een wel heel verre lob, de bal landt naast de goal.

83'
80'
80'

Debuut voor Bundu

Kompany haalt Doku naar de kant en laat aanwinst Bundu zijn eerste speelminuten maken.

78'
76'

Cercle blijft knokken voor wat het waard is. Velkovski verstuurt een scherpe voorzet richting eerste paal, Van Crombrugge is bij de pinken.

75'

Daar is Verschaeren

Het thuispubliek krijgt waar het om gevraagd heeft: Yari Verschaeren komt in de ploeg, hij vervangt Bakkali.

74'

Listig van Ugbo

Kans voor Cercle! Ugbo ziet dat Van Crombrugge ver uit z'n goal staat en probeert een lobje, de doelman tikt over de lat.