9. 86' - Doelpunt - Ferland Mendy (0 - 1)
UEFA Champions League - speeldag 1 - 24/02/21 - 21:01
86'
Ferland Mendy
0 - 1
86'

Real Madrid heeft een uitstekende zaak gedaan in de 1/8e finales van de Champions League. Het won op het veld van Atalanta met 0-1. De Italianen moesten al na een dik kwartier met zijn tienen voort. Real, zelf gehavend met heel wat afwezigen, kon zijn overwicht pas laat belonen: Mendy scoorde in de slotminuten. De return is op 16 maart.

Atalanta - Real Madrid in een notendop:

• Sleutelmoment: Na 17 minuten haalde Freuler Mendy neer. Atalanta moest met z'n tienen verder, Real nam de wedstrijd in handen en kwam nooit meer in de problemen.
  • Man van de Match: Ferland Mendy scoorde met een knal het enige doelpunt van de wedstrijd. Hij zorgt ervoor dat Real met een bonus de terugwedstrijd kan aanvangen.
  • Opvallend: Vanavond was het de 15e keer dat een tegenstander van Real rood ontving in de knock-outfase. Enkel FC Barcelona zag evenveel tegenstanders het veld verlaten in deze fase van de CL.

Vroege rode kaart bepaalt wedstrijdbeeld

Er hingen donkere wolken boven Real Madrid voor aanvang van de wedstrijd. De ploeg van Zinédine Zidane miste een pak sleutelspelers voor de confrontatie met Atalanta, waaronder Eden Hazard en Karim Benzema.

Na een geduldige openingsfase klaarde de hemel op voor de bezoekers. Mendy werd omgemaaid op de rand van de zestien. Dader Freuler kreeg rood te zien en moest het veld verlaten.

Voor Real het signaal om de wedstrijd in handen te nemen. Kroos, Modric en buitenbeentje Isco tikten de bal goed rond op het middenveld, maar creëerden weinig gevaar.

Net voor rust moest doelman Gollini voor het eerst bij de pinken zijn op een kopbal van Varane. Een brilscore was het logische gevolg bij de rust.

Ferland Mendy bevrijdt de bezoekers

In de tweede helft trok Atalanta zich terug in een egelstelling. Real Madrid stapelde het balbezit op, maar meer dan een indrukwekkende statistiek leverde het de bezoekers niet op.

In minuut 86 wist Ferland Mendy dan toch te scoren. Een hoekschop werd kort genomen. Modric vond de Franse linksachter, die uithaalde met zijn mindere rechter. Gollini had geen verhaal op de knal, de ban was gebroken.

Courtois beleefde een rustige avond tussen de palen bij Real. De Madrilenen mogen met een bonus de terugwedstrijd aanvatten. Al wordt dat geen gezondheidswandeling, want Atalanta won al zijn uitwedstrijden in de huidige CL-campagne.

Zidane: "Was niet de bedoeling dat Mendy trapte"

Zinédine Zidane (trainer Real Madrid): "Het klopt dat de hoekschop een ingestudeerd nummer was, maar het was niet aan Mendy om te trappen (lacht). Hij heeft een goede rechtervoet, waarmee hij zelfs harder trapt."

"We hebben geen geweldige match gespeeld. We vonden de ruimtes niet, ook al probeerden we wel. We scoorden een uitdoelpunt en hebben daarom een goed resultaat op zak. Maar we zullen goed moeten zijn in de terugwedstrijd om ons te kwalificeren voor de volgende ronde."

Thibaut Courtois (Real Madrid): "Ik denk dat het sowieso belangrijk was om vanavond geen goal te slikken. Ik heb Atalanta bestudeerd, het is een ploeg met veel offensief geweld."

"De rode kaart heeft het tegelijk moeilijker en makkelijker gemaakt voor ons. Normaal ligt er meer ruimte in de rug van hun verdediging, die lag er nu niet. Tegen 10 hoop je meer te scoren, maar 0-1 is een goed resultaat."

Gasperini: "Verschil tussen contact en een overtreding"

Gian Piero Gasperini (trainer Atalanta): "Het is zuur dat we ons wedstrijdplan niet konden uitvoeren. We hebben goed verdedigd, dan is het jammer dat we op het einde van de wedstrijd nog zo'n goal slikken."

"Dat er contact is tussen spelers, kan je niet wegnemen uit het voetbal. Scheidsrechters kennen niet meer het verschil tussen contact en een overtreding, dat vernietigt het voetbal. Als ze dat niet begrijpen, moeten ze een ander beroep zoeken. Je moet er geen ingenieur voor zijn. Ik ga niks meer zeggen over de rode kaart, of anders schorst de UEFA me."

"Om ons te kwalificeren is de situatie eenvoudig: we moeten winnen in Madrid."

22:53

Einde: 0-1

Real Madrid wint met het kleinste verschil op het veld van Atalanta. Met 10 spelers wierp de thuisploeg een verdedigend blok op, waar Real moeite mee had. 5 minuten voor tijd brak Ferland Mendy de ban met een knap doelpunt. De ploeg van Zidane mag met een bonus naar de terugwedstrijd.

90+1'

90+1'

Real heeft bloed geroken en wil meer. Casemiro kan een voorzet net niet tegen de touwen werken.

90+1'

87'

Mendy breekt de ban! 0-1

Een hoekschop wordt kort gespeeld. Modric vindt Mendy, die uithaalt met zijn mindere rechter. Gollini heeft geen verhaal op de knal. Real heeft de voorsprong te pakken.

86'
Atalanta
0-1
Real Madrid
Real Madrid
86'

Ex-Genkenaars in en uit

Maehle verlaat het veld voor Palomino. Een andere ex-Genkie, Malinovskiy komt in voor Ilicic.

82'

Uitbrander voor Casemiro

Casemiro infiltreert de zestien van Atalanta en gaat neer na licht contact met Pasalic. De scheidsrechter slikt de schwalbe van de Braziliaan niet en geeft hem een fikse uitbrander.

80'

Afstandsschot Kroos

Wanneer Real niet al voetballend door het blok van Atalanta geraakt, probeert Toni Kroos het van ver. Zijn pegel zwaait af en brengt Gollini niet in gevaar.

77'

Zidane hoopt dat het jong geweld van de Madrilenen de ban zal breken. Arribas Calvo en Duro vervangen Asensio en Isco voorin bij de bezoekers.

76'
76'
75'
75'

Nog 15' om overwicht om te zetten

Real Madrid heeft nog een kwartier om het overwicht op het veld om te zetten. De bezoekers tellen bijna 70% balbezit en 13 schoten. Een doelpunt leverde dat nog niet op.