3. 85' - Doelpunt - Kylian Mbappé (1 - 4)
    UEFA Champions League - speeldag 1 - 16/02/21 - 21:00
    85'
    Kylian Mbappé
    1 - 4
    85'

FC Barcelona heeft opnieuw een mokerslag moeten incasseren in de Champions League. Het verloor in eigen huis kansloos zijn heenwedstrijd van de 1/8e finales van een ijzersterk PSG met 1-4. Kylian Mbappé scoorde drie keer voor de bezoekers, die niet eens op volle sterkte acteerden zonder Neymar en Angel Di Maria.

Barcelona - PSG in een notendop:

• Sleutelmoment: PSG is heer en meester in de tweede helft en maakt het verschil met 2 goals in 5 minuten. Mbappé brengt de bezoekers in de 65e minuut op voorsprong en kort daarna beslist Kean de wedstrijd met een rake kopbal.

• Man van de match: Amper 22 jaar is hij, maar nu al eist Kylian Mbappé zijn plaats op tussen de voetbalgrootheden. In de Champions League 3 keer scoren tegen Barcelona, dat is de Fransman enkel voorgedaan door Faustino Asprilla (met Newcastle) en Andrej Sjevtsjenko (met Dinamo Kiev) in 1997.

• Opvallend: Barcelona heeft voor het eerst in zijn bestaan twee thuiswedstrijden op rij verloren in een Europese competitie. Op de laatste speeldag van de groepsfase ging het ook tegen Juventus op eigen veld pijnlijk onderuit met 0-3.

Mbappé veegt penaltytreffer van Messi uit

PSG had nog een eitje te pellen met Barcelona na de traumatische “Remontada” in de 1/8e finales vier jaar geleden. Barça haalde toen een 4-0 uit de heenmatch op dankzij een sensationele 6-1-zege in Camp Nou.

De bezoekers moesten het zonder Neymar en Di Maria doen, maar konden wél rekenen op Mbappé. Die werd al in de openingsminuut gelanceerd door Verratti, maar door een mindere balaanname kon Ter Stegen een vroege opdoffer voor Barça voorkomen.

Pas na een kwartier kwam de thuisploeg een eerste keer piepen. Op aangeven van Pedri mikte Griezmann vanuit een scherpe hoek op Navas. Kort daarna kwam ook PSG dicht bij een goal, maar alleen voor Ter Stegen besloot Icardi te slap. Pedri kon de bal nog voor het lege doel wegkeilen.

Nog meer pech voor PSG toen Kurzawa De Jong ongelukkig aantikte in de zestien. Messi liet de kans niet liggen en knalde de penalty hoog in doel. Na nieuw mistasten van Kurzawa kon Dembélé er meteen daarna bijna 2-0 van maken, maar hij besloot zwak op Navas.

PSG moest reageren en deed dat op wonderlijke wijze. Verratti gaf de bal met een heerlijk tikje mee aan Mbappé, die zette Lenglet in de wind en poeierde van dichtbij de gelijkmaker binnen. Amper 5 minuten na de 1-0 stond het weer gelijk.

Kurzawa zette kort daarna bijna zijn penaltyovertreding recht, Ter Stegen kon zijn lage schuiver nog net in hoekschop duwen. Griezmann bleef de gevaarlijkste man bij de thuisploeg. Na een indrukwekkende rush besloot hij nipt voorlangs.

Barcelona verzuipt in onemanshow van Mbappé

PSG nam geen vrede met een gelijkspel en duwde meteen na de rust het gaspedaal in. Na een knap hakje van Icardi haalde Kean stevig uit, maar Ter Stegen kon zijn afgeweken schot nog uit zijn doel ranselen.

Barcelona zag af en iets voorbij het uur sloeg Mbappé weer toe. Piqué werkte een lage voorzet van Florenzi pal in de voeten van de Franse spits en die liet Ter Stegen kansloos achter: 1-2.

Mbappé bleef dollen met de Barça-defensie. Dest werd simpel in de wind gezet, enkel Ter Stegen kon het Franse wonderkind van een derde treffer houden. De 1-3 kwam er meteen daarna toch. Op een vrije trap van Paredes kreeg Kean alle ruimte om de voorsprong verder uit te diepen met een rake kopbal.

De thuisploeg hing in de touwen en kreeg kort voor het einde nog een tik erbij na een snedige counter van de bezoekers. Wie anders dan Mbappé zorgde voor de kers op de Parijse taart met zijn derde van de avond. 1-4, Barcelona heeft een nieuwe remontada nodig om alsnog in de kwartfinales te raken.

Mbappé: "Fantastisch, maar nog niks gewonnen"

• Kylian Mbappé (PSG): “We zijn heel blij, dit was een heel belangrijke wedstrijd voor ons. We wilden hier komen winnen. Dat hebben we gedaan en ook nog eens op de goede manier. Nu moeten we ons weer focussen op de competitie, zondag wacht ons weer een belangrijke wedstrijd. Dit resultaat is fantastisch, maar we hebben nog niks gewonnen. Ik wil altijd het beste van mezelf geven voor PSG, dit shirt ligt me nauw aan het hart. Dit is het gevolg van continuïteit. Onze coach heeft uitstekend werk verricht sinds zijn aankomst, maar hij heeft ook kunnen voortbouwen op het werk van Tuchel. Door de coronapandemie was onze voorbereiding niet optimaal, maar we worden fysiek steeds sterker. We zitten nog niet op onze top, we kunnen nog progressie maken.”
    • Ronald Koeman (trainer Barcelona): “In de tweede helft hadden we verdedigende problemen. De uitslag geeft ook wel aan hoe superieur PSG was. Ze waren veel efficiënter dan wij, vooral Mbappé dan. De eerste helft was meer in evenwicht en na de 1-0 van ons kreeg Ousmane Dembélé de kans om er 2-0 van te maken. Maar we werden vandaag geconfronteerd met een PSG dat fysiek sterker was dan wij. PSG heeft vooral in de tweede helft getoond dat ze als ploeg completer zijn dan wij. We moeten dit accepteren en op de goede weg voortgaan. We wisten dat dit kon gebeuren, want we speelden tegen een grote ploeg. Er is nog een terugwedstrijd, maar we moeten eerlijk toegeven dat het nu wel bijzonder moeilijk wordt. Na een 1-4-nederlaag in eigen huis zijn er maar weinig kansen meer. Deze match heeft getoond dat we niet het niveau halen om op het hoogste niveau mee te strijden in de Champions League.”

90+6'

PSG geeft Barcelona een oplawaai van jewelste en lijkt nu al zeker van de kwartfinales. Dankzij drie goals van uitblinker Mbappé wint het met 1-4 in Camp Nou.

90+1'

5 minuten extra

De lijdensweg van Barcelona duurt nog 5 minuten. PSG zit in een zetel, het ticket voor de kwartfinale kan de Franse kampioen niet meer ontglippen.

90+1'
    90'

86'

Nummer drie voor Mbappé!

Wat een wedstrijd van Kylian Mbappé! Hij werkt een snelle counter enig mooi af. Zijn derde van avond, hij mept Barça bijna in zijn ééntje KO.

85'
    82'

Navas geeft bijna doelpunt cadeau

Het licht gaat even uit bij Navas. Hij wil uitvoetballen, maar trapt de bal pardoes tegen Griezmann aan. De doelman komt met de schrik vrij, hij ziet de bal voorlangs caprioleren.

79'

Koeman gooit Puig, Pjanic en Trincao in de strijd voor Piqué, Pedri en Busquets. Kunnen zij het tij nog helpen keren voor Barcelona?

74'

Verratti heeft zijn job gedaan, hij wordt vervangen door Draxler. Barcelona hangt intussen in de touwen. Kan het nog iets redden in de heenwedstrijd?

74'
    71'
    70'

Kean deelt nieuwe tik uit aan Barça!

Barcelona zal een nieuwe remontada nodig hebben in de terugwedstrijd. Kean krijgt op een vrije trap van Paredes alle ruimte om de 1-3 in doel te koppen.

70'
    69'

Ter Stegen houdt Barça overeind!

Mbappé dolt met de Barça-defensie. Hij zet Dest vlot in de wind en alleen voor Ter Stegen lijkt hij op weg naar zijn derde van de avond, maar de doelman houdt Barça in de wedstrijd.