UEFA Champions League - speeldag 6 - 09/12/20 - 18:55
0 - 1
Luís Muriel
85'

Voor het tweede jaar op een rij heeft het bescheiden Atalanta de groepsfase van de Champions League overleefd. Ajax, 2 jaar geleden nog halvefinalist, liet het net als vorig seizoen in de slotmatch liggen.

Ajax moest in eigen huis winnen tegen Atalanta. Dat maakte de jonge ploeg van Ten Hag duidelijk nerveus. Ajax eiste het balbezit op, maar creëerde geen kansen.

De eerste kans van de wedstrijd liet even op zich wachten. Een sterke Zapata legde de bal af naar De Roon. De Nederlandse middenvelder van Atalanta kon zijn schot niet kadreren.

Ajax was pas in de slotminuut van de eerste helft gevaarlijk. Debutant Brobbey kopte te centraal om keeper Gollini te verontrusten. Een logische brilscore was het gevolg na 45 minuten voetbal.

De Roon
De Roon weet niet te scoren in de eerste helft.

Klaassen mist openingstreffer, Muriel niet

Ook in de tweede helft bleef de wedstrijd lang gesloten. Ten Hag gooide Huntelaar en Promes in de strijd. Huntelaar werd niet veel later aangelopen in de zestien van Atalanta. Scheidsrechter Del Cerro Grande wuifde de penalty weg.

Een kwartier voor tijd zette Promes een heerlijke combinatie door het centrum op. De bal belandde bij Davy Klaassen, die oog in oog met Gollini vergat een hoek te kiezen en hard op de doelman besloot.

Even later kreeg Ajax het deksel op de neus. Gravenberch moest vroegtijdig het veld verlaten na 2 keer geel. Met 10 spelers kon Ajax geen vuist meer maken. Freuler zette Muriel alleen voor doelman Onana. De spits deed wat Klaassen niet kon en duwde de 0-1 tegen de touwen.

Atalanta gaat zo voor het tweede jaar op rij naar de 1/8e finales van de Champions League. Ajax moet, net als vorig seizoen, vrede nemen met EL-voetbal na Nieuwjaar.

Ajax-trainer Ten Hag baalt

Trainer Erik ten Hag ziet een rode draad in de mislukte campagne van Ajax in de groepsfase van de Champions League. "We hebben in alle vier de wedstrijden tegen Liverpool en Atalanta de grootste kans op de 1-0 gekregen. Alleen in de uitwedstrijd tegen Atalanta zijn we op voorsprong gekomen", zegt hij.

"We hebben dit seizoen geen hele brede selectie voor de Champions League. Dan moet het meezitten zoals twee jaar geleden (Ajax sneuvelde toen pas in de halve finales, red) toen onze sleutelspelers keer op keer beschikbaar waren. In alle wedstrijden tegen Liverpool en Atalanta had er meer ingezeten. Maar het is niet gelukt."

90+7'

Einde: ook dit jaar moet Ajax naar de EL

Atalanta plaatst zich voor de 1/8e finales van de CL. Davy Klaassen had het openingsdoelpunt aan de voet, maar miste oog in oog met doelman Gollini. Aan de overkant was Muriel wel trefzeker. Hij legde de eindstand vast en verzekerde zo zijn ploeg van CL-voetbal na de winter.

90+1'

90+1'

90'

Het kalf is verdronken voor Ajax. Het geloof in een goede afloop is weg bij de Amsterdammers.

90'
86'

Muriel trapt CL-droom Ajax aan diggelen

Freuler stuurt Muriel diep. De spits omspeelt Onana en legt de bal simpel in doel. De goal van de kwalificatie voor Atalanta.

85'
82'
Atalanta
81'

Over en uit voor Ajax?

Gravenberch maakt zich breed in een duel en raakt Gomez in het gezicht. Gomez gaat graag neer, de scheidsrechter stuurt de middenvelder van Ajax van het veld.

78'

Trainer Gasperini is tevreden met de huidige score. Hij stuurt nog een extra verdediger het veld op.

74'

Klaassen mist opgelegde kans!

Davy Klaassen wringt de eerste echt grote kans van Ajax de nek om. Na een heerlijke combinatie door het midden, opgezet door Promes, komt Klaassen oog in oog met Gollini. De Nederlander vergeet een hoek te kiezen en knalt op de doelman van Atalanta.

71'

Ajax twijfelt aan de beslissing van de scheids.

69'

Penalty voor Ajax?

Huntelaar krijgt een duw in de rug van Freuler. De scheidsrechter wuift de penalty weg, de VAR volgt zijn oordeel.

65'

Onana houdt Ajax recht

Na een hoekschop krijgt Atalanta een dubbele mogelijkheid. Onana weet de bal twee keer uit zijn doel te boksen.

64'

Ten Hag neemt risico en brengt Huntelaar en Ekkelenkamp. De Nederlandse trainer van Ajax offert verdediger Tagliafico op. Nog een halfuur rest de ploeg om de winning goal te scoren.

63'

Klasseflits Pessina

Pessina duikt de ruimte in op de linkerflank. Daar poort hij zijn verdediger en brengt hij de bal strak voor doel. Die bereikt Zapata niet. Een goal hangt in de lucht voor Atalanta.

61'

Tadic gaat met de bal aan de haal. De omschakeling van Ajax ziet er veelbelovend uit. Dat weet ook Hateboer, die met een stevige tackle de aanval foutief afstopt.