1. 59' - Doelpunt strafschop - Lukas Nmecha (1 - 0)
    Jupiler Pro League - speeldag 16 - 11/12/20 - 20:45
    59'
    Lukas Nmecha
    59'
    1 - 0

Anderlecht heeft een einde gemaakt aan de zegereeks van Racing Genk. De leider verloor in het Astridpark na een rake penalty van Nmecha. Een mogelijke zware blessure van Yari Verschaeren was wel een domper voor paars-wit.

Anderlecht - Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Iets voor het uur gaat de bal op de stip voor Anderlecht na een overtreding op Nmecha. Die zet de strafschop feilloos om en leidt paars-wit zo naar een langverwachte overwinning, want Genk kan de thuisploeg nadien nooit meer echt in de problemen brengen.
    • Man van de match: Lukas Nmecha was vanavond de matchwinnaar bij Anderlecht met zijn winning goal. De 7e competitietreffer voor de speler met het rugnummer 7. Een perfect rapport scoorde hij niet, daarvoor liet de aanvaller toch net iets te veel kansen onbenut.
    • Opvallend: Voor Genk is het de eerste nederlaag in 11 wedstrijden en er kwam vanavond ook een einde aan een zegereeks van 7 wedstrijden. Anderlecht weet na een 3 op 12 nog eens wat winnen is. Dat was alweer geleden van de thuiszege tegen Antwerp op Allerheiligen.

Bekijk de enige goal uit Anderlecht - Genk (1-0)

Goed begin overschaduwd door blessuregevallen

3 op 12 versus 12 op 12, het contrast qua vormpeil kon niet groter zijn tussen Anderlecht en Genk. Maar dat verschil was niet te zien in de openingsfase. Bongonda deelde wel de eerste prik uit toen hij op aangeven van Uronen naast kopte, maar daarna kwam Anderlecht tot 3 keer toe dicht bij de 1-0.

Verschaeren kreeg na een slimme doorsteekpass van Cullen een uitstekende kans, maar hij besloot voorlangs. Enkele minuten later was Cullen alweer de perfecte aangever. Delcroix mocht het van dichtbij proberen op zijn lage voorzet. Zijn poging was wel gekadreerd, maar ook pal op Vukovic.

Ook Nmecha kwam op aangeven van Mukairu nog dicht bij de 1-0, hij mikte rakelings voorlangs. Genk antwoordde met een gevaarlijke kopbal van Onuachu, Miazga kon de bal nog net voor de doellijn wegwerken. Amper een kwartier gespeeld en een klein mirakel dat er nog niet gescoord was.

De beste kansen bleven voor Anderlecht. Op het halfuur bracht Mukairu Nmecha opnieuw voor Vukovic, maar die hield Genk weer overeind met een knappe voetveeg. Nadien kwam Genk beter in de wedstrijd, zonder veel gevaar te creëren.

De slotfase werd overschaduwd door blessuregevallen. Verschaeren kwam bijzonder slecht neer op zijn enkel en moest geblesseerd afgevoerd worden. Na een stevige botsing met Cullen was Cuesta de tweede speler die op een draagbaar weggeleid werd.

Verschaeren komt slecht neer en wordt afgevoerd

Nmecha schenkt Anderlecht langverwachte zege

Geen spetterende start in de tweede helft, maar veel middenveldspel. Na 10 minuten trok Munoz Nmecha onderuit in de zestien en de bal ging op de stip. Vlap wou de penalty nemen, maar het was uiteindelijk toch Nmecha die Anderlecht met een goed gemikte elfmeter op voorsprong bracht.

Genk moest aan de bak, maar de competitieleider slaagde er niet in om Anderlecht het leven zuur te maken. Het was daarentegen Amuzu die met enkele knappe acties zijn basisplaats rechtvaardigde. Vukovic had een prima redding nodig op de pegel van de flankspeler.

In de slotfase bood Amuzu ook Nmecha nog een uitstekende kans aan, maar die kreeg de bal niet voorbij Vukovic. Zo bleef de 2-0 uit en de spanning aanwezig. Maar Anderlecht brak met zijn reputatie dit seizoen en wist de voorsprong dit keer wel vast te houden. Het wint zo voor het eerst sinds  Allerheiligen nog eens, voor Genk komt er een einde aan een zegereeks.

Stevige botsing tussen Cullen en Cuesta

Onuachu: "Anderlecht had meer honger"

• Josh Cullen (Anderlecht): “Het was een stevige botsing met Cuesta, ik hoop dat alles oké is met hem. Het hoort bij voetbal. Ik had er zelf niet al te veel last van. Iedereen geeft alles en dan kan je onderweg al eens wat blutsen oplopen. Het belangrijkste is dat we hier de 3 punten gepakt hebben. We zijn zeer tevreden over onze prestatie. We hebben hard gewerkt op training en dat kwam vandaag tot uiting op het veld."

• Paul Onuachu (Racing Genk): "Anderlecht had meer honger dan wij. Wij kwamen overal een stap te laat, we hadden het beter moeten doen. Er waren wel een aantal discutabele fasen zoals dat hands (van Dauda, red.). We waren iets te slordig vandaag en Anderlecht zette ons goed onder druk. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt en Anderlecht speelde een goede wedstrijd.”

• Michel Vlap (Anderlecht): “Het is heel belangrijk dat we de voorsprong eens konden vasthouden. Dat zag je ook aan de emoties na de wedstrijd. Iedereen schreeuwde het uit. Het is gewoon lekker dat je deze wedstrijd wint. Ik ben blij dat ik ook een impact gehad heb op de penalty met mijn pass. Ik wou in mijn enthousiasme graag zelf die penalty nemen. Ik nam ze voordien altijd en schoot ze ook binnen. Maar Lukas is een goede penaltynemer en hij scoorde, dus daar ben ik blij mee. Dan is alles weer goed.”

John van den Brom zag hands bij Anderlecht:

Kompany: "Yari heeft topmentaliteit en zal terugvechten"

• John van den Brom (trainer Racing Genk): “We hebben vandaag een mindere wedstrijd gespeeld, zowel als team als individueel. Dat heeft ook met de hoge druk van Anderlecht te maken, waardoor wij heel moeizaam in ons spel kwamen. Anderlecht had de betere kansen in de eerste helft. Het uitvallen van Cuesta was lastig, omdat we daar niet echt een alternatief hadden in deze manier van spelen. Bij de strafschop voor Anderlecht was er een heel lichte fout. Het is jammer dat de trekfout op Onuachu en het hands van Dauda onbestraft bleven. Dat zijn 2 cruciale momenten die deze scheidsrechter gemist heeft. Maar wij hebben zelf ook gewoon een matige wedstrijd gespeeld, ons spel was ondermaats.”

• Vincent Kompany (trainer Anderlecht): “Ik wou intensiteit en geloof bij de spelers zien en dat hebben ze elk moment van de wedstrijd getoond. De kwaliteit was bij momenten aanwezig, soms ook niet. Maar dat werd altijd gecompenseerd door hun ingesteldheid. Ik verwacht niet dat we al onze kansen afmaken, maar ik verwacht wel dat we altijd kansen kunnen blijven creëren als we knokken zoals vandaag. De discussie bij de penaltyfase? Er zat vuur en emotie in de entree van Vlap, hij wou zoveel. Ik heb de groep uitgelegd dat wie op de lijst staat, moet trappen. Dat was Nmecha. Maar ik begrijp de passie en de jeugdigheid in dat moment. Tijdens de rust hebben we ook gezegd: we moeten deze wedstrijd winnen voor Yari (Verschaeren, red.). Het zag er niet goed uit en Yari had veel pijn. We moeten wachten op de resultaten, maar het is natuurlijk spijtig voor hem. Maar als er één jongen is met een topmentaliteit die terug gaat vechten, dan is het Yari. We staan klaar om hem verder te helpen.”

90+6'

Anderlecht kan na ruim een maand zonder zege nog eens winnen. Dankzij een penaltytreffer van Nmecha boekt het een 1-0-zege tegen Genk. Voor de competitieleider is het de eerste nederlaag in 11 wedstrijden.

90+2'

Anderlecht komt niet meer in de problemen. De thuisploeg speelt het slim en lokt overtredingen uit. De tijd begint te dringen voor Genk.

90+1'

90'

5 minuten extra

Genk krijgt nog 5 minuten om langszij te komen, voor Anderlecht is de buit nog niet binnen.

89'

Het wordt toch nog nagelbijten voor Anderlecht. Genk zet nog eens alles op alles om een nederlaag alsnog af te wenden.

87'

Hands van Dauda?

Genk claimt een penalty na mogelijk hands van Dauda in de zestien. Maar de VAR ziet er geen graten in. De beelden scheppen niet meteen duidelijkheid.

85'

Komt er een einde aan de Genkse zegereeks?

Genk raakt er niet door, Anderlecht houdt het achteraan goed gesloten. Voorlopig stevent Genk na 7 overwinningen nog eens op een nederlaag af.

83'

Anderlecht legt nog eens een goede combinatie op de mat, maar Amuzu pakt uit met een wild schot dat hoog over gaat. Kompany grijpt in en haalt Amuzu en Mukairu naar de kant. El Hadj en Dauda zijn hun vervangers.

83'
    80'

Nmecha niet voorbij Vukovic

De beste kansen blijven toch voor Anderlecht, maar het laat na om er 2-0 van te maken. Nmecha mag het van dichtbij proberen na een goede actie van Amuzu, maar besluit pal op Vukovic. Zo blijft het spannend. Geeft Anderlecht het opnieuw uit handen in de slotfase?

79'
    79'

Murillo is de volgende bij Anderlecht die een gele kaart pakt na een soort schaarbeweging. Stevige overtreding, een kaart is hier zeker op zijn plaats. Intussen houdt Anderlecht de wedstrijd wel goed onder controle.

74'

Vukovic staat pal op pegel van Amuzu

Daar is Amuzu opnieuw en nu kan hij wel op doel besluiten. Vukovic heeft een prima redding nodig om zijn harde, verre knal in hoekschop te werken. Die levert niks op voor paars-wit.

73'

Lucumi even groggy

Lucumi is slecht neergekomen na zijn verdedigende actie en lijkt toch even groggy. Hij tast naar zijn hoofd en lijkt te zwijmelen, maar komt toch weer tussen de lijnen.

71'

Amuzu ontbindt eens zijn duivels op rechts. Hij is Uronen duidelijk te snel af, maar tikt de bal dan te ver en zo kan Lucumi een kans voorkomen door de bal op de valreep nog in hoekschop te keilen.

69'

Mykhaylichenko loopt tegen de eerste gele kaart van de wedstrijd aan. Bij Genk is Dessers intussen in de ploeg gekomen voor Hrošovský.