Anderlecht morst met kansen, OHL wint op een diefje met late penalty

2. 87' - Doelpunt strafschop - Thomas Henry (1 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 30 - 10/01/21 - 18:16
87'
Thomas Henry
87'
1 - 0

Anderlecht is er niet in geslaagd om te profiteren van het verlies van Genk, Charleroi en Antwerp. Het kon geen van zijn vele mogelijkheden benutten en in de slotminuten gaf het een penalty weg in Leuven: 1-0. "Ik kan mijn ontgoocheling niet verbergen, maar ik wil me niet alleen op die ontgoocheling concentreren", reageerde Vincent Kompany, die had gehoopt om 3e te worden met Anderlecht.

OH Leuven - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: OHL is in de tweede helft nauwelijks gevaarlijk geweest, maar versiert vijf minuten voor affluiten wel een penalty als Sardella Maertens neerhaalt. Henry zet de penalty om.
  • Man van de match: Doelman Rafael Romo hield de thuisploeg overeind in moeilijke tijden. Vooral zijn parade op de poging van Mukairu was indrukwekkend.
  • Opvallend: Anderlecht blijft het moeilijk hebben om op verplaatsing punten te pakken. Paars-wit haalt amper 10 op 30 buitenshuis, de laatste uitzege dateert van 23 oktober tegen Kortrijk.

Bekijk de enige goal uit OHL - Anderlecht (1-0)

Weinig doelgevaar in gesloten eerste helft

Anderlecht eiste van bij de aftrap de bal op en probeerde al combinerend het blok van de thuisploeg te ontwrichten. Dat wou niet meteen lukken, het bleef bij een handvol halve kansjes voor Nmecha en Amuzu.

De thuisploeg loerde op een geschikt moment om snel uit te breken, maar kon Anderlecht nooit echt in de problemen brengen. Linksachter Casper de Norre was de gevaarlijkste man bij OHL, maar zijn drie doelpogingen in de eerste helft leverden niets op.

Bij Anderlecht wist El Hadj, die de plaats van Tau innam, zich in de kijker te spelen met enkele aardige acties. Toch bleef het aantal echt uitgespeelde kansen laag. De enige keer dat OHL-doelman Romo even in de problemen kwam, was toen Jemelka de bal bijna in eigen doel duwde. 0-0 was een logische stand na 45 minuten.

Scheenbeen van Amuzu overleeft stevige botsing met paal

Henry schenkt OHL de volle buit in de slotfase

Na de pauze probeerde Anderlecht een versnelling hoger te schakelen. Mukairu had al snel de 0-1 aan de voet bij een uitstekende voorzet van Amuzu, maar Romo pakte uit met een weergaloze reflex om zijn net schoon te houden.

Op het uur zag Kompany plots zijn aanvoerder Lokonga uitvallen met een hamstringblessure. Anderlecht moest even herschikken en kon pas tien minuten voor tijd nog eens voor dreiging zorgen: Miazga klom het hoogst bij een hoekschop, zijn kopbal strandde in het zijnet.

Een brilscore leek in de maak, tot Maertens foutief werd afgestopt in de zestien meter door Sardella. OHL-topschuytter Henry zette de penalty koelbloedig om: 1-0. Anderlecht had geen reactie meer in huis. Nmecha probeerde in de slotseconden nog een penalty te versieren, maar ving bot. En zo is niet Anderlecht, maar wel OHL de verrassende winnaar van het weekend.

Doelman Romo gaat wel heel theatraal neer na contact met Delcroix

El Hadj pakt uit met geweldig hakje

Doelman Romo zet zwakke uittrap even later recht met uitstekende reflex

Vincent Kompany: "Genoeg kansen gehad"

Vincent Kompany focuste na de nederlaag in Leuven vooral op het positieve: "Ik kan mijn ontgoocheling niet verbergen, maar ik wil me niet alleen op die ontgoocheling concentreren. Ik heb een prestatie gezien met veel energie. De jongens hebben alles gegeven, tot ze erbij neervielen. We hebben weinig weggegeven en zelf heel veel kansen gecreëerd."

"Dan is het alleen het resultaat dat ontbreekt. Ik ben daar altijd voor op mijn hoede, omdat we op dit moment nog veel kansen nodig hebben. Dat is eigen aan ons gebrek aan ervaring. Maar ik word niet wanhopig, omdat ik weet dat het op die manier wel beter wordt. Dat is een kwestie van tijd", klonk het.

Over de penaltyfase met Maertens bleef Kompany nogal vaag: "We hebben scheidsrechters nodig in het voetbal. Het heeft geen zin om daar altijd een strijd van te maken. Ik kijk altijd naar onszelf. Als ik morgen een analyse maak om voor te leggen aan de jongens, kan ik niet beginnen over de scheidsrechters, want dan leren ze niets. Het gaat over ons. We hebben genoeg kansen gehad.”

Brys: "Leuk als er nog een appel uit de kast valt"

Marc Brys zag een wedstrijd met twee gezichten: "Ik vond dat wij sterker waren in de eerste helft. Het was zeker niet zo dat wij de kat uit de boom keken. Het was vooral Anderlecht dat in de omschakeling speelde. In de tweede helft was Anderlecht wel dominant en speelden zij veel op onze helft. Het lukte ons te weinig om er snel uit te komen."

"Gaandeweg ga je dan rekenen op een punt, en dan is het leuk als er nog een appel uit de kast valt, vooral door de inzet van Maertens. Het is opzienbarend dat hij nog de energie heeft om dat te doen. Wij pakken die drie punten graag aan. We zijn zeer blij, ook omdat we goed uit de stage gekomen zijn. Het is altijd een risico om zo te trainen. We zijn op de stage niet met Anderlecht bezig geweest, maar het is goed als je dan toch die drie punten thuis kunt houden", aldus Brys.

Kompany: "Heb 100% vertrouwen in de wilskracht van deze ploeg"

El Hadj: "Veel gewerkt aan mijn agressiviteit"

Henry: "Mogen tevreden zijn, zelfs al was het niet zo mooi om zien"

90+6'

Afgelopen! OHL pakt de volle buit tegen Anderlecht dankzij een late penaltygoal van Henry: 1-0.

90+4'

Nmecha wil ook penalty

In de laatste minuut van de blessuretijd claimt Nmecha nog een penalty na contact met Jemelka, maar de herhaling toont dat er niets aan de hand is.

90+2'
90+1'

90'

89'

OHL heeft plots vleugels gekregen: een snelle tegenaanval eindigt voor de voet van Henry, die de bal niet vol raakt.

88'
88'
87'
penalty
1-0
87'

Henry mist niet

OHL-topschutter Henry vloert Wellenreuther vanaf de penaltystip en zet de thuisploeg op een 1-0-voorsprong op drie minuten van het einde.

87'
86'

Var

De VAR buigt zich nog over de fase, maar het verdict blijft hetzelfde: Sardella brengt Maertens duidelijk ten val, en dus wordt het penalty. Intussen krijgt Kompany geel wegens protest.

85'

Penalty voor OH Leuven!

Sardella werkt Maertens tegen de grond in de zestien meter, Verboomen wijst meteen naar de stip: strafschop!

81'

Miazga in het zijnet!

OHL ontsnapt een tweede keer aan de 0-1 als Miazga vrij kan inkoppen bij een hoekschop van Amuzu, maar de Amerikaan knikt de bal in het zijnet.