77'
Hans Vanaken
1 - 2
77'

Club Brugge heeft na de interlandbreak opnieuw aangeknoopt met de zege. Vanaken zette een kwartier voor tijd de winnende penalty om. Een hard verdict voor Kortrijk, dat lange tijd de evenknie was van de kampioen. Luka Elsner was niet te spreken over de penaltyfase. "Er is een verschil tussen iemand raken of duwen. Anders moeten we het spel elke 5 seconden stilleggen", zegt de KVK-coach.

KV Kortrijk - Club Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Een gelijkspel was geen onlogische uitslag geweest, maar een penalty een kwartier voor het einde beslist er anders over. Sobol laat zich gretig vallen na een lichte duw van Derijck en Vanaken laat de kans niet liggen om Club de volle buit te bezorgen.

• Man van de match: De schoonheidsprijs krijgt Sobol sowieso, want zijn gelijkmaker was om duimen en vingers bij af te likken. Maar door in de slotfase ook nog eens een penalty uit te lokken speelde de Oekraïner vandaag een wel erg bepalende rol voor Club.

• Opvallend: Club Brugge kan voor het eerst sinds 20 augustus 2017 nog eens winnen bij Kortrijk. De voorbije 2 seizoenen was het er telkens op een gelijkspel blijven steken. Voor Philippe Clement is het zelfs zijn eerste overwinning als coach in het Guldensporenstadion.

Bekijk de goals uit Kortrijk - Club Brugge (1-2)

Sobol veegt openingsgoal van Gano uit met heerlijke volley

Club Brugge had wat recht te zetten na de thuisnederlaag tegen Antwerp en begon fel. Toch was de eerste grote kans voor Kortrijk. Na balverlies van Chong stormde Selemani de rechterflank af. Bijna nam hij Mignolet te grazen door niet voor te zetten en meteen op doel te besluiten, maar met een reflex voorkwam de doelman een vroege achterstand voor Club.

Meteen daarna kwam Kortrijk opnieuw dicht bij de openingstreffer op een vrije trap van Selemani. Kossounou kon de kopbal van Radovanovic nog van de lijn keren, maar in de herneming trof Derijck wél raak. Bij de VAR hadden ze buitenspel van Radovanovic gezien en dus bleef het 0-0.

Heel even dan toch, want amper enkele minuten na de afgekeurde goal klom Kortrijk dan toch op voorsprong. Na knullig balverlies van Mechele stuurde Gueye Gano diep en die werkte het beheerst af.

Lang kon Kortrijk niet van de voorsprong genieten, want 2 minuten later kwam Club alweer langszij. En hoe! Na een weggewerkte hoekschop liet Sobol Ilic kansloos achter met een heerlijke volley vanaf het halve maantje.

Met de rust in zicht kwamen beide ploegen nog dicht bij een tweede goal. Op een hoekschop kon Gano de doorgekopte bal nog gevaarlijk deviëren, maar Vormer stond Mignolet bij en bracht redding op de lijn. Meteen daarna dook de Nederlander aan de overkant gevaarlijk op voor de neus van Ilic, maar hij kon net niet bij een voorzet van De Ketelaere.

Ilic gaat de mist in op een hoge bal, maar kan nog net een owngoal vermijden

Lichte penalty helpt Club aan de overwinning

Kort na de rust joeg Ilic iedereen bij Kortrijk de stuipen op het lijf door mistasten op een hoge bal, maar de doelman kon nog net een knullige owngoal vermijden. Club slaagde er zelf niet in om Kortrijk op dezelfde manier te doen bibberen.

Pas toen Perez inviel, kwam er wat meer vuur bij de bezoekers. De Venezolaan stond amper op het veld toen hij zich al gevaarlijk doorzette, maar Radovanovic voorkwam met een ultieme ingreep erger voor Kortrijk.

Een kwartier voor het einde liet Sobol zich wel erg makkelijk vallen na een lichte por van Derijck, maar scheidsrechter Vergoote twijfelde niet: penalty. Een klusje voor Vanaken, die na zijn goals bij de Rode Duivels ook bij Club weer raak trof.

Bijzonder zuur voor Kortrijk, dat in de slotfase het tij niet meer kon keren. Enkel De Sart zorgde nog even voor opwinding, maar Mignolet ging goed plat op zijn lage schuiver. Kortrijk blijft zo achter met 0 op 12. Club loopt voorlopig weer wat verder weg van Antwerp.

Club Brugge krijgt lichte strafschop, Vanaken: "Ik had hem niet gefloten"

Elsner: "Misschien moeten we basketbal spelen"

• Luka Elsner (trainer KV Kortrijk): “Ik weet niet wat ik aan mijn spelers moet zeggen, want ze hebben een goede wedstrijd gespeeld met veel inzet. Maar de wedstrijd is niet door ons beslist. Vandaag zijn onze inspanningen niet op de juiste manier beloond, het voetbal is soms echt onrechtvaardig. Dat Derijck zijn hand daar niet had mogen leggen? Luister, laat ons dan maar basketbal spelen. Er is een verschil tussen iemand raken of duwen. Anders moeten we het spel elke 5 seconden stilleggen. Het is niet anders omdat het in de zestien gebeurt. De spelers waren vandaag erg gemotiveerd, we hebben echt als een ploeg gespeeld, dit moet een les zijn om elke wedstrijd zo te spelen. Volgende week tegen Waasland-Beveren moeten we dezelfde mentaliteit tonen. We hebben mooie dingen laten zien, daar kunnen we op voortbouwen naar volgend seizoen toe.”

• Philippe Clement (trainer Club Brugge): “Het was een hard bevochten overwinning, maar op dit veld was er geen andere manier. Er was voortdurend strijd en te weinig goed voetbal. Het belangrijkste is dat je dan je mentaliteit kan aanpassen en we hebben ons volledig in de strijd geworpen. Mijn spelers hebben het goed gedaan, in de tweede helft nog beter dan in de eerste. Toen was het gelijk opgaand, na de rust waren wij veel dominanter. Ik ben heel tevreden, want het is geen evidente situatie om zoveel punten voorsprong te hebben en toch scherp te blijven. Hier in Kortrijk werkmansvoetbal komen spelen is iets heel anders dan waar we al maanden op trainen. De ploeg heeft de klik heel goed gemaakt.”

90+4'

Club Brugge had zijn handen vol met een gretig Kortrijk, maar knoopt dankzij een lichte penalty wel weer aan met de zege. De competitieleider wint met 1-2, Kortrijk blijft achter met 0 op 12.

90+3'

De Sart niet voorbij Mignolet

Kortrijk komt in de slotseconden alsnog dicht bij de gelijkmaker. Mignolet moet zijn kunnen tonen op een lage schuiver van De Sart.

90+1'

90'

3 minuten extra

Kortrijk heeft nog 3 minuten om een 9e thuisnederlaag te vermijden.

90'
90'
89'

Aan strijd geen gebrek in deze wedstrijd, maar nu loopt het toch even uit de hand. Golubovic krijgt het aan de stok met Perez. Vergoote blijft diplomatisch en geeft beide spelers geel.

85'

Kan Kortrijk nog iets forceren tegen de beste uitploeg van 1A?

Tom Boudeweel op Radio 1
82'
81'

Club voert de druk nu even op. Rits kan aan de tweede paal uithalen, maar mist zijn schot een beetje en zo kan Ilic de bal in hoekschop werken. Ook daarop is het even alle hens aan dek bij Kortrijk, maar Ilic komt als winnaar uit de strijd.

79'

Clement is plots op weg naar zijn eerste zege als coach in het Guldensporenstadion. Hij gooit nog Balanta en Badji in de strijd. Voor Chong en doelpuntenmaker Vanaken zit de wedstrijd erop.

79'
78'
78'
77'
77'
penalty
1-2
77'

Vanaken klaart de klus

Na zijn goals bij de Rode Duivels treft Vanaken ook raak voor Club. Hij zet de (lichte) penalty vlotjes om. Kan Kortrijk nog reageren?