84'
Mathieu Maertens
2 - 2
84'

Anderlecht heeft in eigen huis punten vergooid tegen promovendus Oud-Heverlee Leuven. Paars-wit trok met een gevleide dubbele voorsprong de kleedkamer in, maar OHL kwam na de rust langszij. Beide teams gingen nog vol voor de zege: Anderlecht zag een penalty verdwijnen na tussenkomst van de VAR, aan de overzijde spatte een schot van nieuwkomer Tamari uiteen op de paal. Vincent Kompany stak de hand in eigen boezem. "De verantwoordelijkheid ligt bij mij."

Anderlecht - OH Leuven in een notendop:

• Sleutelmoment: Kort voor de rust op een 2-0-voorsprong komen, het is een gedroomd scenario voor elke ploeg. Tenzij je natuurlijk kort na de rust die bonus in cadeauverpakking weer weggeeft. De aansluitingstreffer van Duplus was de start van een knappe Leuvense remonte.
  • Man van de match: Mathieu Maertens speelde vanavond zijn 100e wedstrijd voor OH Leuven, maar vreemd genoeg kwam hij pas voor het eerst in actie op het veld van Anderlecht. Hij gaf zijn bijzondere wedstrijd extra glans met de knappe gelijkmaker.
  • Opvallend: Een voorsprong weggeven, het blijft een kwalijke gewoonte bij Anderlecht. Eerder dit seizoen overkwam paars-wit hetzelfde uit tegen KV Mechelen en thuis tegen Moeskroen en Eupen.

Bekijk de goals uit Anderlecht - OHL (2-2)

Verschaeren en Tau tonen zwoegend Anderlecht de weg

Na de ontnuchterende nederlaag tegen Club Brugge haalde Vincent Kompany de bezem door zijn basisploeg met maar liefst 5 wijzigingen. Zo werden nieuwkomers Josh Cullen en Matt Miazga meteen in de basis gedropt.

Het hertekende Anderlecht begon in elk geval gretig aan de wedstrijd. Nmecha ging meteen op zoek naar zijn eerste veldgoal voor paars-wit, maar besloot rakelings naast. Toch kwam het gevaar gaandeweg steeds meer van de bezoekers, met Mercier als grote motor.

Anderlecht kwam zo een aantal keer goed weg bij de gevaarlijke counters van de bezoekers. Het leverde vooral een resem hoekschoppen op, maar weinig pogingen binnen het doelkader. Toen dat toch eens lukte voor Sowah, ging Van Crombrugge goed plat.

Net wanneer de 0-1 in de lucht hing, sloeg Anderlecht toe. Na een fraaie aanval bracht Murillo de bal laag voor doel en daar knalde Verschaeren de openingstreffer onhoudbaar in doel. Vlak voor de rust was het wéér raak voor de thuisploeg. Uitblinker Michailitsjenko vond het hoofd van Tau en die werkte de 2-0 voorbij Romo.

Sowah verrast eigen doelman bijna

Paars-wit geeft voorsprong opnieuw uit handen

Ideaal scenario dus voor Anderlecht, maar kort na de rust pakten de donkere wolken zich weer samen boven het Lotto Park. Tau kopte een vrije trap van Mercier knullig centraal voor doel in de voeten van Duplus. Die nam het cadeau dankbaar aan en bracht OHL van dichtbij weer in de wedstrijd.

Op het uur een discutabele fase in de zestien van Anderlecht. Kotysch trapte de bal tegen de arm van Nmecha aan. Penalty, vonden ze bij OHL. Geen penalty, oordeelde scheidsrechter Van Driessche. OHL bleef er desondanks voor gaan, maar zowel Mercier, Sowah als Henry botste op Van Crombrugge.

Een kwartier voor het einde kwam Anderlecht op hoekschop dicht bij de 3-1. Romo pareerde een kopbal van Murillo en in de herneming liet de Panamees na om de wedstrijd te beslissen. Een pijnlijke misser die Anderlecht kort voor het einde zuur opbrak. Een afgeweken schot van Maertens liet Van Crombrugge kansloos achter: 2-2.

Anderlecht kreeg enkele minuten later weer hoop toen Tshimanga in de zestien hands beging op een voorzet van Tau. Van Driessche wees resoluut naar de stip, maar kwam na het bekijken van de beelden terug op zijn beslissing. Pech voor Anderlecht en bijna werd het in de extra tijd zelfs erger voor de thuisploeg, maar een knap schot van Tamari strandde op de paal.

Geen strafschop voor OHL na handspel Nmecha

Van Driessche annuleert strafschop voor Anderlecht na het zien van de beelden

Kompany: "Ik had beter moeten doen als coach"

Vincent Kompany ging zijn verantwoordelijkheid expliciet niet uit de weg na het nieuwe puntenverlies. "Ik zoek geen excuses, ik had het beter moeten doen als coach. Ik had de spelers meer oplossingen moeten aanbieden om de situatie goed te controleren. Het maakt deel uit van mijn groeiproces als mens en als coach."

"De jongens hebben al veel stappen gezet, maar we hebben op de matchdag niet gebracht wat we moesten brengen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij mij.”

"Ik kan mijn spelers niks verwijten qua inzet, ze hebben alles gegeven. Maar we haalden niet ons niveau, dat moet de volgende keer beter. We hebben de spelers gezegd dat ze kalm moesten blijven bij de 2-0-voorsprong, maar ik verwijt het mezelf meer dan de spelers dat we dit nog weggegeven hebben."

"Ik leg de lat zeer hoog voor mezelf. Ik heb als speler ook een hoog niveau gehaald door geen excuses te zoeken en eerlijk te zijn tegenover mezelf. We moeten hierover praten en hieruit leren hoe we dit soort situaties moeten aanpakken. Dit is niks nieuws, maar we moeten ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt.”

Marc Brys: "Een overwinning zou verdiend geweest zijn"

Marc Brys kon zich na afloop wel vinden in de puntendeling. "Als je met 2-0 gaat rusten en je eindigt met 2-2, dan moet je enigszins tevreden zijn. We hadden in de eerste helft al 5 kansen. Twee keer stond onze organisatie niet goed en daarop pakten we twee doelpunten. Dat is enerzijds de klasse van Anderlecht en anderzijds ons gebrek. "

"Maar we hebben fantastisch gereageerd. We waren ook gediend door het snelle doelpunt in de tweede helft. We zijn blijven voetballen en hebben kansen gecreëerd. Het is jammer dat Tamari die bal nog op de paal trapt. Een overwinning zou verdiend geweest zijn.”

OHL is als promovendus uitstekend aan het seizoen begonnen en daar zit de groepssfeer voor veel tussen. “Er is iets ernstigs gebeurd met een speler van ons, los van het sportieve. Als iemand die vandaag een goal maakt, dat dan opdraagt aan hem zonder zelf de aandacht op te eisen, dan denk ik dat we goed bezig zijn. Het is fantastisch dat iemand daar op dat moment aan denkt."

"Dat typeert dit elftal. Daar kunnen we verder op bouwen. Toen ik de eerste trainingen zag, dacht ik nooit dat dit team zou kunnen terugkomen na een tegenslag. Dat blijkt totaal verkeerd te zijn."

Miazga: “Twijfel er niet aan dat we dit kunnen omkeren”

• Mathieu Maertens (OHL): “Ik ben heel bij met mijn doelpunt. Het is jammer dat we de 3 punten niet pakken, maar dit was een goede teamprestatie. Na een 2-0-achterstand terugkomen tot 2-2, chapeau voor de ploeg. Beide ploegen hadden kunnen winnen. Wij kregen op het einde wel nog een goede kans met Tamari, maar een gelijkspel is wel billijk. We zijn kalm gebleven en er blijven in geloven. We moeten deze lijn nu doortrekken en voortbouwen op de goede dingen van vandaag.”
  • Matt Miazga (Anderlecht): “We zijn ontgoocheld dat we 2 tegengoals slikten. We hadden de wedstrijd moeten beslissen na die 2-0-voorsprong, dat is de fout van ons als spelers. Maar we mogen het hoofd niet laten hangen. We moeten kijken waar we fouten maakten en daar hard op blijven werken op training. We hebben een goede ploeg en een uitstekende trainer, dus ik twijfel er niet aan dat we dit kunnen omkeren.”

90+8' tweede helft
90+8'

Anderlecht blijft steken op een 2-2-gelijkspel tegen OHL. Paars-wit leidde aan de rust met 2-0, maar gaf de voorsprong nog uit handen in een tumultueuze tweede helft.

90+7'
90+7'

Bundu pakt nog uit met een goede actie. Hij maakt zich vrij en besluit vanuit een scherpe hoek. Het levert nog een hoekschop op, maar die leidt niet meer tot een kans.

90+5'

Brys voert nog een wissel door. Mercier gaat eruit, Allemeersch is zijn vervanger.

90+2'

Tamari tegen de paal!

Anderlecht ontsnapt nog aan de nederlaag! Tamari krijgt te veel ruimte om te trappen en krult de bal tegen de paal!

90+2'
90+1'

90+1'

5 minuten extra

We krijgen ruim 5 minuten erbij. Genoeg om nog een winnaar te krijgen in deze wedstrijd?

90+1'
89'

Tumult in de zestien, want Anderlecht zou nu een hoekschop moeten krijgen. Van Driessche geeft de bal evenwel aan Romo. Vreemde situatie.

89'

Van Driessche komt terug op zijn beslissing. Dan toch geen penalty voor Anderlecht.