76'
Maxime Lestienne
2 - 1
76'

Kortrijk heeft zijn derde thuiszege van het seizoen te pakken. En dat deed zichtbaar deugd. De thuisploeg startte goed tegen Standard en nam een 2-0-voorsprong. Maar na een aansluitingstreffer werd het in het slot toch nog spannend. "We slikken te veel goals, zo is het moeilijk om een resultaat neer te zetten", zegt Philippe Montanier.

KV Kortrijk - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: In de ruim 8 minuten extra tijd ontsnapt Kortrijk aan de gelijkmaker. Lestienne vindt het hoofd van Oulare, maar die kopt de laatste kans van de wedstrijd rakelings naast.
  • Man van match: Jevhen Makarenko lag met een pegel aan de basis van het openingsdoelpunt van Dewaele na amper 2 minuten. Kort voor de rust deelde hij Standard een nieuwe tik uit met zijn kopbaldoelpunt.
  • Opvallend: Standard heeft het vaak moeilijk in het Guldensporenstadion. Sinds het seizoen 2009-2010 kwamen de Luikenaars in totaal 15 keer op bezoek bij Kortrijk. Daarbij konden ze maar 4 keer winnen, gingen ze maar liefst 9 keer onderuit en pakten ze 2 keer een punt.

Bekijk de goals uit Kortrijk - Standard (2-1)

Makarenko leidt 1-0 in en maakt er zelf 2-0 van

Standard kon na 5 wedstrijden zonder zege wel een opkikker gebruiken, maar hetzelfde gold voor Kortrijk met maar 1 overwinning in zijn laatste 7 wedstrijden. Het werd een droomstart voor KVK, want na amper 2 minuten stond de 1-0 al op het scorebord. Bodart loste de bal na een pegel van Makarenko en Dewaele scoorde van dichtbij in de herneming.

De bezoekers konden weinig tegenwicht bieden. Amallah zorgde voor een schaars lichtpunt, Ilic kon zijn afstandsschot nog net in hoekschop werken. Halfweg de eerste helft kreeg Standard plots wel een driedubbele kans. Na
knappe reddingen van Ilic op schoten van Amallah en Raskin besloot Balikwisha van dichtbij op de paal.

Veel dichter kwam een slap Standard niet bij de gelijkmaker en kort voor de rust incasseerde het zelfs een tweede goal op een hoekschop voor Kortrijk. Avenatti ging ondanks zijn bijna 2 meter onder de bal door aan de eerste paal en Makarenko liet Bodart kansloos achter met een rake kopbal: 2-0.

Derijck bloedt hevig uit zijn mond na een tik van Oulare in een luchtduel

Lestienne maakt het spannend, maar KVK houdt stand

Invaller Lestienne moest Standard een nieuw elan geven in de 2e helft, maar de bezoekers bleven in hetzelfde bedje ziek. Standard raakte maar niet aan kansen, Ilic keek werkloos toe. Daar veranderde ook de inbreng van Carcela en Oulare weinig aan.

Kortrijk loerde op de counter en twintig minuten voor het einde leverde zo’n tegenaanval bijna de 3-0 op. Gueye zette zich goed door op rechts, maar kreeg de bal finaal niet voorbij Bodart. 5 minuten later lukte hem dat op aangeven van Jonckheere wel, maar zijn treffer werd afgekeurd voor buitenspel.

Geen 3-0, maar meteen daarna wel 2-1. Lestienne werd helemaal ongemoeid gelaten op een voorzet van Balikwisha en kopte de aansluitingstreffer voorbij Ilic. Het leek het begin van een spannende slotfase, maar Standard kon pas in de extra tijd nog eens gevaarlijk zijn. Lestienne gooide de bal in de zestien en Oulare kopte de laatste kans rakelings naast.

Montanier: "We waren niet goed genoeg"

• Yves Vanderhaeghe (trainer Kortrijk): “Onze eerste helft was van een goed niveau en daar hebben we het verschil gemaakt. We hebben heel weinig weggegeven tot aan het doelpunt. Na die treffer wisten we dat er nog steriele druk zou komen. Gelukkig ging die laatste kans van Oulare net naast. We zijn gevaarlijk geweest op de momenten dat het kon en we hebben Standard toch een aantal keer flink doen twijfelen. Ik ben heel blij dat we in deze omstandigheden toch de 3 punten pakten. Het zorgt voor wat rust in de ploeg, want we hebben nog een moeilijke kalender voor en na Nieuwjaar.”

• Philippe Montanier (trainer Standard): “We halen momenteel geen goed niveau. Er was wel inzet, zo zijn we ook teruggekomen tot 2-1. We hadden zelfs nog die kans in de laatste minuut. Maar we maakten te veel fouten door een gebrek aan concentratie. We hebben gekregen wat we verdienden, we waren niet goed genoeg. Er zijn altijd moeilijke momenten in een seizoen, het is aan ons om die periodes zo kort mogelijk te houden. Maar ik ben niet tevreden over het spel in de laatste 2 wedstrijden. We slikken te veel doelpunten. Wat onze kracht was, wordt nu een beetje onze zwakte. Op deze manier is het moeilijk om resultaten neer te zetten.”

90+9'

Standard gaat na 5 wedstrijden zonder zege nu ook onderuit bij Kortrijk. Lestienne gaf de bezoekers nog even hoop met de aansluitingstreffer, maar Kortrijk gaf de 2-1-zege niet meer uit handen. Standard blijft achter met 4 op 18.

90+9' tweede helft
90+9'
90+7'

Oulare nipt naast!

Standard komt bijna nog langszij! Lestienne schildert de bal op het hoofd van Oulare, maar die kopt rakelings naast. Hier komt Kortrijk goed weg.

90+3'

Derijck is weer klaar voor de strijd, met een gekloven lip weliswaar. Kan Standard nog iets klaarmaken?

90+1'

Derijck bloedt hevig

Derijck krijgt een stevige tik van Oulare in een luchtduel. De Standard-spits raakt hem ongelukkig met zijn arm, vol tegen zijn mond. Het bloed gutst eruit bij de KVK-speler.

90+1'

90'

5 minuten extra

Standard krijgt toch nog een mooie bonus om alsnog een punt te veroveren. Kortrijk moet nog even blijven knokken.

89'

De tijd begint nu echt wel te dringen voor Standard, maar het blijft hetzelfde bij de bezoekers, te weinig dus. Kortrijk is ook na de aansluitingstreffer nooit echt in de problemen gekomen.

89'
89'

Ook Lepoint mag nog enkele minuten meedoen bij Kortrijk. Voor Mboyo zit de wedstrijd erop.

85'

Voor Kortrijk is het nu knokken om de drie punten thuis te houden. Standard zet de thuisploeg vast op de eigen helft, maar kans op kans creëren lukt de bezoekers nu ook niet bepaald.

82'

Standard is nu aan het drukken en zit voortdurend rond de zestien van Kortrijk.

Floris Geerts op Radio 1
82'

Vanderhaeghe gooit met Van der Bruggen nog wat ervaring in de strijd. Voor Gueye zit de wedstrijd erop.

79'
79'

Geen buitenspel

Er werd toch nog even door de VAR gecheckt of er geen buitenspel was bij de treffer van Lestienne. Dat is niet zo en dus blijft de 2-1 op het scorebord staan.