1. 19' - Doelpunt - Thomas Henry (1 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 8 - 03/10/20 - 18:30
19'
1 - 0

Oud-Heverlee Leuven heeft het juiste spoor gevonden in eerste klasse A. De ploeg van Marc Brys zette ook Zulte Waregem opzij. Henry, Mercier en Sowah waren andermaal belangrijk voor hun ploeg. Bij Zulte Waregem lijkt de relance na het puntje op Standard al opnieuw voorbij.

OH Leuven - Zulte Waregem in een notendop:

• Sleutelmoment: Net wanneer Zulte Waregem voorzichtig kwam opzetten, maakte Sowah er 2-0 van. Die buffer kon de thuisploeg goed gebruiken, want een ongelukkig tegendoelpunt is snel gevallen.
  • Man van de match: Die speelde in het wit met het nummer 10 op de rug. Xavier Mercier is de spil van elke Leuvense aanval en dat leverde in 8 wedstrijden al 3 doelpunten en 7 assists op. Vorig seizoen waren er maar vier spelers die meer assists afleverden, maar dat was wel na 29 speeldagen.
  • Opvallend: Het schijnbaar sprekende gemak waarmee promovendi OH Leuven en Beerschot de overstap maken van 1B naar 1A. Zeker draaischijven Holzhauser en Mercier, die elk al een voet hadden in 10 doelpunten.

Bekijk de goals uit OHL - Zulte Waregem (2-1)

OH Leuven tikt Zulte Waregem tureluurs voor de rust

Na zeven speeldagen draaide promovendus OH Leuven nog steeds vlot mee in de linkerkolom. Iets dat tegenstander Zulte Waregem enkele jaren na elkaar ook succesvol deed, maar nu wel erg ver wel lijkt. Na de non-prestatie tegen Club rechtte Essevee wel de rug tegen Standard en die lijn wilde het maar al te graag doortrekken aan Den Dreef.

Toch was het vooral de thuisploeg dat zijn aanvallende intenties meteen kenbaar maakte. Van bij de aftrap mikte Mercier de bal al richting doel van Bostyn en de bezoekende doelman moest al na drie minuten redding brengen op een schot van gelegenheidskapitein Duplus.

Na een kwartier moest Bostyn opnieuw aan de bak en met een ultieme voetveeg hield hij ook Henry van een doelpunt en Mercier van zijn zesde assist van het seizoen. Die knappe redding bleek niet meer dan uitstel van executie te zijn, want vijf minuten later was het wel raak. Mercier en Henry kropen opnieuw in de rol van aangever en afwerker, en na een slimme stifter stond de verdiende 1-0 op het bord.

Veel meer dan een moeilijk schot van Vossen kon Zulte Waregem niet in de schaal werpen en dus bleven we kijken naar het doel van Bostyn. Daar knalde Maertens nog een schot in de korte hoek, waar ook de bezoekende goalie goed in de weg lag. De thuisploeg was nog dreigend, maar de laatste pass kwam er niet meer uit, waardoor Zulte Waregem blij kon zijn dat het bij de rust maar één doelpunt in het krijt stond.

Mercier probeert het meteen bij de aftrap

Invaller Berahino maakt het nog spannend

Francky Dury had een kwartier om heel wat bij te sturen, maar zag dat OHL ook na de pauze wilde aanvallen. Impulsen van Maertens en Sowah deden de bezoekende verdedigers bibberen, maar ook niet meer dan dat. Het antwoord van Zulte Waregem liet niet lang op zich wachten. Zo kopte Seck de bal netjes in doel, maar werd hij afgefloten voor buitenspel, en plaatste Dompé een plaatsbal net voorbij de verste paal.

Die waarschuwingen nam de thuisploeg ter harte, want net na het uur stond een veiligere 2-0 op het bord. Xavier Mercier – wie anders – lanceerde de pijlsnelle Sowah, die de tijd nam om Humphreys heerlijk uit te kappen voor hij de bal knap in de verste hoek plaatste.

Tijd voor Plan C bij de bezoekers en daarvoor werden Berahino en Kainourgios tussen de lijnen gebracht. Een gouden zet, zo bleek. Berahino had nog geen twee minuten nodig om met zijn eerste balcontact de 2-1 van dichtbij voorbij Romo te tikken.

Die aansluitingstreffer leek lang niet meer dan een voetnoot te gaan worden tot de bezoekers een slotoffensief op poten zetten. Kainourgios, de andere helft van Plan C, knalde de gelijkmaker eerst wild over en daarna onbegrijpelijk in het zijnet. Zo bleef het bij 2-1 en een verdiende zege voor een uitgekookt OH Leuven, dat vaak een versnelling te hoog schakelde voor de bezoekers.

Henry krijgt de bal vol in het kruis

Sowah loopt vol tegen Bostyn aan

Henry: "Ik weet al 8 jaar dat met Mercier voetballen een plezier is"

Marc Brys (coach OH Leuven): “Het was een wedstrijd waarin we enorm veel kansen hebben gecreëerd. We hebben er een hele week op getraind en het lukte al vanaf minuut 1. Alleen ga je rusten met maar één doelpunt verschil en dat is niet ruim. Dan wil je vooral je voorsprong aandikken en dat lukte uiteindelijk. Daarna ging Zulte Waregem uiteraard alles op alles zetten en bleek het ook een goed elftal te zijn en werd het zelfs nog wat beven. Dan is het een ontgoocheling dat het bij de rust pas 1-0 staat. Ik denk dat we naast de doelpunten nog aan 12 uitgespeelde kansen komen en dat is enorm veel. Dan hoop je ook dat dat zich meer vertaalt in doelpunten.”

Thomas Henry (OH Leuven): “Ik ken Xavier Mercier al acht jaar en we speelden al samen in Frankrijk, dus ik weet al acht jaar dat het een plezier is om met hem samen te spelen. Sowah is ook een goeie afwerker en vanop de flanken krijgen we ook vaak goeie ballen van Maertens of Duplus, bijvoorbeeld. In de kleedkamer zijn er ook geen clans. We begrijpen elkaar allemaal heel goed en kunnen het goed met elkaar vinden. Dat vertaalt zich ook naar het terrein. Ik heb ook al vaak gezegd dat clubs als OHL en Beerschot het niveau hebben om in 1A te spelen, maar ook clubs als Union en Westerlo halen dat niveau, denk ik. Het is goed dat deze clubs voorin goed meedraaien.”

Dury: "OHL speelde zoals we voorspelden en vreesden"

Francky Dury (coach Zulte Waregem): “Ik vind dat we geen slechte partij gespeeld hebben. OHL is beter begonnen. In de omschakeling, zoals we voorspeld en gevreesd hadden, want ze hebben lopende spelers en een fantastische spelmaker. Na de 2-0 speelden we preciezer en kwamen we terug tot 2-1. Daarna kon het nog 2-2 worden, maar zij hadden voor de rust ook vlotter kunnen uitlopen. Ik denk dat het voor het publiek een zeer aangename wedstrijd was met vele kansen.”

Damien Marcq (Zulte Waregem): “We wisten dat het zo’n wedstrijd zou worden waarin we veel balbezit zouden hebben. We spelen het eerste halfuur goed, maar op het einde van de eerste en in het begin van de tweede helft geven ze misschien net te veel tijd, zodat ze hun spel konden spelen. We weten dat ze met Mercier, Henry en Sowah sterk kunnen counteren en dat hebben ze vandaag opnieuw getoond. Ik ben teleurgesteld, maar ook blij -  niet fier -  met de reactie van de ploeg na de 2-0.”

90+5'

OHL houdt de punten thuis!

Ondanks een slotoffensief van Zulte Waregem houdt OHL de punten thuis. Voor de rust vertaalde het overwicht zich al in een verdiende voorsprong, die Sowah na de rust uitdiepte. De snelle aansluitingstreffer van Berahino bracht nog wat spanning, maar uiteindelijk niet meer dan dat.

90+4'

Bostyn komt mee voor een hoekschop!

Ven Hecke haalt er nog een hoekschop uit en ook Bostyn komt mee om te koppen!

90+3'

OHL komt er nog eens uit. Mercier perst er nog maar eens een sprintje uit voor hij de bal doogeeft aan Myny. Die wordt neergehaald door Marcq en dat zijn weet wat gewonnen seconden voor OHL.

90+1'

Maertens wordt nog eens diep gestuurd, maar moegestreden haalt hij er enkel nog een hoekschop uit. Dat is meteen ook de laatste actie van de middenvelder, die vervangen wordt door Myny.

90'

5 minuten extra tijd!

OH Leuven moet nóg eens 5 minuten overleven.

88'

Bij OHL zoeken ze het hoekje op en dat lukt aardig. Maertens kreeg er een inworp mee en die zorgde dan weer via Henry voor een hoekschop.

85'

Er staan nog meer dan 5 minuten op de klok. Als de kansen voor Zulte Waregem aan deze vaart blijven komen, zal OHL nog flink aan de bak moeten voor het eigen doel.

84'

Ook Bruno trapt naast!

Bij OHL trappen ze de bal wild naar voren, maar die komt al snel weer terug. Deschacht pakt uit met een listig tikje tot bij Bruno, maar ook hij trapt net naast!

82'

Kainourgios trapt de 2-2 in het zijnet!

Opnieuw duikt Srarfi vanop links de zestien in en opnieuw vindt hij Kainourgios met een knappe pass. De Griek moet oog in oog met Romo áltijd scoren, maar de Griek trapt onbegrijpelijk in het zijnet!

79'

Srarfi duikt de zestien in en legt goed terug op Kainourgios, een andere invaller. De Griek legt meteen aan voor een schot, maar kan de bal niet laag houden. De wedstrijd is hier in geen geval al gespeeld.

78'

Met nog een goed kwartier op de klok zien we dat de pionnen van Zulte Waregem steeds hoger komen te staan. Is er een slotoffensief in de maak? Bij OHL lijkt het beste er intussen af te zijn.

77'
74'
74'

Dompé is de gevaarlijkste speler bij de bezoekers. Deze keer gaat Sowah aan de noodrem hangen voor hij de zestien induikt en dat levert Sowah een geel karton op. De eerste kaart in deze faire wedstrijd.

73'

Bostyn moet een nieuwe hoekschop toestaan

De hoekschop komt uiteindelijk terecht bij Malinov, die vanuit de tweede lijn een kanonsschot uit zijn sloffen tovert. Bostyn ligt net op tijd in de hoek om de bal opnieuw over de achterlijn te tikken.

71'

OHL heeft al meteen een antwoord klaar. Henry wordt bijna bereikt, maar Opare tackelt de bal nog net in hoekschop voor de neus van de uitgekomen Bostyn. Die blesseert zijn rechtsachter wel met een stevige wederzijdse tackle.

69'

De aansluitingstreffer valt uit de lucht!

Berahino heeft volgens mij nog geen bal geraakt, maar zijn eerste baltoets is meteen raak! Twee OHL-verdedigers koppen naast de voorzet van Opare, waardoor Berahino de 2-1 ongestoord voorbij Romo kan tikken.