1. 47' - Geel - Théo Defourny
  2. 69' - Verv. Paul Onuachu door Cyriel Dessers
  3. 78' - Verv. Amara Baby door Konan N'Dri
Jupiler Pro League - speeldag 18 - 06/01/21 - 20:45

Genk heeft zijn inhaalmatch op Eupen met sprekend gemak gewonnen. Enkel de gelijkmaker van Stef Peeters was een wanklank in een voor de rest vlekkeloze avond voor Genk, dat tot op 1 punt van leider Club Brugge nadert.

Eupen-Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Met een doelpunt kort voor én kort na de rust legt Genk de wedstrijd in een beslissende plooi. Onuachu is tot twee keer toe de boosdoener voor Eupen, dat die dubbele opdoffer nadien niet meer te boven komt.

• Man van de match: Drie keer scoren, met 18 goals steviger leider in de topschuttersstand en toch als een donderwolk van het veld stappen, dat was vanavond het verhaal van Paul Onuachu. Aan zijn tweede penaltydoelpunt ging een stevige discussie met Bongonda vooraf en dat zat de Nigeriaanse topschutter duidelijk stevig dwars.

• Opvallend: Genk dikte zijn doelpuntenaantal dit seizoen verder aan tot 42 goals en heeft daarmee de beste aanval in 1A. Beerschot zit aan 39 stuks, met weliswaar een wedstrijd minder gespeeld. Club trof dit seizoen al 38 keer raak.

Bekijk de goals uit Eupen - Genk (1-4)

Dodelijk efficënt Genk snoert gretig Eupen de mond

Eupen was op zoek naar zijn tweede adem sinds een stevige coronagolf de club teisterde. De thuisploeg begon in elk geval fel, maar het was wel Genk dat na nog geen 10 minuten de score opende. Toma lanceerde Ito en die verzilverde meteen de eerste doelkans voor de bezoekers.

Maar lang kon Genk niet genieten van die vroege voorsprong. Amper 4 minuten later hingen de bordjes weer gelijk. Na balverlies van Onuachu werd Peeters snel in stelling gebracht en van net buiten de zestien knalde hij de verdiende gelijkmaker fraai in doel.

Eupen zag Musona nog voor het halfuur geblesseerd uitvallen, terwijl Genk groeide in de wedstrijd. Zonder kansen te creëren weliswaar. Dat lukte wel voor Eupen. Prevljak zette Lucumi simpel in de wind, maar Vukovic hield hem met een knappe reflex van de 2-1.

Geen voorsprong voor Eupen, even later wél voor een dodelijk efficiënt Genk. Ito kroop dit keer in de rol van aangever en met zijn 16e competitietreffer bracht de tot dan toe onzichtbare Onuachu de bezoekers weer aan de leiding.

Onvrede bij Onuachu en Bongonda ondanks ruime zege

Net voor de rust een goal slikken is altijd vervelend en daar bleef het niet bij voor Eupen, want kort na de rust haalde Defourny de doorgebroken Onuachu onderuit. De bal ging op de stip en Onuachu mikte zijn tweede van de avond in doel: 1-3.

Kort voor het uur ging de bal nogmaals op de stip na een licht contact tussen Poulain en Bongonda. Die laatste wou de penalty zelf nemen, maar daar dacht Onuachu anders over. De topschutter won na een felle discussie het pleit en tikte zijn 18e van het seizoen voorbij Defourny.

Tien minuten later was de woede nog niet gekoeld bij Onuachu. De Nigeriaan maakte veel misbaar toen hij naar de kant gehaald werd voor Dessers. Die kreeg op aangeven van Ito nog een uitstekende kans op de 1-5, maar hij liet ze liggen. Ook Ito vergat in de slotfase de score nog aan te dikken.

Ambras in de klas! Bongonda en Onuachu maken flinke ruzie om wie penalty mag trappen

Van den Brom: "Penaltyheisa is absoluut geen domper"

• John van den Brom (coach Genk): "Dit is fantastisch! We kwamen naar hier voor een zege en het is een overtuigende zege geworden. In de 2e helft speelden we erg goed, in een iets andere formatie. En Paul scoort dan ook nog eens 3 keer. Wat wil je nog meer? Die ruzie om die penalty tussen Onuachu en Bongonda? Dat zie je natuurlijk liever niet, maar ik zal dit met hen bespreken. Paul staat in ieder geval op 1 op het lijstje. Maar een domper is dat absoluut niet. Er gebeurt altijd wel iets. Je moet er als grote kerels over praten en dan zand erover. Het team is altijd belangrijker dan het individu."

• Danny Vukovic (Genk): “Het is leuk om weer aan te knopen met de overwinning. Het was geen gemakkelijke wedstrijd. Eupen speelde goed, zeker in de eerste helft. Maar ik denk dat wij de zege uiteindelijk wel verdienden. Dit is een resultaat waarop we voort kunnen bouwen. (Over het penaltyincident) Het is positief dat ze allebei wilden scoren. Jammer genoeg kan er maar één de penalty nemen. Het zijn allebei winnaars, maar in de kleedkamer werd er al niet meer over gesproken."

90+4'

Genk boekt een vlotte 1-4-overwinning bij Eupen en nadert zo tot op één punt van leider Club Brugge. Onuachu was de matchwinnaar met 3 goals.

90+3'

Eupen laat zich nog eens zien op een hoekschop van Peeters. De bal wordt valt voor de voeten van Heris, maar die knalt in één tijd over.

90+1'

86'

Vukovic moet dan toch nog eens aan de bak. Na een goede actie van N'Dri op links krijgt Ngoy de bal net niet voorbij de doelman.

85'

Ito gaat nog eens zijn eigen kans. Hij kapt goed naar zijn rechter, maar krijgt zijn schot vervolgens niet tussen de palen.

83'
78'

Na Onuachu wordt nu ook Bongonda naar de kant gehaald. Er zal ondanks de ruime overwinning toch nog een stevig woordje gesproken moeten worden bij Genk.

78'
73'

Dessers laat het liggen

Dessers krijgt al meteen een uitgelezen kans maar hij laat ze liggen. Ito brengt de bal perfect voor doel, maar Dessers besluit van dichtbij naast. Hier had hij veel meer mee moeten doen.

73'
69'

Onuachu bijzonder misnoegd

Ondanks de ruime voorsprong zit er toch een stevige haar in de boter bij Genk. Onuachu wordt naar de kant gehaald voor Dessers en maakt veel misbaar. Het gedoe met Bongonda bij de penalty zit hem duidelijk nog dwars. Van den Brom pakt hem even vast en begeleidt hem naar binnen.

63'

Van den Brom brengt met Hrošovský een frisse kracht tussen de lijnen bij Genk. Hij neemt de plaats in van Toma. Ook bij Eupen wordt er gewisseld, Ngoy neemt de plaats in van Adriano.

61'
60'

Daar is nummer drie voor Onuachu!

Onuachu zet ook zijn tweede strafschop feilloos om. Vreugde bij Genk, behalve bij Bongonda. Hij had liever zelf de penalty genomen.

59'

Akkefietje bij Genk want zowel Onuachu als Bongonda wil de penalty nemen. Het is uiteindelijk Onuachu die het pleit wint.

58'

Penalty!

Genk krijgt opnieuw een penalty! Bongonda gaat gretig liggen na een licht contact met Poulain, maar scheidsrechter Van Driessche wijst resoluut naar de stip.