Mak
Daniel Siebert
Gazprom Arena
11525

Isak als uitblinker, Forsberg de matchwinnaar: Zweden klopt Slovakije dankzij late strafschop

6. 77' - Verv. Marek Hamšík door Lászlo Bénes
  7. 77' - Doelpunt strafschop - Emil Forsberg (1 - 0)
Europees Kampioenschap - speeldag 2 - 18/06/21 - 15:00
77'
Emil Forsberg
77'
1 - 0

Zweden springt naar de leiding in groep E. Na een gelijkspel tegen Spanje boekten de Scandinaviërs nu een zege tegen een stug Slovakije. Een penalty van Emil Forsberg in het slotkwartier maakte het verschil. Al maakte vooral Alexander Isak opnieuw indruk.

Zweden - Slovakije in een notendop:

• Sleutelmoment: De wedstrijd dreigt op een scoreloos gelijkspel te eindigen tot Quaison plots alleen voor Dubravka opduikt. De doelman haalt de invaller onhandig onderuit en Forsberg schenkt Zweden de verdiende overwinning vanaf de penaltystip.

• Man van de match: Alexander Isak speelde zich tegen Spanje al in de kijker en deed dat vandaag opnieuw, in de tweede helft dan toch. De aanvaller van Real Sociedad pakte uit met knappe dribbels en lag met een slimme pass naar Quaison mee aan de basis van de penalty. De 21-jarige Zweed deed zowat alles goed, enkel zelf scoren lukte weer niet.

• Opvallend: Het is van de 2-0-overwinning tegen Frankrijk in 2012 geleden dat Zweden nog eens de volle buit pakt op een EK. Forsberg zorgde ook eindelijk nog eens voor een Zweedse goal op een EK. Dat was al 365 minuten geleden, sinds de openingswedstrijd tegen Ierland op het vorige EK. En dat was dan nog een owngoal van doelman Clark.

Samenvatting van Zweden - Slowakije (1-0)

Eerste helft om snel te vergeten

“Ik hoop dat ze straks wat wodka brengen, want we kunnen wel een opkikker gebruiken.” Stef Wijnants zei het met een kwinkslag, het was niet bepaald genieten voor onze commentator in Sint-Petersburg. Zweden en Slovakije
serveerden een eerste helft die het aanschouwen niet waard was.

De Zweden eisten het balbezit op en na amper 4 minuten kwam Dubravka al even in de problemen op een afgeweken schot van Larsson. Daarmee hadden we meteen ook de enige kans van de eerste helft gehad.

Zweden vond geen gaatjes in de Slovaakse muur en gaandeweg kwamen de Slovaken beter in de wedstrijd. Maar kansen konden zij niet afdwingen. Enkel Hamsik leek even voor gevaar te zorgen op een slimme pass van Koscelnik, maar zijn balcontrole was niet op niveau. Zoals de 1e helft dus.

Isak wervelt, Forsberg maakt het af

Ook in de tweede helft was het meeste balbezit voor de Zweden, maar het waren wel de Slovaken die voor het eerste gevaar zorgden. Een schot van Duda ging nipt over en Olsen had een schitterende reflex nodig op een kopbal van Kucka, al werd die wel afgevlagd voor buitenspel.

Op het uur kwam Zweden plots bijzonder dicht bij de 1-0. Dubravka kon met een erg knappe redding een kopbal van Augustinsson maar net uit zijn doel houden. Tien minuten later ontbond Isak zijn duivels. Eerst kopte hij rakelings over, daarna zette hij de Slovaakse defensie voor schut met een knappe dribbel, maar Dubravka ging goed plat op zijn lage schuiver.

De 1-0 hing in de lucht en met nog een kwartier te gaan was het ook zover. Isak, weer hij, bracht Quaison alleen voor Dubravka en de doelman vond er niet beter op dan de invaller onderuit te halen. Penalty voor Zweden en Forsberg zette die feilloos om.

Isak bleef ook nadien over het veld wervelen, maar vergat zijn acties af te ronden. Toch werd het ondanks de krappe 1-0-voorsprong niet meer spannend voor Zweden. Met 4 op 6 nemen ze een optie op de 1/8e finales, maar ook Slovakije is nog niet uitgeteld.

90+6'

Zweden pakt de volle buit tegen Slovakije en gaat zo aan de leiding in Groep E met 4 op 6. Een penaltydoelpunt van Forsberg was genoeg om een slap Slovakije opzij te zetten in een erg zwakke wedstrijd.

90+5'

Kucka pakt nog uit met een prima afstandsschot. Zijn poging zeilt niet zo gek ver over doel.

90+5'

Het is toch nog even bibberen voor de Zweden op een hoekschop voor de Slovaken. Dubravka rukt mee op, maar tot een kans komen de Slovaken niet.

90+3'
90+1'

5 minuten extra

De Slovaken krijgen nog wat extra tijd om de nederlaag af te wenden. Maar Olsen op de proef stellen lukt voorlopig niet.