Ianis Hagi
76'
Ianis Hagi
2 - 1

Racing Genk heeft zijn eerste drie punten van het kakelverse seizoen op zak. Het kwam op achterstand na een zwabberbal van De Sart, maar twee nieuwkomers bewezen hun waarde: Nygren en Hagi. Onder het goedkeurend oog van zijn vader in de tribunes kroonde Hagi zich bij zijn eerste baltoets tot matchwinnaar.

Genk-KVK in een notendop

• Sleutelmoment: Na vijfenzeventig minuten haalt Felice Mazzu zijn nieuwe aanwinst Ianis Hagi van de bank. De zoon van de Maradona van de Karpaten liet zijn ster meteen schitteren en pegelde twee minuten na zijn invalbeurt de winnende treffer tegen de touwen.
  • Man van de match: Ianis Hagi moest lange tijd vanop de bank toekijken, maar zag zijn geduld alsnog beloond. De jonge Roemeen schonk de landskampioen bij z'n eerste baltoets de zege.
  • Opvallend: Het was de avond van de youngsters in Genk. Niet alleen Hagi liet zijn kunnen zien, ook jongeling Nygren kon het Genkse publiek bekoren. Beide spelers scoorden meteen bij hun debuut in de Jupiler Pro League.

Bekijk de goals uit Genk - Kortrijk (2-1)

De Sart knalt, Vukovic blundert

Racing Genk kreeg als titelverdediger de eer om het seizoen in eigen huis af te trappen tegen Kortrijk. De landskampioen had met de Supercup al een goede generale repetitie achter de rug en hoopte door te stomen op zijn elan. Dat zou niet makkelijk worden, want KVK, de tegenstander van de avond, was vorig seizoen een van de enige tegenstanders die niet verloor van de landskampioen.

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen is altijd wat aftasten en dat was vanavond niet anders. Genk en Kortrijk maakten er een lange studieronde van, enkel de bedrijvige Benson toonde in die makke beginfase zijn zilveren voetjes.

Op het kwartier ontplofte de match. KVK-middenvelder Julien De Sart legde van ver aan en verraste iedereen, Genk-doelman Vukovic niet in het minst, met een rake schicht. Consternatie alom in de Luminus-arena, want Genk stond zowaar op achterstand.

De thuisploeg schoot wakker en eiste opnieuw het balbezit op. Die Genkse dominantie vertaalde zich evenwel niet meteen in grote doelkansen, want Nygren, Samatta en Cuesta kopten hoog over. Pas bij de kopbal van de kleine Ito leek de 1-1 in de maak, maar een geniale reflex van Bruzzese sloeg de Genkse droom aan diggelen. De thuisploeg verdiende een doelpunt, maar dook toch met een achterstand de kleedkamer in.

Roemeense redder daalt neer in Luminus Arena

In de tweede periode tapte Genk meteen uit een ander vaatje. Een schotje van Heynen was een voorzichtig voorafje op wat komen ging. Na vijf minuten in de tweede helft legde de thuisploeg een heerlijke aanval op de mat, met Samatta als eindstation. De Genk-spits kopte eerst nog op Bruzzese, maar in de herneming trof de goed gepositioneerde Nygren alsnog raak: 1-1.

Daarna stokte het spel van de thuisploeg wat en Kortrijk leek zijn tweede adem te vinden. Batsula had de 1-2 aan de voet, maar poeierde pal op de vuisten van Vukovic. Kortrijk drong nog wat aan, maar ook de bezoekers versierden geen grote kansen meer.

Op een kwartier van het einde vond Mazzu het welletjes. De Genk-coach sommeerde kersverse aanwinst Hagi van de bank. Het bleek een gouden wissel. De Roemeense middenvelder stond nog geen twee minuten op het Genkse gras of hij knalde de 2-1 al tegen het net na een uitstekende actie van Ito. De Luminus-arena ontplofte, vader en moeder Hagi maakten vanuit de tribune een dankbaar kruisteken.

Kortrijk zette in extremis nog een slotoffensiefje op, maar verder dan een vluchtschot van Ocansey kwamen de bezoekers niet meer. Genk wint zo van een moedig Kortrijk dankzij doelpunten van zijn twee jonge nieuwkomers. KVK blijft achter met lege handen.

Genk-coach Mazzu: "Dat Hagi op de bank begon? Hij heeft nog een conditionele achterstand"

"Ik kan niet zeggen dat we slecht aan de match waren begonnen, want we hadden veel balbezit", deed Felice Mazzu het verhaal van de beginfase van de wedstrijd. "We komen dan wat ongelukkig op achterstand en hebben daarna geprobeerd het verhaal van de match te herschrijven."

"We hebben uiteindelijk goed gereageerd, maar ik prefereer natuurlijk dat de actie van ons komt. Er moeten nog veel dingen beter, maar het was ook maar de eerste wedstrijd van het seizoen: dan is dat wel wat normaal."

"Maar het feit dat we de wedstrijd nog naar onze hand konden zetten, is zeer goed voor het vertrouwen. Het is ook uitstekend dat onze jonge spelers hun kunnen hebben laten zien. Dat strookt met de politiek van de club en het is goed voor de toekomst van Genk."

"Dat Hagi op de bank begon? Momenteel heeft hij nog een conditionele achterstand, maar je zag bij zijn doelpunt dat hij veel technische kwaliteiten heeft, net als zijn vader. Ik hoop dat hij snel topfit is."

KVK-coach Vanderhaeghe: "Als we efficiënter waren geweest, hadden we hier iets kunnen rapen"

"De eerste helft zetten we een goede organisatie neer", vond Yves Vanderhaeghe. "In de tweede helft verwaterde dat wat en konden we er veel minder uitkomen. We krijgen nog twee doelpunten om de oren en vooral bij de tweede verdedigden we echt slecht."

"Dat de gelijkmaker ons, zo kort na de rust, pijn deed? Dat klopt, al valt een gelijkmaker nooit op een goed moment. We kropen daarna wel te veel terug, en waren ook niet echt balvast meer. Dat heeft ons uiteindelijk de nederlaag bezorgd."

"Ik vind wel dat we een redelijk goede wedstrijd hebben gespeeld. Het is de eerste keer dit seizoen dat we tegen een ploeg van dergelijk kaliber spelen. Ze hebben ons ook niet overklast. Als we iets efficiënter waren geweest, hadden we hier iets kunnen rapen."

"Maar geen man overboord. Het zou mooi geweest zijn om hier, op het veld van de landskampioen, te kunnen winnen. Dat was ons helaas niet gegund. Maar deze prestatie is wel hoopgevend voor de rest van het seizoen."

22:21

Genk sleept eerste zege in de wacht

Ref Lambrechts fluit het einde van de wedstrijd. Landskampioen Genk had het aartsmoeilijk tegen een moedig Kortrijk, maar kon de achterstand bij de rust alsnog omzetten naar een 2-1-zege. De Sart bracht KVK op voorsprong, maar de nieuwe Genkse youngsters Hagi en Nygren schonken de landskampioen alsnog de overwinning.
90+4'

Schot Ocansey!

Batsula pompt een voorzet in de Genkse zestien. Het leer scheerde het hoofd van De Sart, waarop Ocansey prompt overnam. De inzet van de invaller gaat er hoog over.
90+2'

Vijf minuten extra tijd

Ref lambrechts telt er nog een handvol minuten bij. Wat kunnen de Kerels nog?
90+1'

90'

Kortrijks slotoffensief?

KVK dringt toch wat aan. Uit vier voorzetten konden de bezoekers geen enkele doelkans puren. Bij de laatste kwam Vukovic makkelijk plukken.
90'
87'

Gele Golubovic

Golubovic chargeert Ito en krijgt de eer om de eerste gele kaart van het seizoen onder de neus geduwd te krijgen. Het lijkt de Serviër hoegenaamd niets te kunnen schelen.
86'
83'
KVK laat zich niet onbetuigd en zoekt naarstig naar een antwoord. Met Ocansey en Ezekiel heeft Kortrijk voorin nu erg snelle jongens lopen. Kunnen zij de blauw-witte defensie nog pijnigen?
82'

Wat een prachtig sprookje voor Ianis Hagi, en wat een blijdschap bij het ouderpaar Hagi op de tribune

Radio-commentator Peter Vandenbempt
79'
78'
77'

Hagi scoort meteen!

De Roemeense redder is nedergedaald in de Luminus-arena. Ianis Hagi beroert zijn eerste baltoets diep in de zestien, maar dat is er niet aan te zien. Ito zette zich goed door en bracht voor, en Hagi staat op de goede plek om het leer voorbij Bruzzese te knallen: 2-1!
75'

Hagi komt

Daar is de wissel! Het Genkse publiek juicht Ianis Hagi luid toe als hij doelpuntenmaker Nygren komt vervangen. Brengt de jonge Roemeen de verlossing voor Genk?