90'
Alessio Castro-Montes
90'
3 - 1

AA Gent heeft zijn thuisreputatie nog eens onderstreept met een klinkende zege in een bijzonder boeiende topper tegen Standard. 3-1 was het verdict na ruim 90 minuten met prachtige doelpunten, strafschoppen, uitsluitingen en nog meer controverse.  "We hebben de kansen gehad om hier de volle buit te pakken", zei Standard-trainer Michel Preud'homme.

AA Gent - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: In een dolle slotfase trekt Gent het laken nog naar zich toe. Na hands én de uitsluiting van Vanheusden brengt David de thuisploeg op voorsprong en 5 minuten later telt Castro-Montes Standard helemaal uit.
  • Man van de match: De doelpunten van Amallah en Bezoes waren om duimen en vingers bij af te likken, maar het was Jonathan David die vanavond beslissend was. Met zijn rush door het centrum lokte hij een vrije trap uit die tot een penalty leidde. En die zette hij dan nog eens zelf om voor de 2-1.
  • Opvallend: 21 op 21, het zijn bepaald indrukwekkende cijfers die AA Gent dit seizoen kan voorleggen in de eigen Ghelamco Arena. Geen enkele andere ploeg in eerste klasse heeft zo’n vlekkeloze thuisreputatie. Standard is wel een knappe tweede met 19 op 21.

Bekijk de goals uit Gent - Standard (3-1)

Wondermooie treffer van Amallah

18 op 18, met die straffe cijfers op eigen veld begon Gent aan de topper tegen Standard. Mét de fitte Kums weer in de basis, maar ook zonder Dejaegere en David. Bij Standard koos Preud’homme dan weer voor dezelfde elf die Club Brugge vorige zondag op 1-1 hielden, met Oulare en Amallah in de plaats van Carcela en Cop.

De aanpak van Preud’homme leek meteen te lonen. Lestienne kwam al vroeg alleen voor Kaminski, maar mikte over. Het bleek later het enige echte doelgevaar voor lange tijd. Gent probeerde het wel, maar beet zijn tanden stuk op de Luikse organisatie. Veel meer dan ongevaarlijke afstandsschoten had de thuisploeg niet te bieden.

Gent was dan wel de betere ploeg, Standard was de gevaarlijkste. Iets voor het halfuur kwam Mpoku met wat geluk oog in oog met Kaminski, maar de doelman gooide zich in de baan van het schot. Standard drukte even door met kansen voor Bastien en Lestienne, Gent had het moeilijk.

Kort voor de rust legde Amallah de Ghelamco Arena plots het zwijgen op met een wondermooie goal. Na een één-twee met Bastien knalde hij de 0-1 met de buitenkant van zijn rechtervoet onhoudbaar in doel.

Odjidja krijgt na een tumultueuze fase rood

David maakt het verschil in knotsgekke tweede helft

Een prachtige goal van Amallah en ze werkte inspirerend, want kort na de rust pakte ook Bezoes uit met een pareltje. Zijn verschroeiende afstandsschot ging via de deklat binnen, de bordjes hingen weer gelijk.

In een nerveuze topper kwam Standard op het uur bijna opnieuw op voorsprong. Lestienne werd door de Gentse defensie uit het oog verloren en mikte op aangeven van Bastien rakelings voorlangs. Aan de overkant liet Jaremtsjoek dan weer een open kopbalkans onbenut.

Twintig minuten voor het einde gingen de poppen aan het dansen. Vanheusden werd bestraft na een overtreding op de doorgebroken David, maar bij Standard waren ze ontstemd omdat een eerdere fout van Odjidja op Fai blauwblauw gelaten was. In het tumult deelde Odjidja een por uit aan Mpoku, die theatraal neerging. Het leverde Odjidja toch zijn tweede gele kaart op, de thuisploeg moest met zijn tienen voort.

Met nog 7 minuten reguliere speeltijd op de klok stond ook Standard plots met een mannetje minder. Vanheusden beging hands op een vrije trap van Kums en het verdict voor Standard was zwaar: tweede geel voor Vanheusden én penalty voor Gent. David zette die feilloos om en bracht Gent zo weer op zegekoers.

In de absolute slotfase nam Castro-Montes de spanning helemaal weg met alweer een knap afstandsschot. Mpoku kreeg in de extra tijd nog de kans om te milderen, maar hij besloot vanaf de penaltystip wild over doel.

Supporters gooien met drumstokken op het veld na doelpunt Castro-Montes

"Als de scheidsrechters niet neutraal zijn, wordt het moeilijk"

• Paul-José Mpoku (Standard): "Het is jammer, maar we moeten snel de rug rechten en uit onze fouten leren. We slikten die tegengoal te vroeg in de tweede helft en daarna voerde Gent de druk op. Het is spijtig dat ik die late penalty mis, misschien had er dan nog een punt in gezeten. Mijn incident met Odjidja? Hij raakte me niet zwaar, maar ik speel het spel natuurlijk mee. Je weet dat het soms makkelijker is om te winnen met een man meer."
  • Obbi Oulare (Standard): "Het is spijtig dat we zo snel die tegengoal pakken, net zoals tegen Club Brugge. Die penaltyfase bij hen, die derde goal bij hen, in mijn ogen is dat fout. Maar ik heb de beelden nog niet gezien. Je moet respect hebben voor die mensen, je kan fouten maken. De VAR was weer toevallig niet in orde. Op een bepaald moment wordt het te veel en het is zuur om hier punten te laten liggen als je ziet hoe de match hier verloopt. Ik ben gewoon boos. We moeten ook naar onszelf kijken, maar als de scheidsrechters niet neutraal genoeg zijn wordt het moeilijk. Ik ben niet iemand die vaak over scheidsrechters begint. Maar het is heel frustrerend als ik de tweede en de derde goal zie. In mijn ogen is er ofwel vooraf fout voor ons, ofwel is er gefloten voor ik weet niet wat."
  • Michel Preud’homme (trainer Standard): "Van al onze uitwedstrijden was dit degene die we altijd hadden moeten winnen. We hebben de kansen gehad om hier met de volle buit naar huis te gaan. We hebben nagelaten om in de eerste helft die tweede goal te maken uit alle kansen. Vlak na de rust slikken we net als in Brugge weer de gelijkmaker. Daarna hebben we opnieuw de kansen gemist om de 1-2 te maken. Ik vind dat wij de beste kansen hadden. Gent heeft wel gedrukt en ons in moeilijkheden gebracht, maar zonder echt grote kansen. Die rode kaart voor Vanheusden en de penalty? Mijn mening daarover telt niet. Mijn spelers zeggen dat hij met zijn armen langs zijn lichaam sprong.  Wij kunnen onze ploeg op alles voorbereiden, maar er zijn altijd zaken die we niet onder controle hebben. Wat die zaken betreft, zijn we daar vandaag niet blij mee."
  • Thomas Kaminski (AA Gent): "We zijn er blijven in geloven, zelfs nadat we kort voor de rust op die counter gelopen waren. We hebben de koppen bijeen gestoken en gezegd dat we gewoon moesten voortdoen. Je weet dat die topwedstrijden wat meer strijd zijn, daar moet je mee kunnen omgaan. Wij weten dat we thuis heel sterk zijn, nu moeten we ook buitenshuis de punten gaan halen. Ik denk dat we een hele sterke ploeg hebben en dat moeten we in alle wedstrijden tonen."
  • Alessio Castro-Montes (AA Gent): "Op het einde kregen we het toch wat moeilijk. Het is een grote verlossing om die derde goal te maken. Ik kan het niet beschrijven. Ik denk dat als de VAR vandaag gewerkt had, dan had Odjidja helemaal geen rode kaart gekregen. Ik vind het jammer voor hem. We hebben vandaag gewoon gewonnen door onze mentaliteit. Net als tegen Wolfsburg gaven we gewoon niet op. Daar hebben we deze overwinning aan te danken."
  • Jess Thorup (trainer AA Gent): "We speelden een goede eerste helft, we controleerden zoals we dat wilden. Kort voor de rust slikten we dan die goal en de spelers vroegen zich tijdens de rust af hoe het mogelijk was. Maar we wisten dat we hier op eigen veld gingen scoren. Wat ze in de tweede helft getoond hebben, zelfs met een man minder, die vechtersmentaliteit heb ik al een lange tijd niet meer gezien. Met zo’n karakter kan je zaken verwezenlijken. Deze overwinning is zo belangrijk voor ons. De uitsluiting van Odjidja? Ik heb de beelden net gezien, voor mij was dat geen rode kaart. Misschien moest het wel een gele kaart zijn voor Mpoku, omdat hij een kaart wou uitlokken. We zullen nog bekijken of we in beroep gaan.  Mpoku probeerde Odjidja de hele tweede helft te provoceren, Vadis moet daar ook slimmer mee omspringen. Maar het belangrijkste is wat de ploeg vandaag getoond heeft.”

Preud'homme: "Dit was een match die we altijd hadden moeten winnen"

90+8'

Gent heeft zijn thuisreputatie nog wat kracht bijgezet. Het verslaat Standard na een tumultueuze topper met twee rode kaarten met 3-1 en boekt zo zijn 7e thuisoverwinning op een rij.
90+8' tweede helft
90+5'

Amallah versiert een strafschop, Mpoku trapt die hoog over

90+5'
penalty gemist
3-1
90+5'

Mpoku knalt de penalty over!

Mpoku neemt de penalty voor zijn rekening, maar mikt de bal onbesuisd over. De Gentse supporters kraaien van de pret.
90+4'
Owusu haalt Amallah onderuit in de zestien en dus krijgt ook Standard nog een penalty.
90+2'
D'Hondt roept kapiteins Mpoku en Kaminski even bij zich, terwijl de stadionomroeper het publiek vraagt om zich te gedragen. Castro-Montes ging uitbundig vieren voor de Luikse spionkop, waarna er onder meer drumstokken op het veld gegooid werden.
90+2'

90'

Castro-Montes krult de 3-1 op knappe wijze tegen de touwen!

90'
3-1
90'

Castro-Montes beslist de wedstrijd

De buit is binnen voor Gent na alweer een heerlijke treffer. Castro-Montes krult de bal vanaf de rand van de zestien buiten het bereik van Bodart.
89'
Kan Standard nog reageren of stevent Gent af op zijn zevende thuisoverwinning op een rij? De tijd begint te dringen voor Standard.
86'

Vanheusden maakt hands in de zestien en krijgt rood, David zet de strafschop om: 2-1!