9. 90' - Doelpunt vrije trap - Paul José Mpoku (1 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 9 - 29/09/19 - 18:01
90'
Paul José Mpoku
90'
1 - 1

Het altijd beladen duel in Wallonië tussen Standard en Charleroi is geëindigd op een gelijkspel. Daardoor is Club Brugge alleen leider, met een match minder gespeeld. Dieptepunt op Sclessin was dat alweer een match moest worden stilgelegd door het gedrag van supporters. "Dat is iets wat voortdurend gebeurt in België, heb ik de indruk", zegt Michel Preud'homme.

Standard - Charleroi in een notendop:

• Sleutelmoment: Charleroi lijkt niet te kraken onder de druk van Standard tot Mpoku in de 90e minuut een vrije trap mag nemen. Penneteau maakt een inschattingsfout en geeft zo de winst voor Charleroi uit handen.
  • Man van de match: Ryota Morioka lijkt stilaan weer naar zijn beste vorm toe te groeien. De Japanner opende niet alleen de score, hij was zeer aanwezig in het aanvalsspel van Charleroi en strooide met knappe passes.
  • Opvallend: Charleroi was bijzonder dicht bij een overwinning op Sclessin en dat overkomt ze niet te vaak. De laatste keer dat Charleroi de volle buit pakte op het veld van Standard dateert van 31 oktober 2008.

Bekijk de goals uit Standard - Charleroi (1-1)

Morioka bezorgt Standard koude douche

Winnen in de Waalse derby tegen Charleroi en zo weer over Club Brugge naar de leiding springen. Dat was het doel van Standard en de thuisploeg liet die intenties meteen zien. In het veldspel dan toch, want daar had Standard duidelijk overwicht. Kansen creëren was een ander verhaal.

Dan was Charleroi een pak dreigender. Vooral Fall bracht de Standard-defensie in de problemen met zijn snelheid, maar ook Bruno en Nicholson waagden hun kans. Standard slaagde er niet in om er combinerend uit te komen, al zaten de vele overtredingen van Charleroi daar ook voor iets tussen.

Pas 5 minuten voor de rust kreeg de thuisploeg de bal tussen de palen. Penneteau had een uitstekende redding nodig op een verre knal van Vojvoda. In de extra tijd troefde Morioka diezelfde Vojvoda af op een voorzet van Diandy en de Japanner kopte raak. Dankzij een duwfout, oordeelde scheidsrechter Van Driessche, maar na het bekijken van de beelden keurde hij de goal toch goed.

Fellaini komt de aftrap geven bij zijn ex-club Standard

Mpoku brengt Standard langszij in explosief slot

Niet Standard, maar Charleroi kwam het best uit de kleedkamer. Nurio kwam meteen dicht bij de 0-2, Bodart hield de thuisploeg overeind. Standard besefte dat het aan de bak moest en voerde de druk stelselmatig op met pogingen van Lestienne, Avenatti en Carcela.

Op het uur kwam Standard echt dicht bij de gelijkmaker. Avenatti werkte een hoekschop met zijn schouder tot bij Vanheusden en die kopte van dichtbij op de lat. Standard was baas, maar de 0-1 bleef wel op het scorebord staan. Bijna werd het zelfs 0-2, maar Fall wrong een reuzenkans de nek om.

Een slotoffensief met de inbreng van Amalah en Boljevic moest soelaas brengen voor Standard. Toch was het voor de thuissupporters nagelbijten tot de 90e minuut. Met een vrije trap bracht Mpoku Standard op de valreep langszij.

Op het veld liep Ilaimaharitra nog tegen zijn tweede gele kaart aan, in de tribunes gingen de Charleroi-supporters te keer met voetzoekers en vuurpijlen. Ref Van Driessche legde de wedstrijd tot twee keer toe stil, maar in tegenstelling tot de Limburgse derby gisteravond werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. Gescoord werd er niet meer.

Van Driessche legt wedstrijd stil na wangedrag van de supporters

Preud'homme: "We hadden sneller moeten scoren"

• Michel Preud'homme (trainer Standard): "We probeerden te voetballen, maar werden op allerlei manieren onderbroken. Dan moet je opletten voor de counters. We hadden sneller moeten scoren. Zeker in het begin van de tweede helft hadden we een aantal kansen. Maar het zat er nog in en de spelers hebben alles gegeven tot op het einde. Die 0-1 van Morioka was onverwacht, want iedereen hoorde de scheidsrechter fluiten bij het duel. Dan nog naar de VAR gaan is raar. Tegen Charleroi is het niet makkelijk. Alles zit dicht, ze zijn fysiek sterk. Het ritme wordt ook voortdurend onderbroken, dat is moeilijk. Het oponthoud op het einde van de match? Dat is iets wat voortdurend gebeurt in België, heb ik de indruk. Gisteren, vandaag. Ik maak de regels niet, spijtig genoeg."
  • Karim Belhocine (trainer Charleroi): "Een gelijkspel hier is normaal een mooi resultaat. Maar als je zoveel kansen creëert en dan op het einde nog de gelijkmaker slikt, dan is dat zuur. We wilden Standard in de problemen brengen. Dat is goed gelukt met 3 à 4 zuivere kansen en ons doelpunt. In de tweede helft zijn we te veel achteruit gekropen. Het is extra zuur dat we het tegendoelpunt op een stilstaande fase slikken. Ik heb vandaag veel maturiteit bij mijn spelers gezien en dat is belangrijk. Deze ploeg werkt hard, het was mooi geweest als ze daar iets meer voor beloond waren."

Preud'homme: "Je ziet dat deze ploeg niet aanvaardt om thuis gelijk te spelen"

Gavory: "Charleroi is moeilijk te ontwrichten"

Dessoleil: "Het was het moment om hier te winnen"

90+17'

Na een felbevochten wedstrijd met alweer jammerlijk wangedrag van enkele supporters eindigt de wedstrijd tussen Standard en Charleroi op 1-1. Mpoku veegde in de slotfase de openingstreffer van Morioka uit. Standard verliest zo zijn leidersplaats aan Club Brugge.
90+14'
Meteen gevaar van Standard. Boljevic met een uitstekende voorzet, Diandy kan de bal nog net voor de neus van Vanheusden in hoekschop werken.
90+14'

Nog 3 minuten

Scheidsrechter Van Driessche fluit de wedstrijd weer op gang. Er zou nog 3 minuten gespeeld worden.
90+12'

We hebben een en déjà vu na de Limburgse derby van gisteravond.

Tom Boudeweel op Radio 1
90+8'

Penneteau bedaart de gemoederen

Penneteau komt alleen weer het veld op en probeert de supporters van Charleroi te kalmeren. De andere spelers wachten in de spelerstunnel op verdere instructies van de wedstrijdleiding.
90+8' tweede helft
90+8'
90+6'
90+5'

Match stilgelegd

De 5 minuten extra tijd zijn voorbij, maar ref Van Driessche stuurt de spelers naar binnen, omdat er opnieuw een voetzoeker op het veld beland is. Wordt er straks nog voort gespeeld?
90+4'

Ilaimaharitra pakt nog zijn tweede gele kaart en mag gaan douchen

90+4'
90+3'

Charleroi met zijn tienen!

Speelt Charleroi nog alles kwijt in deze dolle slotfase? Ilaimaharitra haalt Carcela onderuit en moet afdruipen met zijn tweede gele kaart.
90+2'
Van Driessche legt het spel even stil. Er is een voetzoeker op het veld beland. Een klein oponthoud, meer is het niet.
90+1'

Mpoku jaagt een vrije trap tegen de touwen: 1-1!

90'
90'

Mpoku met de gelijkmaker!

Standard komt op de valreep langszij. Met een vreemde vrije trap zorgt Mpoku voor de gelijkmaker. Penneteau zet twee stappen opzij en laat zich zo vloeren door Mpoku, die de bal recht over het muurtje in doel poneert.