Refaelov behoedt Antwerp voor nederlaag met late penalty

Jupiler Pro League - speeldag 20 - 22/12/19 - 18:00
    Yuma Suzuki
    87'
    Yuma Suzuki
    1 - 0

Antwerp heeft niet kunnen profiteren van het gelijkspel van leider Club Brugge. De nummer 2 in de competitie ontsnapte bij STVV zelfs aan een nederlaag, dankzij een strafschop diep in de extra tijd.

STVV - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: STVV heeft een deugddoende en verrassende zege eigenlijk zo goed als beet wanneer de ingevallen Troonbeeckx in de blessuretijd kinderlijk in de fout gaat. Strafschop voor Antwerp, Refaelov kent geen genade.
    • Man van de match: De strijd tussen salonvoetballers Lamkel Ze en Acolatse werd gewonnen door de linksbuiten van STVV. De Nederlandse Ghanees voerde geregeld een nummertje op en nam Bolat een paar keer op de korrel. Het ontbrak hem alleen aan efficiëntie.
    • Opvallend: Dankzij het doelpunt van Refaelov in de 94e minuut weet Antwerp een eerste nederlaag sinds 2 november nog af te wenden.

Bekijk de doelpunten:

Antwerp heeft het net als vorig seizoen lastig op de Truiense kunstgrasmat

Door het 1-1-gelijkspel van Club Brugge eerder deze namiddag bij AA Gent kon Antwerp naderen tot op 6 punten van de autoritaire leider. Het moest dan wel voorbij STVV op de kunstgrasmat in Stayen, waar de thuisploeg vorig seizoen met 2-0 aan het langste eind trok.

STVV schoot het best uit de startblokken. Acolatse testte in de openingsminuten de reflexen van Bolat en deed dat later in de eerste helft nog een aantal keren. Sousa was voor de thuisploeg het dichtst bij het openingsdoelpunt, maar Hoedt devieerde zijn plaatsbal nog in hoekschop.

Het Antwerps antwoord moest bij gebrek aan de geschorste Mbokani van Zinho Gano komen, maar die kwam niet in het stuk voor. Het fysieke Antwerp kreeg amper voet aan grond op het kunstgras van STVV, dat de eerste helft domineerde zonder te kunnen scoren: 0-0 halfweg.

Refaelov behoedt zijn ploeg voor eerste nederlaag sinds 2 november

In de tweede helft kwamen de bezoekers beter voor de dag. Met de ingevallen Mirallas gingen ze ook op zoek naar een doelpunt. Gano liet de grootste kans daartoe onbegrijpelijk liggen. Hij mikte de rebound na een schot van Refaelov voor een leeg doel tegen de dwarsligger.

Het venijn van deze wedstrijd zat echter in de staart. Drie minuten voor affluiten kreeg STVV wat het voor zijn moed verdiende. Suzuki was goed gevolgd op een poging van Sousa en werkte de 1-0 in het lege doel. De typische wie-eerst-scoort-wint-wedstrijd leek daarmee beslist.

Tot de ingevallen Troonbeeckx nog in de fout ging in de derde van vier minuten extra tijd. Hij ging te enthousiast in duel met Buta in de eigen zestien, Refaelov strafte de domme fout genadeloos af. Antwerp heeft de kloof met Club niet kunnen verkleinen, maar ziet ze in extremis ook niet groter worden. Een opluchting voor The Great Old, dat tweede blijft op 8 punten van blauw-zwart.

De coaches aan het woord

• Laszlo Bölöni (coach Antwerp): “Dit is een gewonnen punt, simpelweg omdat we het pas in de blessuretijd oogsten. Met momenten waren zij de betere ploeg, op andere momenten dan weer wij. Beide ploegen hadden kansen genoeg om de wedstrijd te winnen, maar het was wachten op die ene fout die afgestraft kon worden om het resultaat op het bord te zetten. Het is een terechte uitslag, ook al konden we met een overwinning een goede zaak doen bovenaan het klassement."
    • Nicky Hayen (coach STVV): “Als je het volledige wedstrijdverloop bekijkt, voelt dit aan als een verliespartij. Het is doodjammer dat we dat doelpunt nog slikken in de slotseconden. Als we dit spel iedere week zouden kunnen brengen, dan zijn we gewoon een goede ploeg. Ik ben een hele trotse trainer die ontgoocheld is in het resultaat, maar vandaag was propagandavoetbal voor het Truiense publiek.”

90+5'

Buta versiert een strafschop, Refaelov zet de elfmeter om: 1-1!

90+4'

Einde partij!

Afgelopen! Het strafschopdoelpunt van Refaelov is meteen het laatste wapenfeit van deze wedstrijd. Antwerp wendt in de blessuretijd een nederlaag alsnog af: 1-1!
    90+4'

1-1!

In de vierde van vier minuten extra tijd is Refaelov de redder in nood voor Antwerp. Hij trapt de elfmeter perfect in het hoekje: 1-1!
    90+2'

Strafschop!

Wat een anticlimax voor STVV. De pas ingevallen Troonbeeckx gaat te enthousiast in duel met Buta: strafschop voor Antwerp!
    90+1'

90'
    Antwerp krijgt nog vier extra minuten om het verlies af te wenden.
    89'
    De slotminuut gaat in. Een gefrustreerde Hoedt krijgt nog geel voor een overtreding op het middenveld.
    89'
    88'

Sousa botst op Bolat, maar Suzuki trapt de rebound binnen: 1-0!

87'
    1-0
    86'

Suzuki doet het!

Ongelofelijk! In de 87e minuut breekt Suzuki de ban voor STVV en onverdiend is dat zeker niet! Bolat redt nog wel op de inzet van Sousa, maar de rebound is een kolfje naar de hand van de Japanner: 1-0!
    86'

Ze willen allebei nog. Geen van de twee ploegen schiet echt op met een punt.

Bert Sterckx op Radio 1
    83'
    De slotfase is nu echt aangebroken. Krijgen we nog een winnaar?
    81'
    Snel weer naar de overzijde, waar Sousa niet aangevallen wordt en over het doel van Bolat trapt.
    80'
    Refaelov lepelt een voorzet over de uitgestrekte arm van Schmidt. Gano is verrast en beroert het leer met de arm, de kans is zo verkeken voor Antwerp.
    77'
    Bolat moet zijn doel uitsnellen op een vlugge tegenprik van STVV. De weggetrapte bal komt in de voeten van Botaka terecht, die het vanaf de eigen speelhelft probeert. Lamkel Ze waant zich Superman en zweeft met het hoofd naar de bal, al was dat totaal niet nodig: het schot ging meters naast.
    76'
    Sankhon komt goed weg op een harde en verraderlijke voorzet van Hoedt. Hij maakt ei zo na een own goal, maar moet enkel een hoekschop weggeven.