UEFA Nations League - speeldag 3 - 12/10/18 - 20:48
    76'
    84'
    84'
    2 - 1

De Rode Duivels hebben grote concurrent Zwitserland met 2-1 geklopt en leiden zo in hun Nations League-groep met 6 op 6. Het was een moeizame match van de Belgen, maar al bij al is de zege verdiend. Romelu Lukaku scoorde 2 keer, de 2-1 viel 6 minuten voor het einde. Thomas Vermaelen viel (weer) uit.

Het journaal laat met o.a. de 2-1-zege van de Rode Duivels tegen Zwitserland

België-Zwitserland in een notendop

• Man van de Match: Romelu Lukaku was met zijn 44e en 45e doelpunt voor de Rode Duivels de matchwinnaar bij België. Even voor tijd miste hij nog een reuzenkans, maar dat werd hem al snel vergeven na het winnende doelpunt.
    • Sleutelmoment: Acht minuten voor tijd miste Lukaku dé kans op de 2-1, maar de spits liet zijn hoofd niet hangen. Twee minuten later was het wel raak en schoof hij de 2-1 voorbij Sommer in doel.
    • Opvallend: Roberto Martinez kan uitpakken met indrukwekkende statistieken. Van de 19 competitieve wedstrijden onder de Spanjaard, wonnen de Rode Duivels er maar liefst 17.

Zwiterland voetbalt goed mee, scoren lukt niemand

De eerste wedstrijd in eigen huis na het geslaagde WK in Rusland begon niet zoals gehoopt voor de Rode Duivels. In een moeizame beginfase waren de Zwitsers zeker de evenknie van de Belgen en de aanwezige supporters zagen goede kansen aan beide kanten van het veld.

Aan de Zwitserse zijde was het vooral kijken naar Shaqiri, dé man in vorm bij de bezoekers. De geblokte Liverpool-speler kreeg een paar goede kansen, maar tot scoren kwam hij niet. Goede kansen waren er ook aan de overkant, waar Tielemans tot tweemaal toe een schicht net naast zag zoeven. Ook Carrasco kwam dichtbij het openingsdoelpunt, maar zijn pogingen wilden niet in het kader.

Naarmate de wedstrijd vorderde, kwamen de Rode Duivels beter en beter in de wedstrijd. Hazard zocht zijn dribbels op, maar toveren zoals hij de afgelopen weken bij Chelsea deed, lukte hem niet. Geen van beide kanten kwam tot scoren en de spelers gingen rusten met een scoreloos gelijkspel.

Lukaku: held-antiheld-held

In de tweede helft grepen de Rode Duivels de Zwitsers snel bij de keel. Lukaku en Mertens kwamen dichtbij de openingstreffer, die vooralsnog uitbleef. Maar niet voor lang. Lukaku liet Sommer geen schijn van kans en knalde de 1-0 voorbij de Zwitser.

Zwitserland prikte meteen terug met een gevaarlijke kans voor Zuber, Courtois was alert. Op een strak afstandsschot van Xhaka leek Courtois geklopt, gelukkig voor de doelman vloog de pegel net naast.

Een dik kwartier voor tijd moest Vermaelen geblesseerd naar de kant, drie minuten later hing de gelijkmaker al tegen het net. Op een vrije trap raakte de bal niet weg voor het doel van Courtois, Gavranovic tikte de 1-1 dan maar binnen.

België wilde meteen orde op zaken stellen. Eerst kopte Kompany een reuzenkans nog net naast het doel van Sommer, twee minuten later verkwanselde Lukaku dé kans op het winnende doelpunt en leek hij alsnog de antiheld van de avond te worden. Zijn 45e doelpunt voor de Duivels was binnen handbereik, maar verdween ver over doel. Nog eens twee minuten later was het wel prijs: Lukaku schoof de 2-1 tegen het net en kroonde zich tot matchwinnaar.

In hun Nations League-groep komen de Belgen nu op kop met zes op zes. Zwitserland volgt op drie punten. IJsland sprokkelde nog geen enkel punt.

Courtois: "Jammer dat we goal slikken op zo'n manier"

"We mochten Zwitserland niet onderschatten. het is een heel goede ploeg die durft te voetballen en goed meespeelt", vertelt Courtois na de wedstrijd. "Ze benutten de ruimtes tussen de aanval en de middenvelders, tussen de middenvelders en de verdediging. In de eerste helft hadden we het er niet makkelijk mee, na de rust ging het iets beter."

"We scoren dan ook, we hadden meer kansen om te scoren en dan is het jammer dat we die goal slikken. Die fout moesten we daar niet maken. We wisten dat ze gevaarlijk waren met de vrije trap. Daar hebben we twee dagen van de drie op getraind. Dan is het ook jammer dat je een goal op die manier binnen krijgt. Maar de sterkte van de ploeg is dat we niet opgeven en dat we weer gewonnen hebben."

"Het verschil tussen de eerste en tweede helft? In de eerste helft vonden ze goed de ruimte tussen de linies, wisten we niet hoe we druk moesten zetten en waren we soms een stapje te laat. In de eerste helft wilden we ook soms te snel naar voren gaan, in plaats van het balbezit te houden. In de tweede helft deden we dat wel goed. Maar we kunnen hier veel uit leren en het is positief dat we de drie punten hebben."

Witsel: "Onze pressing was in de eerste helft niet goed"

Tielemans: "Het was helemaal niet gemakkelijk"

Mertens: "We hadden echt heel veel zin om te winnen"

Lukaku: "Met de spelers die we hebben zal de bal altijd wel eens goed vallen voor mij"

Kompany: "Was een match met veel mooie momenten"

90+5'
    90+5'

Einde!

Einde van de wedstrijd. De Rode Duivels hadden alle moeite van de wereld met een sterk Zwitserland, maar twee treffers van Lukaku schenken België de drie punten.
    90+3'
    90+1'

88'
    Net voor tijd nog een scherpe counter bij de bezoekers. Courtois heeft alle moeite van de wereld op een schot van Shaqiri en moet lossen. Gavranovic kan er net niet bij, Courtois wel.
    85'
    84'

Daar is nummer 45 dan toch!

De misser van Lukaku is meteen vergeten! Opnieuw is Sommer kansloos op een schot van de Rode Duivel: 2-1! Zijn 45e in het Belgische shirt.
    84'
    84'
    België
    2-1
    Zwitserland
    84'

"Nummer 45 voor de Rode Duivels had erop moeten staan voor Lukaku"

Peter Vandenbempt op Radio 1
    82'

Lukaku verkwanselt ultieme kans

De nog maar net ingevallen Chadli drukt zijn stempel meteen op de wedstrijd. Hij haalt de achterlijn en zet perfect voor. Lukaku kan de bal in doel vlammen, maar besluit hoog over. Dat kon beter!
    80'
    80'

Reuzekans voor Kompany!

Een sublieme hoekschop van Mertens bereikt de kale knikker van Kompany, die de bal maar net naast doel buffelt. Nog 10 minuten reguliere speeltijd!